ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Εξακολουθεί το πολεμικό σκηνικό στο Πακιστάν, όπου χτες ο κυβερνητικός στρατός ανακοίνωσε νέους βομβαρδισμούς στις περιοχές των φυλών, εναντίον υποτίθεται στρατοπέδων εκπαίδευσης των Ταλιμπάν, με «θύματα ενόπλους» ενώ αναφέρθηκαν και καταστροφές δύο σχολείων και ενός κολεγίου στην Μπατζαούρ, από ισλαμιστές μαχητές. Παράλληλα, όπως δημοσιοποιήθηκε, η αμερικανική πυραυλική επίθεση της Πέμπτης στο νότιο Ουαζιριστάν, δεν είχε εννιά αλλά 13 θύματα, χωρίς επίσης να δίνονται περαιτέρω διευκρινήσεις. Σε επιθέσεις των κατοχικών αμερικανο-ΝΑΤΟικών δυνάμεων και του στρατού στο Αφγανιστάν έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι φερόμενοι ως «αντάρτες των Ταλιμπάν».
Το ενδιαφέρον της ΕΕ να αναμειχθεί ενεργά στον πόλεμο του Αφγανιστάν και του Πακιστάν διεκδικώντας μερίδιο στην κυριαρχία της περιοχής, επαναβεβαιώθηκε και με τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής. Στα συμπεράσματα της Συνόδου σημειώνεται ότι «η ΕΕ προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη σταθερότητα και την ασφάλεια του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, καθώς και της ευρύτερης περιοχής».
Οσον αφορά το Πακιστάν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τα συμπεράσματα της Συνόδου ΕΕ - Πακιστάν, ιδιαίτερα όσον αφορά τις δεσμεύσεις συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, την πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση Ζαρντάρι, αλλά και τη χρηματοδότηση (της τάξης των 120 εκατομμυρίων ευρώ) «για τους πρόσφυγες»... Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στα συμπεράσματα «η ΕΕ επικροτεί την αποφασιστικότητα του Πακιστάν να ενισχύσει τις αντιτρομοκρατικές του προσπάθειες και αναγνωρίζει τις θυσίες του πακιστανικού λαού και των ενόπλων δυνάμεων, ιδίως κατά τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στην Επαρχία των Βορειοδυτικών Συνόρων»...
Για το Αφγανιστάν χαρακτηρίζει σημαντική την παρουσία της EUPOL στη χώρα, τονίζοντας και «τη σημασία της προοπτικής ανάπτυξης Ευρωπαϊκής Δύναμης Χωροφυλακής στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ΝΤΜΑ), ως συμπληρωματικής πρωτοβουλίας στη δημιουργία υποδομής της αστυνομίας», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ, ως βασικός εταίρος για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, προτίθεται σχετικά να ενισχύσει και να εδραιώσει την εμπλοκή της στο Αφγανιστάν, μέσα από τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών».