Σάββατο 25 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Εξαπλώνεται η «γάγγραινα» της ανεργίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΡΩΜΗ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Η ανεργία σαν γάγγραινα εξαπλώνεται ως απόρροια της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Πάνω από 4 εκατομμύρια οι άνεργοι στην Ισπανία, ποσοστό 17,36%, επί του ενεργού πληθυσμού.

Μόνο στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου προστέθηκαν 802 χιλιάδες άνεργοι, ενώ το οικονομικό επιτελείο της ισπανικής κυβέρνησης εκτιμά ότι το ποσοστό της ανεργίας θα παραμείνει πάνω από το 15% έως τα τέλη του έτους. Φαινόμενο της άθλιας κατάστασης που έχουν περιέλθει οι άνεργοι είναι οι αγγελίες σε εφημερίδες για πωλήσεις ζωτικών οργάνων τους.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών σκαρφάλωσε η ανεργία και στη Βραζιλία, φτάνοντας το 8% καθώς 141.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους το δίμηνο Φεβρουάριο - Μάρτιο σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία IBGE.

Την ίδια στιγμή, νέος γύρος απολύσεων ανακοινώθηκαν από εταιρείες... Τουλάχιστον 260 εργαζόμενοι στη μονάδα της Τoshiba στο Πλίμουθ της Αγγλίας θα βρεθούν στο δρόμο μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με το βρετανικό BBC. Τις προηγούμενες μέρες ο ιαπωνικός κολοσσσός είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις 3.900 εργαζομένων.

Απολύσεις και στη ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat που ανακοίνωσε ότι πρόκειται να περικόψει το προσωπικό της θυγατρικής της στις ΗΠΑ - παράγει, κυρίως, αγροτικά μηχανήματα, αλλά και τα μηχανήματα CNH - σε ποσοστό που να κυμαίνεται από 10% έως και 15% του συνόλου του προσωπικού της, δηλαδή 3.100 έως 4.500 εργαζόμενους.

Η General Motors ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο 13 εργοστασίων της στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, καθώς και τη μείωση της παραγωγής κατά 190.000 μονάδες, ενώ χτες το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι καταβλήθηκε το ποσό των 2 δισ. δολαρίων.

Η ροή των τραπεζικών πιστώσεων εξακολουθεί να παραμένει «παγωμένη», γεγονός που δείχνει ότι το δημόσιο χρήμα που δόθηκε στις τράπεζες δε διοχετεύθηκε στην πραγματική οικονομία, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των κρατών της G7, ομάδα η οποία είναι διευρυμένη μετά την υπουργική σύνοδο των κρατών της G20. Ακολουθούν το Σαββατοκύριακο η τακτική εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τέλος, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, υπέγραψε στην Ουάσιγκτον τη δέσμευση της χώρας της να συμβάλει με το ποσό των 16 δισ. δολαρίων στο ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την επανεμφάνιση των λαϊκών αντιδράσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες για ένα πιθανό νέο κύμα ακρίβειας σε βασικά είδη τροφίμων προβλέπει σε έκθεσή της η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ασία και τον Ειρηνικό που παρουσιάστηκε χτες στην Μπανγκόνγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ