Τρίτη 19 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Απεβίωσε ο Μάριο Μπενεντέτι

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Μία από τις κορυφαίες μορφές στη σύγχρονη Γραμματεία της Ουρουγουάης αλλά και όλης της Λατινικής Αμερικής, ο ποιητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος Μάριο Μπενεντέτι, άφησε την τελευταία του πνοή τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στην οικία του στο Μοντεβιδέο.

Γεννήθηκε στο Πάσο ντε λος Τόρος στις 14 Σεπτέμβρη του 1920 ενώ ξεκίνησε ως δημοσιογράφος στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Marcha» από το 1945 μέχρι το κλείσιμό του από τη δικτατορία. Με την νουβέλα του «La tregua» («Η ανακωχή, 1960) κατέκτησε τη διεθνή αναγνώριση και δίδασκε Λατινοαμερικάνικη Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Μοντεβιδέο.

Αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1973 εγκατέλειψε τη θέση του στο Πανεπιστήμιο και έφυγε από τη χώρα, μεταβαίνοντας αρχικά στο Μπουένος Αϊρες, κατόπιν στο Περού, στην Ισπανία και την Κούβα, όπου από το 1976 άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Λογοτεχνικών Ερευνών, στην« Casa de las Americas» στην Αβάνα.

Εζησε εξόριστος και επέστρεψε στο Μοντιβιδέο το 1983. Στις επτά σχεδόν δεκαετίες η λογοτεχνική του παραγωγή περιλαμβάνει πάνω από 80 τίτλους μυθιστορημάτων, διηγημάτων, ποιημάτων και δοκιμίων, ενώ πολλά από αυτά μεταφράστηκαν σε 18 γλώσσες, όπως το «Ευχαριστώ για τη φωτιά», οι «Ανεμοι της εξορίας» και άλλα. Ως την τελευταία του πνοή παρέμεινε ενεργός υποστηρικτής της σοσιαλιστικής Κούβας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ