Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Τροποποίηση του δολοφονικού εμπάργκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΒΑΝΑ.-

Παρά τις αντιρρήσεις του και τις επιφυλάξεις του ο Πρόεδρος Κλίντον υπέγραψε τελικά το νέο νόμο, επικυρώνοντας με αυτό τον τρόπο το επίμαχο νομοσχέδιο που διακηρύττει ότι πρόκειται για «χαλάρωση» εμπάργκο, ενώ επί της ουσίας αλλάζει τη μορφή άσκησής του, με αποτέλεσμα ο οικονομικός αποκλεισμός να γίνεται ακόμη πιο ασφυκτικός και κατά συνέπεια δολοφονικός...

Πρόκειται για τροποποίηση του οικονομικού εμπάργκο, καταγγέλλουν Κουβανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μετά τη δημοσιοποίηση της επικύρωσής του από τον Πρόεδρο Κλίντον, σε αποφασιστικό τόνο στηλίτευσαν όχι μόνο τη διαιώνιση του αμερικανικού νόμου, που επί τέσσερις δεκαετίες επέβαλε τον οικονομικό αποκλεισμό κατά της Κούβας, αλλά αποκαλύπτοντας επίσης ότι τα νέα μέτρα που επιτρέπουν την πώληση τροφίμων και φαρμάκων είναι «ανεφάρμοστα και προσβλητικά».

«Απορρίπτουμε εντελώς το μέτρο», δήλωσε ο Κουβανός αντιπρόεδρος Κάρλος Λάγε στους δημοσιογράφους, μία ημέρα μετά την υπογραφή από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον του νομοσχεδίου που ενέκρινε το Κογκρέσο και η Γερουσία σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία.

Ο νέος νόμος, που είναι απόρροια της πίεσης που άσκησαν Αμερικανοί αγρότες και εταιρίες εξαγωγών, επιτρέπει την πώληση τροφίμων και φαρμάκων στο νησιωτικό κράτος, υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, όπως απαγορεύσεις στην επιχορήγηση/χρηματοδότηση από αμερικανικούς δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς. Η Κούβα επισήμανε ότι κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δε θα μπορεί να αγοράσει ούτε ένα σπυρί σιτάρι ή ένα φάρμακο από τις ΗΠΑ. «Δεν είναι δυνατό να έχεις εμπορικές συναλλαγές με αυτόν τον τρόπο, είναι μία μονόδρομη συναλλαγή», τόνισε ο Λάγε, κηρύσσοντας την έναρξη της εμπορικής έκθεσης στην Αβάνα, όπου αναμένεται να λάβουν μέρος 1.500 εκθέτες από 64 κράτη.

«Δεν μπορούμε να έχουμε συναλλαγές με τις ΗΠΑ, ή όποιο άλλο έθνος, με συνθήκες όπως αυτές, που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού της», τόνισε ο Λάγε και πρόσθεσε πολύ χαρακτηριστικά ότι ακόμη κι ο Κλίντον παραπονέθηκε πως οι απαγορεύσεις στην επιχορήγηση των συναλλαγών καθιστά «σχεδόν αδύνατες» τις εξαγωγές από μικρούς αγρότες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε το Σάββατο το νόμο που προβλέπει «χαλάρωση», σύμφωνα με τους Αμερικανούς νομοθέτες, του εμπάργκο κατά της Κούβας, καθώς επιτρέπει τη μερική εξαγωγή φαρμάκων και τροφίμων προς τη χώρα αυτή.

Εντούτοις, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι αυτός ο νόμος - ο οποίος υιοθετήθηκε στις 18 Οκτώβρη από το Κογκρέσο - έχει κυρίως συμβολική σημασία, καθώς περιλαμβάνει αριθμό περιοριστικών ρυθμίσεων, οι οποίες καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη για τους Αμερικανούς αγρότες την εξαγωγή των προϊόντων τους στην Κούβα.

Ο νόμος αυτός «έχει στόχο να επιτρέψει την εξαγωγή αμερικανικών προϊόντων προς την Κούβα, αλλά καθιστά πρακτικά αδύνατη τη λήψη των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων για τέτοιες πωλήσεις», δήλωσε ο ίδιος. Επίσης, ο Πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο νόμος αυτός «επιβάλλει νέους περιορισμούς στις προσπάθειές μας να αναπτύξουμε τις επαφές μεταξύ των λαών και να υποστηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις στην Κούβα».

Ο νόμος αυτός επιτρέπει την πώληση τροφίμων, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στην Κούβα, αλλά απαγορεύει τη χρηματοδότηση τέτοιων πωλήσεων από αμερικανικούς κυβερνητικούς οργανισμούς ή ιδιωτικές αμερικανικές τράπεζες.

Παρ' όλα αυτά, και δεδομένης της χρονικής στιγμής, μόλις μία εβδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές, ο Κλίντον βρήκε και κάτι θετικό, δηλώνοντας ότι πιστεύει πως οι νέες τροποποιήσεις, σε συνδυασμό με ένα πακέτο αγροτικών επιχορηγήσεων, ύψους 78 εκατ. δολαρίων, θα προωθήσουν τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ