Τρίτη 26 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Απαντάει στην πολιτική εκφοβισμού

Στην πραγματοποίηση πυρηνικής και πυραυλικής δοκιμής προχώρησε χτες, με τις ιμπεριαλιστικές πυρηνικές δυνάμεις να αντιδρούν...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Τη δεύτερη (από το 2006) υπόγεια πυρηνική και πυραυλική δοκιμή (πυραύλων εδάφους - αέρος μικρού βεληνεκούς) πραγματοποίησε χτες το πρωί η ΛΔ Κορέας ασκώντας το δικαίωμά της να έχει πυρηνική και πυραυλική τεχνολογία. Οι αρχές της χώρας σημείωσαν ότι θα επαναληφθούν και άλλες παρόμοιες δοκιμές «αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν την πολιτική του εκφοβισμού»...

Αξίζει να σημειωθεί πως σε πρόσφατη εκτενή ανακοίνωσή της η «Εθνική Κορεατική Επιτροπή Ειρήνης» (στη Νότια Κορέα) στηλιτεύει την επιθετικότητα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του Νοτιοκορεάτη προέδρου Λι Μιουνγκ Μπακ έναντι της ΛΔ Κορέας, τη σειρά απανωτών στρατιωτικών γυμνασίων και «ασκήσεων προληπτικού πολέμου» που πραγματοποιεί εδώ και μήνες ο νοτιοκορεατικός στρατός με τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα (τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 12,5%) κλπ.

Το γεγονός προκάλεσε τις αντιδράσεις ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας και Βρετανίας, όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που διατηρούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα της πυρηνικής τεχνολογίας και εμφανίζονται ως οι κριτές των πάντων. Αυτές οι χώρες είναι και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. ΗΚίνα, επίσης μέλος, έκανε έκκληση στην κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας να απόσχει από ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν την ένταση στην περιοχή... Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα σχολίασε με κυνικότητα πως «οι ενέργειες της Β. Κορέας δεν προκαλούν έκπληξη αλλά θέμα ιδιαίτερης ανησυχίας για όλες τις χώρες... και εξουσιοδοτούν τη διεθνή κοινότητα για δράση». Εντύπωση προκαλεί η υιοθέτηση παρόμοιας αντίδρασης και από τη Ρωσία (που παλιότερα μαζί με την Κίνα συγκαταλεγόταν στους υποστηρικτές της ΛΔ Κορέας) που είδε «σαφή παραβίαση της απόφασης 1718 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συναφών αποφάσεων του Οργανισμού».

Αργότερα χτες βράδυ αναμενόταν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από αίτημα μόνιμων και μη μόνιμων μελών του σώματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ