Σάββατο 16 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΗΠΑ
Ικανοποίηση αλλά και ανησυχία για την ομιλία - μήνυμα Ομπάμα

ΚΑΪΡΟ.--

Ανάμεικτες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αίγυπτο η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα αξιοποιήσει την επίσκεψή του στη χώρα για ν' απευθύνει, στις 4 Ιούνη, ομιλία προς «όλο το μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο», όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς. Κατά πολλούς αναλυτές, η επιλογή της Αιγύπτου από την νέα αμερικανική προεδρία για να πραγματοποιηθεί η ομιλία - μήνυμα που ο Ομπάμα έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό, ήταν αναμενόμενη λόγω της ιστορικής, διπλωματικής και γεωγραφικής της σημασίας.

Κατά την άποψη αυτή, η Αίγυπτος επιλέχτηκε γιατί διατηρεί έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αποτελεί έναν από τους κύριους διαμεσολαβητές στο Παλαιστινιακό, έστω και αν το κύρος της επλήγη σημαντικά από τη στάση αναμονής που τήρησε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα στις αρχές του χρόνου. Επίσης, είναι η πολυπληθέστερη από τις δύο χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, έχοντας πετύχει και αποχώρηση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων από τα εδάφη της. Η έτερη, η Ιορδανία, δεν είχε να λύσει ζήτημα κατοχής.

Επίσης, όσον αφορά στη θρησκεία, η Αίγυπτος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η χώρα που «εκφράζει», κατά μέσο όρο, το μουσουλμανικό κόσμο. Φιλοξενεί και ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», αλλά έχει και πολίτες άλλης θρησκείας, ενώ είναι ένα κοσμικό κράτος. Τέλος είναι σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή εδώ και χρόνια.

Οσο και αν ακούγεται «περίεργο», θετική ήταν η πρώτη αντίδραση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στην είδηση της ομιλίας Ομπάμα. Εκπρόσωπός τους χαρακτήρισε «λογική και δίκαιη» την επιλογή της Αιγύπτου για την πραγματοποίηση της ομιλίας και τόνισε ότι ο Ομπάμα θα πρέπει να διατυπώσει ξεκάθαρη θέση για το Παλαιστινιακό και να εγκαταλείψει την εχθρική στάση των ΗΠΑ απέναντι στο μουσουλμανικό κόσμο. «Αναμενόμενη» και «τιμητική» χαρακτήρισε την απόφαση του Λευκού Οίκου και ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, ο Αϊμάν Νουρ.

Αντίθετα, έντονα ανήσυχες εμφανίστηκαν σχεδόν όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζοντας φόβους ότι η επιλογή της Αιγύπτου θα μπορούσε να σημάνει «να κλείσουν και πάλι τα μάτια» στις αλλεπάλληλες σοβαρότατες παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων και στην καταπάτηση των πολιτικών ελευθεριών. Για τον ίδιο λόγο, αλλά από εντελώς αντίθετο πρίσμα, προβληματισμό εξέφρασαν και στελέχη του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, του Προέδρου Μουμπάρακ. Υποστήριζαν ότι η ομιλία Ομπάμα θα γίνει παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, αν τη χρησιμοποιήσει για να «επισημάνει» ελλείψεις στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ