Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των Αμερικανών που χρησιμοποιούν τα κρατικά κουπόνια για να καλύψουν τις ανάγκες σίτισής τους αυξήθηκαν στο δίμηνο Μάρτη - Απρίλη κατά 1,2 εκατομμύρια. Ετσι ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που σιτίζονται με κουπόνια έφτασε στα 33,8 εκατομμύρια. Πράγμα που σημαίνει ότι ο ένας στους 9 Αμερικανούς αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Σημειώνεται ότι ο Απρίλης ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας που καταγράφεται αριθμός-ρεκόρ αιτήσεων για τη λήψη των κουπονιών σίτισης, κάτι που αποτυπώνει τις έντονες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα στις ΗΠΑ. Τα λεφτά δε φτάνουν ούτε για φαγητό.
Αρκετά από τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν επιπλέον προκλήσεις φέτος το καλοκαίρι, καθώς τα σχολεία διακόπτουν τα προγράμματα χορήγησης δωρεάν πρωινού και μεσημεριανού στα παιδιά. Για κάθε έξι παιδιά νοικοκυριών χαμηλών εισοδημάτων μόνο ένα παιδί λαμβάνει γεύματα το καλοκαίρι1.
Οσον αφορά τις διαστάσεις του προβλήματος παγκοσμίως, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν τέσσερις μέρες ο ΟΗΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ακόμη 90 εκατομμυρίων πεινασμένων στον πλανήτη έως τα τέλη της χρονιάς.
Σε έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμάται ότι η τρέχουσα ύφεση στην παγκόσμια οικονομία έχει αντιστρέψει την εικοσαετή πτωτική τάση της φτώχειας στον κόσμο και πιθανότατα θα αυξήσει τις στρατιές των πεινασμένων του πλανήτη κατά 6% έως τα τέλη του έτους. «Το 2009, 55-90 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας σε σχέση με αυτούς που αναμενόταν πριν ξεσπάσει η κρίση», τονίζει χαρακτηριστικά η μελέτη «The Millennium Development Goals». Κάτι που θα ανεβάσει το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ο οποίος ζει με λιγότερα των 1,25 δολαρίων την ημέρα στο 17% από 16% το 2007 και 20% το 1990.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε μάλιστα το G8 να κλιμακώσει την οικονομική του βοήθεια προς τις φτωχές χώρες, ειδικά αυτές της Αφρικής. Οι ηγέτες του G8 είχαν υποσχεθεί στη σύνοδό τους στη Σκοτία το 2005 να αυξήσουν τη βοήθειά τους προς τις αναπτυσσόμενες χώρες κατά 50 δισ. δολάρια έως το 2010 - τα μισά από αυτά θα πήγαιναν προς φτωχές χώρες της Αφρικής. Η σημερινή τους βοήθεια όμως είναι κατά 20 δισ. δολάρια μικρότερη από αυτήν που υποσχέθηκαν.
1. «Ελευθεροτυπία» 9 Ιουλίου 2009.