Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΓΗ.-- Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία απέρριψαν χτες αίτημα του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς για ματαίωση της εναντίον του δίκης επειδή θεωρεί πως έχει δικαστική ασυλία λόγω της συμφωνίας που είχε κλείσει με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ (Αμερικανό απεσταλμένο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον).

ΝΤΖΑΜΕΝΑ. -- Γάλλος στρατιώτης σκότωσε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και για άγνωστη αιτία, δύο συστρατιώτες του και ένα στρατιώτη απ' το Τόγκο στο Τσαντ. Δεν είναι γνωστό εάν το συμβάν σημειώθηκε κοντά σε κάποια απ' τις βάσεις που διατηρεί ο γαλλικός στρατός στη συγκεκριμένη κεντροαφρικανική χώρα.

ΤOKIO.-- Στην προώθηση των διμερών σχέσεων στον τομέα της ενέργειας συμφώνησαν οι ηγέτες Ιαπωνίας, Τάρο Ασο και Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κατά την προχτεσινή επίσκεψη του τελευταίου στο Τόκιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για την από κοινού εξερεύνηση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ορινόκο της Βενεζουέλας. Ο Τσάβες συνέχισε χτες την ασιατική περιοδεία του με επίσκεψη στην Κίνα.

ΛΙΜΑ.-- Ενοχος κρίθηκε χτες από το Ανώτατο Δικαστήριο του Περού ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες έλαβαν χώρα τη χρονική περίοδο της προεδρίας του. Το δικαστήριο έκρινε μετά την ολοκλήρωση των 15 μηνών της ακροαματικής διαδικασίας ότι ο Φουτζιμόρι είναι ένοχος για τις δολοφονίες 25 ανθρώπων, για δυο απαγωγές το 1991 και το 1992, καθώς και για βασανιστήρια, ενώ οι εισαγγελείς ζήτησαν κάθειρξη 30 ετών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ