Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φτωχότερη» η βυζαντινολογία

Σε ηλικία 97 ετών «έφυγε» (1/11) ο διάσημος Αγγλος βυζαντινολόγος Στίβεν Ράνσιμαν, ο οποίος σπούδασε στο Ιτον και στο Τρίνιτι Κόλετζ του Κέμπριτζ, όπου διατέλεσε και καθηγητής μέχρι το 1938, ενώ δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης (1942-1945). Το 1940-'41 ήταν ακόλουθος Τύπου στη βρετανική πρεσβεία στη Σόφια και από 1945 έως 1947 ήταν αντιπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα.

Λάτρης του βυζαντινού πολιτισμού, τον θεωρούσε ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει ο μεσαιωνικός κόσμος. Στο γνωστότερο έργο του, στην τρίτομη ιστορία των σταυροφοριών, καταδίκαζε τις σταυροφορίες ως «μία μακρόχρονη πράξη μισαλλοδοξίας» και την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους (1204), ως ένα από τα πιο καταστροφικά γεγονότα των σταυροφοριών και του Μεσαίωνα.

Το έργο του τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία, ενώ ένας δρόμος στο Μυστρά φέρει το όνομά του. Ο υπουργός Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλος, με δήλωσή του υπογραμμίζει το θάνατο του βυζαντινολόγου ως μεγάλη και δυσαναπλήρωτη απώλεια για την επιστήμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ