Η Αχαϊκή πρωτεύουσα αριθμεί ένα σύνολο περίπου δεκαεφτά χιλιάδων φοιτητών, αριθμός που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς. Συγκεκριμένα, ενώ το 1998 στα 19 τμήματα του πανεπιστημίου εισήχθησαν 2.500 νέοι φοιτητές, το 1999 ο αριθμός των εισακτέων έφτασε τους 2.800 με τη δημιουργία και ενός νέου τμήματος (Φιλοσοφίας), ενώ φέτος που ξεκίνησε να λειτουργεί ένα ακόμα τμήμα στο πανεπιστήμιο (αυτό της Επιστήμης υλικών) οι εισακτέοι έφτασαν τους 3.000.
Για τις ανάγκες στέγασης όλου αυτού του «φοιτητόκοσμου», λειτουργεί μια εστία η οποία ανήκει στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), με οκτώ κτίρια που στο σύνολό τους διαθέτουν περίπου 800 δωμάτια. Ενας αριθμός που δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες, αφού - ενδεικτικά αναφέρουμε - φέτος δόθηκαν μόνο 102 δωμάτια σε πρωτοετείς και 12 σε φοιτητές μεγαλύτερων ετών. Ουσιαστικά δικαίωμα διαμονής στην εστία έχουν μόνο οι φοιτητές που προέρχονται από τις πλέον εξαθλιωμένες οικονομικά οικογένειες.
Οσο για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιοι από τους φοιτητές που καταφέρνουν να πάρουν τελικά δωμάτιο, όταν το βλέπουν προτιμούν να φύγουν και να επωμιστούν το βάρος του ενοικίου. Ιδιαίτερα τα τρία παλιότερα κτίρια, με ταβάνια που στάζουν, κοινόχρηστα μπάνια και τουαλέτες, ωράριο στο ζεστό νερό και δωμάτια που οι φοιτητές τα παρομοιάζουν με κελιά, κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στα όνειρα για σπουδές ενός νεοεισακτέου φοιτητή. Κάποιες επισκευές που έχουν ξεκινήσει πρόκειται σύμφωνα με τις υποσχέσεις να ολοκληρωθούν μέχρι το 2002. Μέχρι τότε όμως τι γίνεται;
Βέβαια, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΕΙΝ, μέχρι το 2004 θα ανεγερθούν δύο νέα κτίρια στην εστία, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμιά σχετική προεργασία, δεν έχει οριστεί καν ο χώρος όπου θα χτιστούν, ενώ οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. Οπως χαρακτηριστικά εξηγούν φοιτητές που είναι στην πόλη δύο και τρία χρόνια, «κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεις σπίτι, ενώ τα ενοίκια, ειδικά στις γκαρσονιέρες, αυξάνονται αλματωδώς».
Το «ψάξιμο» για τους πρωτοετείς έχει γίνει δύσκολο και χρονοβόρο. Η Χρυσάνθη Σελέκου που πέρασε φέτος, μας λέει: «Εψαχνα σπίτι από τις 24 Σεπτέμβρη και για ένα μήνα. Ολες οι γκαρσονιέρες ήταν κλεισμένες και τα ενοίκια έφταναν τις 70.000 και τις 80.000 δρχ. Εβρισκες βέβαια και φθηνότερα, αλλά ήταν σπίτια σε κακή κατάσταση». Από τις συζητήσεις με τους πρωτοετείς συμπληρώνει ότι «όλοι δυσκολεύτηκαν να βρουν σπίτι και κάποιοι αναγκάστηκαν να μείνουν σε ξενοδοχείο για ένα διάστημα».
Τα έξοδα για τους φοιτητές επιτείνονται και από την κατάργηση της επιχορήγησης σίτισης που έδινε μέχρι και πέρσι το πανεπιστήμιο και είχε κατακτηθεί με αγώνες των φοιτητών. Αποτέλεσμα, όσοι δεν έχουν κάρτα σίτισης, από 350 δραχμές που πλήρωναν πέρσι, να πληρώνουν φέτος 600 για κάθε γεύμα.
Επιπλέον, η μεταφορά στο πανεπιστήμιο γίνεται με ΚΤΕΛ που ανεβάζει το φοιτητικό εισιτήριο στις 190 δραχμές, ενώ με βάση τη σύμβαση που έχουν τα ΚΤΕΛ με το κράτος απαγορεύεται στο πανεπιστήμιο να ναυλώσει πούλμαν για την καθημερινή μετακίνηση των φοιτητών από την πόλη.