Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση |
Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, εργαζόμενοι του ΕΚΚΕ και του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ που θίγονται και αυτά από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Οι εργαζόμενοι με μαύρα μπαλόνια στα χέρια ξεδίπλωσαν τα πανό τους στο δρόμο και διαδήλωσαν κατά της απαξίωσης του ερευνητικού τομέα.
Η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στη Στρατηγική της Λισαβόνας για την «οικονομία της γνώσης» και στις αποφάσεις εξειδίκευσής τους που ακολούθησαν, με κύριο στόχο την απόλυτη σύνδεση της Ερευνας με την παραγωγή, έτσι ώστε το ερευνητικό έργο να υπαχθεί ολοκληρωτικά στις επιχειρηματικές προτεραιότητες. Θα ερευνάται και θα ανακαλύπτεται ό,τι μπορεί να πουληθεί.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΙΕ επισημαίνει με ανακοίνωσή του ότι «με το πρόσχημα της μεταρρύθμισης, χωρίς σοβαρό σχεδιασμό και οικονομικοτεχνική μελέτη διαλύονται ερευνητικά κέντρα, μεταφέρονται Ινστιτούτα σε ανύπαρκτες κτιριακές υποδομές και απορυθμίζεται η ερευνητική διαδικασία για τα επόμενα 5 ή 10 χρόνια». Το ΔΣ του ΕΙΕ δηλώνει σε ψήφισμά του ότι «είναι αποφασισμένο να μη συναινέσει στη διάλυσή του».
Το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί με τη χτεσινή ανακοίνωσή του να αντικρούσει το επιχείρημα του μη διαλόγου για τις αλλαγές, αποφεύγοντας βεβαίως να θίξει την πολιτική λογική στις οποίες βασίζονται. Ταυτόχρονα, παρουσίασε απόφαση της Συνόδου των διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων, η οποία συνεδρίασε στις 16 του Ιούνη, στην οποία αναφέρεται ότι η κυβερνητική απόφαση «προσφέρει ένα ικανοποιητικό νέο πλαίσιο οργάνωσης του Εθνικού Χώρου Ερευνας». Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς δε συμφώνησαν όλοι οι διευθυντές με τις αλλαγές, σε αντίθεση με πολλούς που δε θίγονται προς το παρόν.
Τη διαφωνία και τη διαμαρτυρία του για την κυβερνητική απόφαση εκφράζει το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Δημόκριτου.