Δευτέρα 8 Ιούνη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία

Γλυπτική και ζωγραφική συναντώνται στην έκθεση (18/6-18/7) στην γκαλερί «εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου» (Βαλαωρίτου 9α). Πρόκειται για έργα γλυπτικής του Κώστα Ανανίδα και ζωγραφικής του Γιάννη Σκουρλέτη.

Η τέχνη του Κ. Ανανίδα, παραστατική, με εμφανείς επιρροές από την κλασική παράδοση, βασίζεται στη διερεύνηση του φυσικού. Η εμμονή στο σχέδιο φανερώνει πως η εικόνα του σώματος αποτελεί μόνιμη πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη. Στην έκθεση παρουσιάζει σειρά ορειχάλκινων γλυπτών, που αναπαριστούν ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Πρόκειται για γυμνές ανδρικές μορφές σε «μνημειακές» στάσεις. Ο Γ. Σκουρλέτης μέσω σκοτεινών και μελαγχολικών τοπίων εικονογραφεί την καθημερινότητα, ιστορικές μνήμες, προσωπικά βιώματα, εικόνες της φύσης. Ο θάνατος, ο έρωτας, η ζωή, φιλτράρονται μέσα από ένα νεορομαντικό και μελαγχολικό πρίσμα.

  • «Φύσης γένεση» τιτλοφορείται η έκθεση γλυπτικής του Παναγιώτη Σ. Παπαδόπουλου στην γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4). Παρουσιάζονται δύο ενότητες έργων με θέμα τον κοχλιό, οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονται και φανερώνουν τις πολλαπλές προσεγγίσεις που επιδέχονται, ως υλικά, το χαρτί και η ψηφίδα. Διάρκεια έως 27/6.
  • Μετά την παρουσίασή της στη Νίκαια της Γαλλίας, η έκθεση «Δέκα όψεις της ελληνικής φωτογραφίας - Σύγχρονες τάσεις δημιουργίας», φιλοξενείται (έως 11/7) στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει 100 έργα δέκα φωτογράφων (Γιώργης Γερόλυμπος, Χριστίνα Δημητριάδη, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Στράτος Καλαφάτης, Πάνος Κοκκινιάς, Γιώργος Κορδάκης, Ευαγγελία Κρανιώτη, Δήμητρα Λαζαρίδου, Νίκος Μάρκου, Πάρις Πετρίδης). Στο πλαίσιο του ίδιου εκθεσιακού κύκλου, προηγήθηκε τον Απρίλη η παρουσίαση «Ρεύματα κλασικής δημιουργίας» με 190 έργα έντεκα σημαντικών Ελλήνων φωτογράφων (Ανδρέας Εμπειρίκος, Σωκράτης Ιορδανίδης, Δημήτρης Λέτσιος, Σπύρος Μελετζής, Nelly's, Θεόδωρος Νικολέρης, Βούλα Παπαϊωάννου, Δημήτρης Χαρισιάδης, Μαρία Χρουσάκη, κ.ά.).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ