Κυριακή 17 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαθαίνει η κρίση, σκληραίνει η πολιτική

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων καταφεύγει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αυτό αποδεικνύουν οι αποφάσεις της Συνόδου των υπουργών Εργασίας την περασμένη βδομάδα, όπως η μεγαλύτερη πίεση στο μισθολογικό και μη μισθολογικό «κόστος εργασίας».

Αυτή την βδομάδα είχαμε νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν το βάθος της κρίσης, όπως τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα οποία η βιομηχανική παραγωγή των 16 κρατών σημείωσε το Μάρτη πτώση κατά 20,2% σε ετήσια βάση. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει κανείς και από τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Οι ανακοινώσεις της Eurostat την Τετάρτη και την Παρασκευή ήρθαν να διαψεύσουν τις εκτιμήσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περί σχετικά σύντομης εξόδου από την ύφεση.

Η πορεία της βιομηχανικής παραγωγής είναι κρίσιμο μέγεθος για την Ευρωζώνη, αφού από τις εξαγωγές αυτοκινήτων και εργαλειομηχανών εξαρτώνται οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Δύο μέρες μετά τα γενικά στοιχεία της Eurostat, δόθηκαν και τα στοιχεία για την πορεία της γερμανικής και της γαλλικής οικονομίας.

Οπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009 κατά 3,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου χρόνου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωσή του από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, το 1970. Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,7%, έπειτα από επιβράδυνση 1,7% που είχε σημειώσει την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου. Θυμίζουμε ότι η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας σημείωσε τον περασμένο Φεβρουάριο πτώση κατά 23,7%, σε ετήσια βάση.

Σε ύφεση εισήλθε και επισήμως, εν τω μεταξύ, η γαλλική οικονομία, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της εγχώριας στατιστικής υπηρεσίας, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 1,2%, ύστερα από συρρίκνωση 1,5% που είχε εμφανίσει το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Το τρίτο τρίμηνο του 2008, η Γαλλία είχε καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,1%, ωστόσο τα νεότερα αποτελέσματα που δημοσίευσε η ΙΝSEE δείχνουν ότι στην πραγματικότητα η γαλλική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,2% εκείνο το τρίμηνο, ύστερα από συρρίκνωση κατά 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο. Δηλαδή, ουσιαστικά έχει εισέλθει σε ύφεση από τον Οκτώβριο του 2008.

Υποχώρηση του ΑΕΠ της κατά 2,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ανακοίνωσε και η Αυστρία, ενώ σε ετήσια βάση η υποχώρηση ανέρχεται στο 3,6%.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2009 ανακοίνωσαν, επίσης, η Ολλανδία (με ποσοστό ρεκόρ 4,5% από τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο), η Ιταλία (2,8%), η Τσεχία (3,4%), η Ουγγαρία (2,3%) και η Ρουμανία (2,6%).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ