Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Στο πλευρό των αμπελουργών

Συνάντηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Γ. Τούσσα με το ΔΣ της συνεταιριστικής τους οργάνωσης στη Σάμο

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα προβλήματα της Ενωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) και των παραγωγών του γνωστού σαμιώτικου κρασιού εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Τούσσας στη συνάντηση που είχε το προηγούμενο Σάββατο με το ΔΣ της συνεταιριστικής οργάνωσης στη Σάμο, τονίζοντας ωστόσο ότι «η δύναμη, για να αποτραπούν αρνητικές εξελίξεις και να συνεχίσει το δυναμικό αυτό προϊόν να παίζει το σημαντικό του ρόλο στην οικονομία του νησιού, βρίσκεται στα χέρια των αμπελουργών και της Ενωσής σας». «Μπορούν να σας ακούσουν, είπε χαρακτηριστικά, εφόσον συλλογικά και οργανωμένα προβάλλετε τις διεκδικήσεις σας».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ που άκουσε νωρίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΟΣΣ από το διευθυντή της Μ. Τσακαλάκη, τον πρόεδρο Γ. Καραγιάννη και τα μέλη του ΔΣ, στη συνομιλία μαζί τους εξήγησε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί και ειδικότερα ο αμπελοοινικός τομέας οφείλονται στην αντιαγροτική πολιτική της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στον νέο Αμπελοοινικό Κανονισμό που ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με την υποστήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προβλέπει τη μείωση της παραγωγής στην Ευρώπη προς όφελος των ελεύθερων εισαγωγών κρασιού και μούστου από τρίτες χώρες.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Γ. Τούσσας, «στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) η Ευρωπαϊκή Ενωση παρέδωσε «πακέτο» τα αγροτικά μας προϊόντα ως αντάλλαγμα για την διείσδυση στην παγκόσμια αγορά βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων». Το ΚΚΕ, συνέχισε ο Γ. Τούσσας, αντιτάχθηκε και παλεύει ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική, διοργάνωσε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και έκανε παρεμβάσεις στις Βρυξέλλες για το κρασί.

Τα προβλήματα της ΕΟΣΣ

Στην ενημέρωση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ που έγινε νωρίτερα παρουσιάστηκαν από το ΔΣ τα βασικά προβλήματα που αποτελούν απειλή για την ΕΟΣΣ. Μια συνεταιριστική οργάνωση που διαχειρίζεται ένα δυναμικό και μοναδικό ως προς την ποιότητά του προϊόν, με 9 εκατομμύρια κιλά σταφύλια, μέσο όρο παραγωγής, και κύκλο εργασιών που ξεπερνά κάθε χρόνο τα 12 εκατ. ευρώ. Τα προβλήματα αυτά έχουν σχέση με τον νέο Αμπελοοινικό Κανονισμό. Την προσβολή του καθεστώτος της αναγκαστικότητας (ν. 6085/1934) που δεσμεύει την ΕΟΣΣ να παραλαμβάνει, να οινοποιεί και να εμπορεύεται όλη την παραγωγή των μελών της και τους παραγωγούς να παραδίδουν μόνο στην ΕΟΣΣ την παραγωγή τους.

Η ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος θα σημάνει την είσοδο ιδιωτών εμποροβιομηχάνων και τη σκληρότερη εκμετάλλευση των αμπελουργών με: Τη φορολογική αντιμετώπιση της ΕΟΣΣ σαν την οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία με υποχρεώσεις φόρου ΕΤΑΚ, άρνηση περαίωσης φορολογικών εκκρεμοτήτων κ.ά. Την άρνηση από πλευράς κυβέρνησης οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης στη δανειοδότησή της από τράπεζες, τη στιγμή που η ΕΟΣΣ είναι αναγκασμένη να καταφεύγει σε δανεισμό για να πληρώνει τους παραγωγούς πριν πουληθεί το προϊόν. Την έλλειψη έστω και κάποιων μέτρων ανακούφισης της ΕΟΣΣ (όπως και άλλων παραγωγικών τομέων) λόγω των δυσμενών ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές όπως η Σάμος.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ