Σάββατο 23 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Παζάρια και αντιθέσεις

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο φόντο της συνάντησης εκπροσώπων των ΕΕ - Ρωσίας
Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο φόντο της συνάντησης εκπροσώπων των ΕΕ - Ρωσίας
ΧΑΜΠΑΡΟΦΣΚ.--

Πιο ευδιάκριτες - παρά τα δείπνα εργασίας και το φιλικό κλίμα της Πέμπτης - έγιναν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις κατά τη χτεσινή τελευταία μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τη Ρωσία στο Χαμπάροβσκ της ρωσικής Απω Ανατολής, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ασφάλεια, το εμπόριο και την ενέργεια.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, τον επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα και τον Πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο πρώτος προειδοποίησε την ΕΕ να μη μετατρέψει το Σχέδιο Ανατολικής Συνεργασίας (στην οποία συμμετέχουν 6 πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες - Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία) ενάντια στη Μόσχα.

Σπεύδοντας να καθησυχάσει τη Ρωσία, ο Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Σχέδιο Ανατολικής Συνεργασίας, ενώ ο Τσέχος Πρόεδρος, η χώρα του οποίου ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, τόνισε ότι η «η σύμπραξη αυτή δεν κατευθύνεται εναντίον κανενός, και βεβαίως όχι εναντίον της Ρωσίας».

Σε ό,τι αφορά το σύμφωνο ασφάλειας στην Ευρώπη που πρότεινε ο Μεντβέντεφ τον Ιούνη του 2008 και προβλέπει την αντικατάσταση των υπαρχόντων συνθηκών, ο Σολάνα ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσουν συνομιλίες εντός ενός ή δύο μηνών.

Πάντως, μιλώντας για το Χάρτη της Ενέργειας, ο Μεντβέντεφ επανέλαβε πως η Ρωσία δεν προτίθεται να τον υπογράψει με τη σημερινή του μορφή, καθώς το κείμενο επιτρέπει να δημιουργούνται κρίσεις, υπενθυμίζοντας ότι η Ουκρανία - που έχει υπογράψει το Χάρτη - «αγνόησε» αυτόν και τις συμφωνίες που τον συνοδεύουν τη στιγμή της κρίσης με το φυσικό αέριο στις αρχές του χρόνου. Υποστήριξε επίσης πως μελλοντικά μπορεί να υπάρξει μια νέα ενεργειακή κρίση, καθώς εξέφρασε τις αμφιβολίες της Ρωσίας για την ικανότητα καταβολής των πληρωμών της Ουκρανίας. Ωστόσο πρότεινε πως τόσο η Μόσχα όσο και η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία να λάβει δάνειο για την καταβολή των πληρωμών. Εξάλλου ο Ρώσος Πρόεδρος με νόημα σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την Ενέργεια στην περιοχή, όπως η Κίνα. Ωστόσο, ο Μπαρόζο κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το Χάρτη της Ενέργειας (σημαντικό στοιχείο του είναι ο ενεργειακός αγωγός «Ναμπούκο» που θέλουν οι ΕΕ και οι ΗΠΑ), σημειώνοντας όμως ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει τις προτάσεις της Ρωσίας, βελτιώνοντας το Χάρτη και όχι αντικαθιστώντας τον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ