Ευνοείται το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων, κατήγγειλε το ΚΚΕ
Ενα ακόμη νομοσχέδιο εναρμόνισης της εθνικής με την κοινοτική νομοθεσία ξεκίνησε να συζητείται χτες στο Α' Τμήμα Διακοπών της Βουλής, με ρυθμίσεις προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόκειται για κοινοτική οδηγία που αφορά τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών. Αρνητική ήταν η ψήφος του ΚΚΕ, ενώ η βουλευτής του Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για κίνητρα συγκεντροποίησης του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών κατακτήσεων.
Συνολικά η Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό της εθνικής νομοθεσίας είναι κοινοτική και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου», ενώ απευθυνόμενη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «και οι δυο έχετε εργαστεί γι' αυτή την οδηγία», αφού «και οι δυο την ψηφίσατε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Σημείωσε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ «παίρνει αποστάσεις για τυπικούς λόγους και όχι λόγους ουσίας», ενώ ψήφισε το νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Αναφερόμενη στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «η ρύθμιση ευνοεί το κεφάλαιο και λειτουργεί σε βάρος των εργαζομένων», αφού «δίνει κίνητρα για συγκεντροποίηση», που είναι άλλωστε και «στόχος της στρατηγικής της Λισαβόνας». Με τις ρυθμίσεις του «δε θα υπάρχουν πια φορολογικές επιβαρύνσεις και εξαλείφονται τα διοικητικά εμπόδια», ενώ «μειώνει τα έξοδα» και «η μεγαλύτερη μείωση αφορά το μισθολογικό κόστος δηλαδή τους εργαζόμενους». Γενικότερα επισήμανε ότι τις συγχωνεύσεις ακολουθούν «μείωση μισθών και δικαιωμάτων», καταστρατηγήσεις εργατικών κατακτήσεων. Με την πρακτική των συγχωνεύσεων, συνέχισε, «μονοπωλούνται κλάδοι με συνεργασία εθνικού και ξένου κεφαλαίου», αναφερόμενη συγκεκριμένα στη γαλακτοβιομηχανία και τα σούπερ μάρκετ. Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε επίσης ότι με αφορμή την κρίση «προετοιμάζεται ένας νέος κύκλος συγκεντροποίησης κεφαλαίου που απαξιώθηκε στη φάση της ύφεσης», ενώ ταυτόχρονα «μεγαλώνουν οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία της εργοδοσίας ώστε να αποσπασθεί πρόσθετο κέρδος», φέρνοντας ως παράδειγμα το πισωγύρισμα για τους εργαζόμενους στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» που πλέον ανήκει στην MIG. Κατέληξε σημειώνοντας πως «μόνος δρόμος είναι αυτός της απειθαρχίας στην ΕΕ», ζητώντας από το λαό «να εμπιστευθεί τη δύναμή του με την ανάπτυξη της πάλης του».
Ως ...νομικό θέμα επιχείρησε να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ι. Μπουγάς, λέγοντας ότι «σε επίπεδο εθνικής νομοθεσίας ρύθμιση για μια τέτοια διαδικασία δεν υπήρχε, με συνέπεια να υφίσταται νομική αβεβαιότητα».