Σάββατο 18 Απρίλη 2009 - Κυριακή 19 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εκατομμύρια ψηφοφόροι στις κάλπες την Τετάρτη

Επευφημούντες ψηφοφόροι τον ηγέτη του ANC, Τζέικομπ Ζούμα
Επευφημούντες ψηφοφόροι τον ηγέτη του ANC, Τζέικομπ Ζούμα
Στις κάλπες προσέρχονται την ερχόμενη Τετάρτη (22 του μήνα) εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί, προκειμένου να εκλέξουν νέο εθνικό και περιφερειακό κοινοβούλιο που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στην ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.

Ο ηγέτης του ΑΝC, Τζέικομπ Ζούμα, προβάλλει ως ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών και ως επόμενος πρόεδρος της χώρας παρά τις προσπάθειες κομμάτων της αντιπολίτευσης (όπως το νεοσύστατο COPE που προέκυψε από την προ μηνών αποχώρηση συντηρητικών στελεχών του ANC) να εκμεταλλευτούν τις πρόσφατες δικαστικές περιπέτειές του... Η τριμερής συμμαχία του ANC με το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (SACP) και το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων (COSATU) αναμένεται να κατακτήσει και πάλι (εκτός απροόπτου) την πλειοψηφία των 2/3 του κοινοβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι Νοτιοαφρικανοί θα ψηφίσουν για τα δύο Σώματα του κοινοβουλίου, δηλαδή α) για την 400μελή Εθνοσυνέλευση και β) για το Εθνικό Συμβούλιο Περιφερειών τα οποία αμφότερα θα εκλέξουν τον άνθρωπο που θα διατελέσει ως ο επόμενος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής μέχρι το 2014.

Οι τρεις βασικότεροι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα είναι:

  • Ο 67χρονος Τζέικομπ Ζούμα, που έχει ζήσει όλη του τη ζωή ως ενεργό στέλεχος του AΝC και έχει εκτίσει 10ετή ποινή φυλάκισης στο νησί Ρόμπεν (όπου φυλακίστηκε και ο Νέλσον Μαντέλα) και πολυετή εξορία.
  • Ο 57χρονος Μβούμε Νταντάλα, απ' το αντιπολιτευόμενο «Κογκρέσο του Λαού» (COPE), γνωστός μεθοδιστής ιερωμένος που έχει διατελέσει επίσκοπος και πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Συμβουλίου Εκκλησιών.
  • Η 58χρονη Χέλεν Ζίλε, πρώην δήμαρχος Κέιπ Τάουν, διάσημη για τις οργανωτικές της δυνατότητες και αγωνίστρια κατά του πρώην ρατσιστικού καθεστώτος «Απαρτχάιντ». Είναι υποψήφια της αντιπολιτευόμενης «Δημοκρατικής Συμμαχίας» που έχει ισχυρό ρεύμα στην επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου.

Υποστηρικτές της αντιπολιτευόμενης «Δημοκρατικής Συμμαχίας»
Υποστηρικτές της αντιπολιτευόμενης «Δημοκρατικής Συμμαχίας»
Τα βασικά κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κοινοβουλευτικές εκλογές με σύστημα απλής αναλογικής είναι:

  • Η τριμερής συμμαχία ANC - SACP - COSATU που στις προηγούμενες εκλογές του 2004 είχε πάρει ποσοστό 69,69% και 279 έδρες.
  • Το «Κογκρέσο του Λαού» (COPE) που ιδρύθηκε στο τέλος του 2008.
  • Η Δημοκρατική Συμμαχία (DA) του Τόνι Λεόν με 12,37% στις προηγούμενες εκλογές και 50 έδρες.
  • Το Ινκάθα Κόμμα της Ελευθερίας των Ζουλού (IFP) με 6,97% και 28 έδρες στις προηγούμενες εκλογές.
  • Το Ενωμένο Δημοκρατικό Κίνημα (UDM) με 2,28% και 9 έδρες στις προηγούμενες εκλογές.
  • Οι «Ανεξάρτητοι Δημοκράτες» (ID) που πήρε 1,7% και επτά έδρες στις εκλογές του 2004.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org