Δευτέρα 8 Ιούνη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο»

Η θρυλική, πια, ταινία του Νίκου Τζίμα «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (1980) για τη δίκη και την εκτέλεση του ήρωα του λαϊκού κινήματος, κομμουνιστή, Νίκου Μπελογιάννη, θα προβάλλεται σε επανέκδοση στους κινηματογράφους, από 18/6, σε διανομή της «New Star».

Πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές μια από τις πιο φωτεινές προσωπικότητες του ελληνικού - αλλά και διεθνούς - κομμουνιστικού κινήματος και, παράλληλα, μέσα από αυτή και τη θυσία της, να πάρουν μία χαρακτηριστική «γεύση» του μετεμφυλιακού καθεστώτος που, με αίμα, «φύτεψε» ο αγγλοαμρικανικός ιμπεριαλισμός. Επίσης, είναι μια καλή ευκαιρία για τους νέους δημιουργούς να ανακαλύψουν μια πτυχή του ελληνικού κινηματογράφου που δεν μπόρεσε να ανθίσει όσο θα μπορούσε ή θα έπρεπε. Αλλά που είναι επίκαιρη στα διδάγματά της, ιδιαιτέρως σήμερα που η κινηματογραφική τέχνη βάλλεται όσο ποτέ άλλοτε από την εμπορευματοποίηση.

Το σενάριο είναι του σκηνοθέτη, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη (τραγουδά η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και η χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών) και η φωτογραφία του Νίκου Καβουκίδη. Το πρόσωπο του Νίκου Μπελογιάννη υποδύεται ο Φοίβος Γκικόπουλος, ενώ παίζει μια πλειάδα σημαντικών ηθοποιών: Αλέκος Αλεξανδράκης, Πέτρος Φυσσούν, Αγγελος Αντωνόπουλος, Βαγγέλης Καζάν, Κώστας Καζάκος, Μάνος Κατράκης, Αιμιλία Υψηλάντη, Σπύρος Καλογήρου, Ανέστης Βλάχος, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Κώστας Αρζόγλου, Γιάννης Κατράνης, Στέφανος Στρατηγός, Αντώνης Αντωνίου, Βάσος Ανδρονίδης, Μίρκα Καλατζοπούλου, Βασίλης Κολοβός, Κώστας Μέσαρης, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Φοίβος Ταξιάρχης κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πέθανε για ό,τι αξίζει να ζεις»(2009-06-17 00:00:00.0)
«Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο»(2009-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ