Η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για την παραχώρηση και του μάνατζμεντ
Επιμένει στην προσπάθεια εξεύρεσης «στρατηγικού συμμάχου» για τον ΟΤΕ η κυβέρνηση, ενώ ανοιχτές είναι πλέον οι διαφορετικές προσεγγίσεις υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και διοίκησης του Οργανισμού για το αν το νέο κομμάτι μετοχών θα ξεπουληθεί σε έναν ή περισσότερους.
Χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, σημείωσε ότι η προσπάθεια ανεύρεσης «στρατηγικού συμμάχου» θα συνεχιστεί και απέκλεισε το ενδεχόμενο, το νέο πακέτο απλά να εισαχθεί, όπως και τα προηγούμενα τέσσερα, στο Χρηματιστήριο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τέτοιες φήμες είναι «εκ του πονηρού». Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν και απάντηση στον πρόεδρο του ΟΤΕ, Ν. Μανασσή, ο οποίος από τα μέσα Σεπτέμβρη άφησε να διαφανεί η διαφωνία του στην ανεύρεση συμμάχου, ενώ πρόσφατα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας εισαγωγής στο Χρηματιστήριο.
Βέβαια, η δήλωση Παπαντωνίου μπορεί να θεωρηθεί και ως προσπάθεια στήριξης της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ, η οποία πέφτει τις τελευταίες μέρες (χτες -1,23%). Πτώση που αποδίδεται στις πωλήσεις από τους λεγόμενους θεσμικούς επενδυτές, που φοβούνται ότι μια νέα διασπορά μετοχών στο Χρηματιστήριο θα προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις στη μετοχή, με συνακόλουθη πτώση της αξίας της. Σημειώνεται δε ότι η τιμή (χτες 6.900 ) ίσως να ήταν μικρότερη αν δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών από τον ΟΤΕ, σε εφαρμογή απόφασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων του το καλοκαίρι.
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση αναζητά μεγάλη ξένη τηλεπικοινωνιακή εταιρία για να της παραδώσει 20% των μετοχών του ΟΤΕ και θέσεις στο ΔΣ του. Δημοσίως, η κυβέρνηση αρνείται ότι θα παραχωρήσει το μάνατζμεντ του Οργανισμού, υπογείως όμως διαχέει φήμες ότι χωρίς αυτό η εξεύρεση «στρατηγικού συμμάχου» είναι δύσκολη. Επίσης, στελέχη του ΥΠΕΘΟ στους διαδρόμους αναφέρουν ότι θα συνυπογράψουν ρήτρες με το «στρατηγικό σύμμαχο», προκειμένου να ακολουθούν κοινή πορεία σε κάποια σημαντικά ζητήματα. Ομως, αυτό σημαίνει ότι ο ξένος θα έχει δικαίωμα λήψης αποφάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική του ΟΤΕ γενικά.
Παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αναφέρουν ότι επιμένουν στην εξεύρεση «στρατηγικού επενδυτή» για να «ανοίξει το παιχνίδι» και να «λειτουργήσει ο ανταγωνισμός». Ενώ με τη νέα διασπορά μετοχών ίσως ο έλεγχος του ΟΤΕ περάσει σε Ελληνες επιχειρηματίες που μονοπωλούν την αγορά. Συμπλήρωναν επίσης πως με τις ρήτρες θα διασφαλιστεί ότι ο ξένος στρατηγικός επενδυτής δε θα πουλήσει τις μετοχές του και έτσι θα διαφυλαχτεί ο Οργανισμός από ενδεχόμενη επιθετική εξαγορά μετοχών.