Παρασκευή 8 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Περικοπές κοινωνικών δαπανών στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εμφαση στην περιστολή των δημοσίων δαπανών δίνει ο προϋπολογισμός του 2010 που παρουσίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μαζί με υπόσχεση στους Αμερικανούς φορολογούμενους ότι θα καταργηθούν οι «εξοργιστικές δαπάνες που βάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό».

Οι περικοπές, σύμφωνα με το Reuters, ανέρχονται στο ύψος των 17 δισ. δολάρια και τουλάχιστον τα μισά αφορούν στρατιωτικά προγράμματα και δαπάνες του Πενταγώνου... Σταγόνα στον ωκεανό, εντούτοις, χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τις περικοπές των δαπανών που ανακοινώθηκαν, καθώς ήδη το έλλειμμα έχει εκτοξευτεί στα 1,17 τρισ. δολάρια. Οσο για τις πολυδιαφημιζόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου αξίζει κανείς να σημειώσει ότι μόλις την προηγούμενη βδομάδα το Κογκρέσο και με αφορμή τη γρίππη Α ενέκρινε τελικά τα έκτακτα κονδύλια για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν σε συνδυασμό με τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της επιδημίας της γρίπης. Απλά ο Ομπάμα ακολουθεί την πρακτική του προκατόχου του Τζορτζ Ου. Μπους να χρηματοδοτεί τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους εκτός του προϋπολογισμού και με «έκτακτες» χρηματοδοτήσεις.

Εκτός αυτών, ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, πρότεινε να αυξηθεί κατά 14% ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, μεταβολή που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 3 δισ. δολάρια. Το σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα, που για να εφαρμοστεί πρέπει να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου, προτείνει επίσης την αύξηση των βιομηχανικών εισφορών με σκοπό την επανεξέταση των φαρμάκων και τις επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων του FDA. Οσο για τις κοινωνικές δαπάνες που κόβονται βαπτίστηκαν «απαρχαιωμένα προγράμματα» από τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε και την επανεξέταση του προγράμματος «Αστερισμός της NASA», που περιλαμβάνει τα σχέδια για διάφορες διαστημικές αποστολές των ΗΠΑ, αλλά κυρίως την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη και τον Αρη.

Την ίδια στιγμή, ο Μπεν Μπερνάκι επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Federal Reserve δήλωσε ότι η Fed θα «λάβει πιο ενεργό ρόλο στον έλεγχο των τραπεζικών ιδρυμάτων στο μέλλον. Τέλος, μεσούσης της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και δεδομένης της τρομακτικής κινητικότητας που παρατηρείται στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, δύο ισχυρές οικογένειες αποφάσισαν να ενωθούν: οι ιδιοκτήτριες των αυτοκινητοβιομηχανιών Porsche και Volkswagen (VW). Πρόκειται για κίνηση που προσπαθεί να προκαταλάβει εξελίξεις όπως την απόκτηση της Opel από τη Fiat μετά τη «στρατηγική συμφωνία» της με την Chrysler.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ