Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Δεν πάει άλλο!»

Διαμαρτυρία καλλιτεχνών χτες στο κέντρο της Αθήνας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των καλλιτεχνών
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των καλλιτεχνών
Ως εδώ! Δεν πάει άλλο! Αντεπίθεση γι' αυτά που δικαιούμαστε! Διεκδικούμε δουλειά, ασφάλιση, σύνταξη! Οχι στο ξεπούλημα του Πολιτισμού! Δε θα πληρώσουν την κρίση οι καλλιτέχνες!

Με συνθήματα, πανό, τύμπανα και, κυρίως, με την απόφασή τους να εντείνουν τον αγώνα τους, εικαστικοί, ηθοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, σκηνοθέτες και άλλοι άνθρωποι του πολιτισμού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και των σωματείων τους, πραγματοποίησαν χτες παγκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο, στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια κι έκαναν πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης, απαιτώντας την επίλυση των προβλημάτων, που μαστίζουν το χώρο (ανεργία, υποαπασχόληση, ασφαλιστικό, εμπορευματοποίηση της τέχνης).

Με στόχο την αφύπνιση των καλλιτεχνών και τη δημιουργία ενός μαζικού κινήματος, έδωσαν αγωνιστική απάντηση στην πολιτική της απαξίωσης του πολιτισμού, που ασκείται από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ. Διαδήλωσαν ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, που θέλει την τέχνη και τον πολιτισμό εμπόρευμα και τον καλλιτέχνη παροπλισμένο και χειραγωγημένο από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο. «Δώστε λεφτά για τον πολιτισμό και όχι για τα μέγαρα των πολυεθνικών», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε, ενώ η «Κραυγή» του Μουνκ, αποτυπωμένη στο πανό του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, συμπύκνωνε τη δραματική κατάσταση του πολιτισμού και των ανθρώπων του στη χώρα μας.

Στο πλευρό των καλλιτεχνών, βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, μεταφέροντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγώνες τους για την επίλυση των χρόνιων και άλυτων προβλημάτων τους, που οξύνονται, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της τέχνης και την υποβάθμιση του δημιουργού.

Φτάνοντας στο υπουργείο Απασχόλησης, αντιπροσωπεία της ΠΟΘΑ ζήτησε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία, αν και είχε ενημερωθεί, ...απουσίαζε. Η διευθύντρια της υπουργού, πάντως, τους υποσχέθηκε άμεση συνάντηση με την κ. Πετραλιά. Η πορεία συνεχίστηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με ψήφισμά της, η ΠΟΘΑ τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης ανέργων και υποαπασχολούμενων, καθώς και τη λήψη μέτρων για το ασφαλιστικό. Μεταξύ άλλων, ζητά την ενίσχυση των ανέργων, επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού χωρίς όρους αποκλεισμού, επιδότηση νέων ανέργων, επαναφορά των 50 ενσήμων για το βιβλιάριο ασθενείας, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, να μη βγει καμία κατηγορία από τα βαρέα και ανθυγιεινά κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org