Κυριακή 5 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ξαναδιαβάζοντας...

Ξαναδιαβάσαμε το έργο του καθηγητή της Ευρωπαϊκής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Μπάρι Κάνλιφ «Πυθέας ο Ελληνας», των εκδόσεων «Γκοβόστη». Πρόκειται για ένα καταπληκτικό βιβλίο που του αξίζουν πολλά διαβάσματα! Ενα βιβλίο μαγικό που συνεπαίρνει τον αναγνώστη και συγχρόνως τον συγκινεί αφάνταστα! Μεγάλο ρόλο σε τούτο το θαυμαστό αναγνωστικό ταξίδι παίζει, εκτός των άλλων, και ο έρωτας, θα λέγαμε, του ερευνητή για την επιστήμη του! Σε κάθε σελίδα διαπιστώνουμε τον επιστημονικό μόχθο και το ταλέντο του συγγραφέα, στην προσπάθειά του να ζωντανέψει, μπροστά στα μάτια και την ψυχή μας, τον τρόπο ζωής και τους αγώνες πλήθους λαών!

Κέλτες, Ετρούσκοι, Ρωμαίοι, Καρχηδόνιοι και άλλοι με πρωτάκουστα ονόματα έρχονται σε επικοινωνία, διατηρούν εμπορικές σχέσεις, συγκρούονται ή συνεργάζονται. Ανάμεσά τους και οι Ελληνες, ναυτικοί, έμποροι και εξερευνητές, που είχαν ιδρύσει πόλεις στης Δύσης τα πέρατα, με πρώτο μέλημά τους να δημιουργήσουν λαμπρούς ναούς για τους θεούς τους και νόμους για να κυβερνηθούν!

Το ενδιαφέρον του συγγραφέα επικεντρώνεται στα επιτεύγματα του περίφημου θαλασσοπόρου Πυθέα του Μασσαλιώτη. Οι σύγχρονοι μελετητές παρομοιάζουν αυτόν τον σπουδαίο Ελληνα με τον Κουκ, τον Κολόμβο, το Γαλιλαίο, το Δαρβίνο. Δηλαδή με ιστορικά πρόσωπα, τα οποία με το έργο της ζωής τους άνοιξαν στην ανθρωπότητα νέους δρόμους, γεωγραφικούς, επιστημονικούς και όχι μόνο! Ο Πυθέας έζησε κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα στη Μασσαλία, πόλη ελληνική, αποικία των Φωκαέων στη νότια Κελτική, στη Γαλατία, όπως την ονόμαζαν οι Ρωμαίοι. Τα ταξίδια του τον οδήγησαν σε περιοχές της Ευρώπης γνωστές, εκείνους τους καιρούς, μόνο από τους μύθους. Τις παρατηρήσεις του και όσα θαυμαστά είδε κατέγραψε σε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Περί Ωκεανού», γύρω στα 320 π.Χ. Το έργο του δεν έφτασε σε μας, όμως γίνεται μνεία γι' αυτό σε κείμενα τουλάχιστον δεκαοχτώ συγγραφέων κατά τα επόμενα της έκδοσης εννιακόσια χρόνια.

Ο καθηγητής Κάνλιφ, ερευνώντας τις φιλολογικές και αρχαιολογικές πηγές με γνώση και μεράκι, μας χάρισε μια περιγραφή της απίστευτης περιπέτειας του αρχαίου συμπατριώτη μας, που μας αφήνει με κομμένη την ανάσα! Μας τριγυρίζει από τη Βρετάνη στην Αγγλία, από την Ιρλανδία στην Ισλανδία, μας αποκαλύπτει το μυστήριο της μυθικής Θούλης και της παγωμένης θάλασσας. Από τον πλατύ κόρφο του ωκεανού, μας οδηγεί στις περιοχές της Γιουτλάνδης και της Βαλτικής, από όπου έφτανε στη Μεσόγειο το περίφημο κεχριμπάρι!

Δεν αναφέρουμε τίποτε άλλο για τούτο το σπουδαίο βιβλίο, την αξιοθαύμαστη περιπέτεια του μεγάλου Ελληνα εξερευνητή και του φωτισμένου Αγγλου αρχαιολόγου, ο οποίος με το έργο του κάνει προσιτό σε όλους μας ένα γοητευτικό κομμάτι της ιστορίας των αγώνων του ανθρώπου. Στην πορεία του για την έξοδο από το βασίλειο της ανάγκης! Στον αέναο αγώνα του για την κατάκτηση της γνώσης και της ελευθερίας!


Λίζα ΚΟΝΤΟΜΙΧΑΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ