Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αλληλοκαρφώματα για το κακό αποτέλεσμα

Στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ προσάπτουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ένα μεγάλο κομμάτι της ευθύνης για το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως προκύπτει απ' την ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που έληξε αργά τη νύχτα της Τετάρτης, αλλά και από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες η ΚΟΕ όπως και από την ανακοίνωση της Γραμματείας της ΑΚΟΑ. Στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθη ο Αλ. Αλαβάνος και, παρότι η τοποθέτησή του αναμένονταν με αγωνία, επέλεξε να μην τοποθετηθεί και να αποχωρήσει πριν τη λήξη της συνεδρίασης, γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, αναμένουν με ενδιαφέρον τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να εκδόθηκε για να κατευνάσει τα πνεύματα που έχουν οξυνθεί απ' τις δηλώσεις των στελεχών της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», καθώς απλά παρατίθενται διαπιστώσεις, ενώ σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό «τσουβαλιάζεται» αυθαίρετα με αυτό του ΚΚΕ για να εκτιμηθεί πως «η αριστερά - τόσο το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ - είχε απώλειες τόσο σε σύγκριση με τις εκλογές του 2007 όσο και με τις ευρωεκλογές του 2004 ιδιαίτερα σε αριθμό ψήφων»! Ετσι, αφού η ερμηνεία του αποτελέσματος παραπέμπεται στο μέλλον και σε «αποφασισμένες διαδικασίες», σημειώνεται προφανώς ως απάντηση στους «ανανεωτές» του ΣΥΝ, πως «δεν έχουμε κανένα λόγο και πρόθεση να μετακινηθούμε απ' την πολιτική μας γραμμή» και συμπληρώνεται «δηλώσεις που αποβλέπουν σε ανάδειξη προσωπικών εκτιμήσεων και επιλογών δεν προσφέρουν τίποτα, αντίθετα ενισχύουν φαινόμενα αναξιοπιστίας του εγχειρήματος και απογοήτευσης του κόσμου μας (...) όλες οι επιλογές για το ψηφοδέλτιο και τις πολιτικές εκπροσωπήσεις μας, έγιναν στο έδαφος της κοινής συμφωνίας. Προσωπικές επιθέσεις και "στοχοποιήσεις" θα πρέπει με σταθερότητα να αποκλειστούν από τη συζήτηση».

Η συνέντευξη Τύπου της ΚΟΕ

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΚΟΕ, ανάμεσα σε άλλα, ειπώθηκε πως η υποψηφιότητα του στελέχους της Ε. Σωτηρίου χτυπήθηκε και από στελέχη της «ανανεωτικής αριστεράς», η συμπεριφορά των οποίων καταγγέλθηκε σαν «παραλυτική» με την επισήμανση πως κάποιοι εξ αυτών προχώρησαν και σε μια «ιδιότυπη πολιτική απεργία», μην ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Ακόμα, απέδωσαν το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε για την κρίση στους εργαζόμενους, δεν αποκάλυψε τους υπεύθυνους αθωώνοντας έτσι το σύστημα, εμφανίστηκε με δύο πρόσωπα και δημιούργησε πρόβλημα φερεγγυότητας - σαν να μην είναι αφερεγγυότητα αυτή καθαυτή η ύπαρξη πολλών προσώπων στη δράση και τις θέσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα, στο ότι δεν έδωσε με σαφήνεια το πολιτικό του στίγμα και έδωσε έτσι χώρο στην αποχή, αλλά και στο ΚΚΕ αφού, όπως ειπώθηκε δεν απευθύνθηκαν στα μέλη του προβάλλοντας το «ενωτικό και ριζοσπαστικό» τους πρόσωπο, ενώ δεν αντιπαρατέθηκε πειστικά με το ΠΑΣΟΚ και τους «Οικολόγους - Πράσινους», στην ύπαρξη πολλών κέντρων κ.λπ..

Φυσικά, αναμασήθηκαν τα γνωστά περί ...ανηλεούς πολέμου που υποτίθεται ότι δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ! Τα στελέχη της ΚΟΕ διαπίστωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κρίση και έθεσαν ορισμένους όρους για το ξεπεράσμά της όπως βαθιά τομή, να μην αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και ομπρέλα διάσωσης του ΣΥΝ, να μην ηγεμονεύει ο ΣΥΝ, να υπάρξουν διαδικασίες και διακριτή πολιτική ταυτότητα που θα δεσμεύει όλους.

Χαρακτηριστικό, πάντως, του πόσο διακριτό θα είναι το όποιο πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα όσα ειπώθηκαν ως απάντηση σε ερώτηση για τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ. Οπως πως, παρά το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωτικοί, η ενότητα δεν έχει πάντα θετικό πρόσημο και πως θα αποδέχονταν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αν αυτό συμφωνούσε στη λήψη ορισμένων κεϋνσιανών μέτρων. Οπως συγκεκριμένα τέθηκε: «Να μιλήσουμε συγκεκριμένα (...) θα τροποποιηθεί στο πλαίσιο άσκησης της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα ή μπορεί να πάρει κεϋνσιανά μέτρα το ΠΑΣΟΚ για την κρίση; Ενα απλό πράγμα που είναι μέσα στα πλαίσια της σοσιαλδημοκρατίας. Αν το ΠΑΣΟΚ έρθει και πει "ναι", είμαι σ' αυτή τη ρότα, για την αντιμετώπιση της κρίσης, ας αφήσουμε τους υπεύθυνους, ας πάμε στο συγκεκριμένο (...) δεν ζητάμε τίποτα επαναστάσεις, συγκεκριμένα μέτρα μιλάμε (...) η αριστερά έχει πάντα ανοιχτά τα αυτιά και τα μάτια της, ιστορικά έχει συμμαχήσει και με το διάολο αν είναι να σώσει τον ελληνικό λαό, τι να πούμε για το ΕΑΜ, την ΕΔΑ; Εχει συνεργαστεί με τους πάντες στη λογική της υπηρέτησης των αναγκών του λαού».

Η ΚΟΕ απάντησε και στον Λ. Κύρκο και στην εκτίμησή τους πως οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ «αυθαδιάζουν» με τη φράση: «Θα συνεχίσουμε να αυθαδιάζουμε».

Η ΑΚΟΑ

Η Γραμματεία της ΑΚΟΑ, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει «λάθη και παραλείψεις» απ' την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αν και αναδεικνύει σαν κύριο υπαίτιο του αποτελέσματος τον ...πόλεμο που δέχτηκαν απ' το ...μεγάλο κεφάλαιο, στον οποίο συμμετείχε και το ...ΚΚΕ! Επισημαίνει ακόμα «ασάφειες και φαινόμενα διγλωσσίας σε ζητήματα γραμμής που προήλθαν κυρίως από ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ», αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει μέτρα για την έκφραση των θέσεών του, αλλά και «έλλειψη δημοκρατικότητας, πολυφωνίας, φαινόμενα ηγεμονισμού στη λειτουργία και την εκπροσώπηση, αλλά και στοιχεία αλαζονικής συμπεριφοράς στη δημόσια παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι υποβαθμίστηκε η διακριτή θέση και πολιτική μας για την ΕΕ»! Παρότι βεβαίως διακριτή απ' τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου πολιτική για την ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ δε διαθέτει. Τι ακριβώς εννοούν με αυτό το «διακριτή», άγνωστο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεβίωσε ο Γ. Μπανιάς(2012-03-30 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κόντρες την επομένη του συνεδρίου(2010-06-09 00:00:00.0)
Οι αντιφάσεις τροφοδοτούν την εσωκομματική διαμάχη(2010-05-23 00:00:00.0)
Στη λογική του ...καλύτερου ιμπεριαλιστή(2009-09-19 00:00:00.0)
Με σαφή ευρωενωσιακή στρατηγική ανεξάρτητα από τις ανιχνεύσεις(2009-06-14 00:00:00.0)
Θέλουν ήρεμη εφαρμογή του νόμου(2008-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ