Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ
Νομιμοποιεί τη φίμωση συνδικαλιστικών απόψεων

Με μια νέα προκλητικότατη τοποθέτηση, το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ όπου συμπράττουν δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ισχυρίζεται ότι οι πανεπιστημιακοί δεν έχουν δικαίωμα να διατυπώνουν συνδικαλιστικές απόψεις στις συγκλήτους και τα Τμήματα!

Συγκεκριμένα, το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ, εξέδωσε μια ανακοίνωση με αφορμή τις διώξεις πανεπιστημιακών στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θυμίζουμε ότι η διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εδώ και δυο μήνες έχει παραγγείλει ΕΔΕ και καλεί σε αλλεπάλληλες απολογίες, πανεπιστημιακούς που τοποθετήθηκαν μέσα στη Γενική Συνέλευση του Τμήματός τους ενάντια στον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό του νόμου - πλαισίου. Απέναντι σ' αυτή την απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης και δίωξης των απόψεων μέσα σ' ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, το προεδρείο της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών, ζητά μεν (με περισσή υποκρισία) να σταματήσει η ΕΔΕ, εκφράζει τάχα αλληλεγγύη στους διωκόμενους πανεπιστημιακούς, από την άλλη όμως νομιμοποιεί πλήρως το πολιτικό σκεπτικό των διώξεων, υποδεικνύοντας ότι οι πανεπιστημιακοί δεν πρέπει να εκφράζουν συνδικαλιστική - πολιτική γνώμη στα όργανα που συμμετέχουν (!) και ότι οφείλουν να εφαρμόζουν τους νόμους, δηλαδή, όλο αυτό το αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο που παραδίδει τα ιδρύματα ως «βορά» στους νόμους της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Λέει κατά λέξη το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ: «Η ευρύτατα διαδεδομένη σε όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα της χώρας πρακτική της διατύπωσης συνδικαλιστικής φύσης απόψεων στο πλαίσιο διοικητικών οργάνων των ΑΕΙ, όπως η Σύγκλητος ή οι ΓΣ των Τμημάτων, δεν μπορεί να σταματήσει με ατομικές διώξεις συναδέλφων, αλλά με την ανάπτυξη ενός ισχυρού, περιεκτικού και αξιόπιστου πανεπιστημιακού συνδικαλιστικού κινήματος - ενός νέου ακαδημαϊκού πολιτισμού (...) Αυτό επιδιώκουμε και γι' αυτό εργαζόμαστε». Λένε δηλαδή, ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των πανεπιστημιακών πρέπει να παλέψει για να σταματήσει η συνδικαλιστική δράση και τοποθέτηση των πανεπιστημιακών μέσα στα όργανα, ουσιαστικά να παλέψει για την αυτοκατάργησή του! Καλύπτει έτσι πλήρως την προσπάθεια φίμωσης των πανεπιστημιακών, μόνο που λέει ότι η φίμωση δεν θα επέλθει με την ΕΔΕ, αλλά μέσα από την κυριαρχία των δυνάμεων της μαύρης αντίδρασης στο κίνημα των πανεπιστημιακών!

«Τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου (...) οφείλουν να εφαρμόσουν τον νόμο», λέει επίσης το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της είναι η εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στα ΑΕΙ, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί στους κυβερνητικούς νόμους. Γι' αυτό νομιμοποιεί το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης: Για να καμφθεί κάθε ενδεχόμενη αντίδραση απέναντι στις αναδιαρθρώσεις που μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις. Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, θέλουν τους πανεπιστημιακούς «πειθήνιους υπαλλήλους» στα ΑΕΙ που θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις. Οσο για τις διώξεις στα Γιάννενα, το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ, προσθέτει κάποιες νομικίστικες συμβουλές και ζητά «διάλογο» με το υπουργείο Παιδείας για την αναθεώρηση κάποιων δυσλειτουργικών διατάξεων των υπαρχόντων νόμων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η εφαρμογή του νέου νόμου θα μας βρει απέναντι!»(2022-10-21 00:00:00.0)
Καταγγέλλει αυθαιρεσίες του προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ(2021-11-23 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διώξεις συνδικαλιστών του ΑΠΘ(2012-06-02 00:00:00.0)
Αντιδραστικό πλέγμα θέσεων(2009-03-29 00:00:00.0)
Κάλεσμα συσπείρωσης στους πανεπιστημιακούς(2003-02-11 00:00:00.0)
Συνέχιση της αποχής εισηγείται η Ομοσπονδία τους(1997-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ