Από εκδηλώσεις των αντιστασιακών |
Ο πρόεδρος της γιουγκοσλαβικής αντιστασιακής Οργάνωσης SUBNOR, καθηγητής Μίλο Μάρκοβιτς, παρουσίασε την έκθεση για τη δράση της Ενωσης στα δύο χρόνια και τις προοπτικές της. Στη συνέχεια μίλησαν ο καθηγητής Β. Βαλκάνοφ, πρόεδρος της Ενωσης Αντιφασιστών Βουλγαρίας, η Ν. Πέτριτς, από την Οργάνωση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, και ο αντιπρόσωπος της Κύπρου, Ανδρέας Κυρίτσης.
Ο γραμματέας της Ενωσης, καθηγητής Μ. Ζέτσεβιτς, αναφέρθηκε αναλυτικά στη δράση της Ενωσης και όλων των αντιφασιστικών κινημάτων στις χώρες των Βαλκανίων, στο κίνημα ενάντια στον πόλεμο και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αντιστασιακών στις χώρες τους, όπου, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα πισωγύρισμα. Στο χαιρετισμό του στη Συνδιάσκεψη, ο Ευάγγελος Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, αναφέρθηκε στην πολύπλευρη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στο λαό της Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, τονίζοντας ότι η συμπαράσταση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα αδιάκοπα. Ακολούθησε ομιλία του Νίκου Τερζόγλου, προέδρου της ΠΕΑΕΑ και αντιπροέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών(FIR). Ακολούθησαν τοποθετήσεις αντιπροσώπων για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα αντιφασιστικά, αντιστασιακά κινήματα στις βαλκανικές χώρες και στο τέλος εκλέχτηκε νέο προεδρείο της Ενωσης για τα επόμενα δύο χρόνια. Πρόεδρος εκλέχτηκε ο καθηγητής Βαλκάνοφ από τη Βουλγαρία, αντιπρόεδρος ο Ν. Τερζόγλου και γραμματέας ο Μαρίν Καλόνκιν από τη Βουλγαρία.
Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης ολοκληρώθηκαν με την έγκριση Διακήρυξης, που περιλαμβάνει τα συμπεράσματα των εργασιών της, τα ζητήματα και τους στόχους της Ενωσης.
Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η Ενωση Οργανώσεων Αντιστασιακών και Αντιφασιστικών Κινημάτων Βαλκανίων θα παλέψει για την αντιμετώπιση της άδικης κατάστασης, που δημιουργήθηκε στις χώρες των Βαλκανίων σε βάρος των βετεράνων του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και ιδιαίτερα των αντιφασιστικών και δημοκρατικών δυνάμεων.
Μέσω της Ενωσης, που λειτουργεί ως άτυπο συντονιστικό όργανο, επιδιώκεται:
- Η ενεργός συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών ζητημάτων, όπως: Υπεράσπιση των ιδεωδών του αντιφασιστικού αγώνα και των δικαιωμάτων των βετεράνων σε κάθε χώρα. Υπεράσπιση της ειρήνης και σύσφιξη των φιλικών σχέσεων των λαών, ανάπτυξη των σχέσεων με διεθνείς Οργανώσεις, FIR, FMAC και άλλες.
Σημειώνεται ότι η πρώτη συνδιάσκεψη των Οργανώσεων των βετεράνων των βαλκανικών χωρών πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβρη του 1998 στο Βελιγράδι. Εκεί αποφασίστηκε η σύσταση της Ενωσης Οργανώσεων Βετεράνων Αντιστασιακών και Αντιφασιστικών Κινημάτων των Βαλκανίων και εγκρίθηκε σχετικό καταστατικό και, για τα δύο χρόνια, από τη σύστασή της μέχρι σήμερα, την προεδρία της Ενωσης είχε η Οργάνωση SUBNOR της Γιουγκοσλαβίας.