ΤΙΦΛΙΔΑ - ΜΟΣΧΑ.--
Περίεργη φαίνεται να είναι χτεσινή λεγόμενη στάση που ξέσπασε στη στρατιωτική βάση του Μουκροβάνι, η οποία βρίσκεται 20 χλμ. από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα, που φαίνεται να έχει σχέση με τις εσωτερικές εξελίξεις της χώρας. Η αντιδραστική κυβέρνηση του Μ. Σαακασβίλι ανακοίνωσε ότι απέτρεψε ένα πραξικόπημα, ενώ έσπευσε να υποστηρίξει πως οι εμπλεκόμενοι ανώτατοι στρατιωτικοί είχαν στενές διασυνδέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Η «στάση» έληξε ιδιαίτερα εύκολα ύστερα από συνομιλίες και την παρουσία του Προέδρου της χώρας, παρά την άρνηση εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών για τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις. Αργότερα, ο Σαακασβίλι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, χαρακτήρισε τη στάση «σοβαρή απειλή», που είχε στόχο να επεκταθεί και στην Τιφλίδα και «να παρθούν μέτρα ενάντια στην κυριαρχία της Γεωργίας και την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση», ωστόσο σημείωσε πως αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό και δεν παρέλειψε να ρίξει ευθύνες και στη Ρωσία, απαιτώντας «να απόσχει από προβοκάτσιες».
Ο Γεωργιανός υπουργός Αμυνας, Ντέιβιντ Σικχαρουλίτζε, δήλωσε ότι οι στρατιώτες είχαν στόχο την «παρεμπόδιση των ΝΑΤΟικών γυμνασίων (σ.σ. που ξεκινούν σήμερα) και την ανατροπή της εξουσίας», ωστόσο η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η όλη υπόθεση αποτελεί σχέδιο του Σαακασβίλι για να αποσπάσει την κοινή γνώμη από τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις».
Απορρίπτοντας τις κατηγορίες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν σημείωσε πως οι ισχυρισμοί για διασύνδεση της Ρωσίας με τη στάση «φανερώνουν μια αρρωστημένη φαντασία και ανεύθυνη συμπεριφορά της γεωργιανής ηγεσίας», ενώ ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, υποστήριξε πως η στάση αποτελεί «μια αντανάκλαση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης υπό την Προεδρία Σαακασβίλι».
Δε θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας που είχε καθοριστεί για τις 19 Μάη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διαμαρτυρόμενος για τα σχεδιαζόμενα για σήμερα κοινά ΝΑΤΟικά γυμνάσια στη Γεωργία, αλλά και για την πρόσφατη απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών που εκπροσωπούσαν τη χώρα στη Συμμαχία ως απάντηση σε φερόμενη υπόθεση κατασκοπείας.
Οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα και να διαρκέσουν μέχρι την 1η Ιούνη, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά στις ασκήσεις θα έπαιρναν μέρος περίπου 1.300 στρατιώτες από 19 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και άλλες «σύμμαχες» χώρες, ωστόσο, χτες η Αρμενία ανακοίνωσε πως τελικά δε θα συμμετάσχει, όπως εξάλλου έχουν ήδη ανακοινώσει και η Εσθονία, η Λετονία, το Καζακστάν, η Μολδαβία και η Σερβία, σε αντίθεση με το Αζερμπαϊτζάν, που την 1η Μάη ανακοίνωσε τη συμμετοχή του, τονίζοντας τη δέσμευση της χώρας στο ΝΑΤΟ...