Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποπτος «κουρνιαχτός»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η προβολή που έτυχαν, ιδιαίτερα φέτος, από τα ΜΜΕ οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των βουλευτών, δεν ήταν απλά υπερβολική ή «κουτσομπολίστικη». Είναι ενταγμένη και εξυπηρετεί τις επιδιώξεις και τα σχέδια για «τομές» στο πολιτικό σύστημα, εννοείται σε πιο αντιδημοκρατική και αυταρχική κατεύθυνση. Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει «διάλογο» για το ζήτημα του ελέγχου της χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά και για τον εκλογικό νόμο. Η απαξιωτική εικόνα συλλήβδην του πολιτικού κόσμου αναμφίβολα βολεύει εξαιρετικά αυτά τα σχέδια. Δεν είναι τυχαίο, από αυτήν την άποψη, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλλον «χαιρέτισε»(!) τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε, επισημαίνοντας με νόημα ότι «η συζήτηση που μπορεί να γίνει, για το συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να συνδεθεί με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από την πλευρά της κυβέρνησης για θέματα γενικότερης λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, για θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών, που η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία της, θα θέσει προς δημόσια συζήτηση σε συνεννόηση με τα άλλα πολιτικά κόμματα, στις αρχές του ερχόμενου Δεκεμβρίου». Αγρυπνείτε!

Θλιβερές ειδήσεις

Στα «ψιλά» των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων περνούν πλέον οι ειδήσεις τέτοιου περιεχομένου. Το φαινόμενο θεωρείται συνηθισμένο και δεν προκαλεί πια καμιά εντύπωση. Μιλάμε, για το θάνατο από το κρύο δύο πολιτών της Μόσχας, στη διάρκεια της βδομάδας που πέρασε. Οπως και για το θάνατο άλλων έξι, από την ίδια αιτία, από την αρχή του φθινοπώρου, ενώ άλλοι 35 νοσηλεύονται έχοντας υποστεί κρυοπαγήματα.

Και να σκεφθείτε ότι ο διαβόητος ρωσικός χειμώνας δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή του, ενώ κάποιοι γνώστες της σημερινής κατάστασης στη Ρωσία και ειδικά στην πρωτεύουσά της, σημειώνουν πως οι παραπάνω θάνατοι αντιπροσωπεύουν μόνον όσους έχουν καταγραφεί, τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα...

Η παλινόρθωση του καπιταλισμού στην πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και στις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, έχει δημιουργήσει ολόκληρες στρατιές απόκληρων και καταφρονεμένων, που ζουν μέσα σε ανείπωτη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ας απαντήσουν...

«Πρόπερσι, αποφασίσαμε και βάλαμε καλοριφέρ στο σπίτι μας. Πληρώσαμε, περισσότερα από ένα εκατομμύριο δραχμές, για να έχουμε θέρμανση σε όλο το σπίτι, μιας και τόσα χρόνια, με τις ξυλόσομπες ψευτοζεσταινόμασταν. Ομως, ο άντρας μου, δεν ήθελε να βάλουμε καυστήρα με ξύλα, και βάλαμε καυστήρα πετρελαίου. Ξέρετε, οι περισσότεροι που έχουν καλοριφέρ, (στο χωριό) χρησιμοποιούν ξύλα, εμείς όμως βάλαμε με πετρέλαιο, διότι πού να τρέχεις να αγοράζεις ή και να κόβεις ξύλα... Πέρυσι, τα βγάλαμε πέρα. Φέτος, όμως; Τώρα, για λίγες μέρες, έχουμε πετρέλαιο από πέρσι, αλλά τι θα κάνουμε όταν τελειώσει και ο άνδρας μου λέει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε με τέτοια τιμή;».

Η κουβέντα είναι μεταφερμένη, όπως ακριβώς μας την είπε, προχτές, μια γυναίκα, κάτοικος ενός χωριού της Εύβοιας. Κι επειδή, βέβαια, απάντηση δεν μπορούσαμε να της δώσουμε, της υποσχεθήκαμε να μεταφέρουμε το «καυτό» ερώτημά της προς τον κ. Παπαντωνίου και τους υπόλοιπους συναδέλφους του στην κυβέρνηση.

Ας της απαντήσουν, λοιπόν...

... και σ' αυτούς

Και να σκεφτείτε, ότι η εν λόγω κυρία και η οικογένειά της μπορεί να θεωρηθούν από τις «τυχερές», αφού ο σύζυγός της είναι οικοδόμος και δεν πετάχτηκε στο δρόμο, από το κλείσιμο των μεταλλείων και των άλλων επιχειρήσεων της περιοχής. Πολλοί εργαζόμενοι της περιοχής βρίσκονται καιρό τώρα στη λίστα της ανεργίας και τα βγάζουν πέρα - τρόπος του λέγειν, δηλαδή - με τα ψευτοβοηθήματα και «χτυπώντας» πότε πότε και κανένα μεροκάματο. Η κατάστασή τους είναι περισσότερο κι από τραγική, αφού - χωρίς καμιά υπερβολή - δεν εξασφαλίζουν ούτε καν τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους.

Κι αυτοί, επίσης, απαιτούν απαντήσεις κύριοι της κυβέρνησης... Εκτός και αν νομίζετε, πως τα λίγα ψωροχιλιάρικα του επιδόματος πετρελαίου, που υπόσχεστε, θα λύσουν τα προβλήματα...

Στη «χώρα της βίας»

Associated Press

Θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τον εντεινόμενο αυταρχισμό και την ωμή βία των αστυνομικών και των διάφορων δυνάμεων καταστολής. Γι' αυτό και επέλεξαν, ως σημείο της συγκέντρωσής τους, το χώρο έξω από το κτίριο της αστυνομίας. Πριν καλά καλά, όμως, προλάβουν να συγκεντρωθούν, αντιμετώπισαν τους πάνοπλους αστυνομικούς, όπως φανερώνει και η φωτογραφία. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ, για να διαλύσουν τους διαμαρτυρομένους και, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να κάνουν πορεία, τότε άνοιξαν πυρ εναντίον τους με πλαστικές σφαίρες.

Πού έγιναν όλ' αυτά; Στη «χώρα της ελευθερίας» και, συγκεκριμένα, στο Λος Αντζελες της Καλιφόρνιας. Τα σχόλια περιττεύουν.

Τα ΝΑΤΟικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΕ ...ΚΟΝΤΡΙΤΣΕΣ επιδόθηκαν χτες κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία, για το θέμα της ΝΑΤΟικής άσκησης, αλλά ...για την ταμπακέρα ούτε κουβέντα. Για υποχωρήσεις έλεγε ο ένας, για σθεναρή στάση ο άλλος, αλλά για το ΝΑΤΟ ούτε κουβέντα...

Οσο για τον Ν. Κωνσταντόπουλο του Συνασπισμού, που ζήτησε από την Ελλάδα να ...επανεξετάσει τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ, ή δεν ξέρει σε ποιους απευθύνεται ή είπε κάτι, μόνο και μόνο για να το πει!

Μήπως ...η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τη φύση της Νέας Δομής ή μήπως τη ρωτάνε; `Η, μήπως, πάλι έχει αποδείξει το ΝΑΤΟ πως είναι ...δεκτικό σε συζητήσεις και διάλογο για τις επιλογές του;

Και, τέλος πάντων, μπορεί να μας πει και μας τη δική του εκδοχή της ...φιλειρηνικής και ...φιλολαϊκής Νέας Δομής του ΝΑΤΟ, γιατί, όσο και αν κουράσαμε το μυαλό μας, δεν «κατέβασε» τίποτε σχετικό.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ο Σημίτης δεν ασχολήθηκε χτες με τέτοιες λεπτομέρειες και το έριξε στα τραπεζώματα με τον πατριάρχη. Φυσικά, τέτοια ευκαιρία, να μπει στο μάτι του Χριστόδουλου, δε θα την άφηνε να πάει χαμένη.

Μια φορά, όταν θα φύγει ο Βαρθολομαίος από τη χώρα, δε φανταζόμαστε να έχει κανένα παράπονο. Προκάλεσε τόση φασαρία και πολιτικά σχόλια, όσα δε θα μπορούσε να προκαλέσει σε κανένα άλλο κράτος!

ΑΥΤΗ ΚΙ αν ήταν είδηση! Οι ασφαλιστικές εταιρίες στη Βρετανία ζητάνε τώρα το γενετικό υλικό των ασφαλισμένων, για να αποφασίσουν το ύψος των ασφαλίστρων! Οπως καταλαβαίνετε, όλο και κάποιες ιδέες θα πάρει από αυτό το δικό μας υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων...


Γρηγοριάδης Κώστας

Μην απορήσετε, δηλαδή, αν μας εμφανίσουν κανένα νομοσχέδιο με ...κατηγορίες ασφαλιστικών ταμείων, ανάλογα με το προσδοκώμενο ζωής και τα επίπεδα υγείας των ασφαλισμένων!

Προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα αυτοί, ακόμα και αύξηση των εισφορών για κάθε φορά που ...θα φταρνιστείς μπορούν να επιβάλουν. Για όλα είναι ικανοί...

Δεν έχουν ιερό και όσιο!

ΟΝαπολέων Σουκατζίδης, διερμηνέας - κρατούμενος στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όταν ο αξιωματικός των Γερμανών κατακτητών τού πρότεινε να βγει από τη λίστα των μελλοθάνατων 200 κομμουνιστών, κρατούμενων στο Χαϊδάρι, που θα οδηγούνταν την επομένη, ανήμερα της Πρωτομαγιάς '44, στο σκοπευτήριο της Καισαριανής για εκτέλεση, απάντησε ότι θα το δεχόταν, μόνον αν στη σειρά του δε θα έμπαινε άλλος σύντροφός του. Τελικά, αρνήθηκε να βγει από τον κατάλογο και εκτελέστηκε μαζί με τους άλλους 199 συντρόφους του. Το παράδειγμα του στελέχους του ΚΚΕ, του κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, μαζί με τη θυσία των συντρόφων του, αποτελεί μοναδικό φωτεινό φάρο στο διάβα της ιστορίας. Παράδειγμα ηρωισμού, ανώτερου κομμουνιστικού ήθους, που θα φρονηματίζει, θα διαπαιδαγωγεί και θα διδάσκει τις νεότερες γενιές.

Κι όμως, άθλιοι «λαφυραγωγοί» του μεγαλείου της Εθνικής Αντίστασης του ελληνικού λαού, καιροσκόποι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες (ΠΑΣΟΚ κλπ.) επιχειρούν - και σ' αυτήν την περίπτωση - να πλιατσικολογήσουν! Επιχειρούν να οργανώσουν στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, τη γενέτειρα του ήρωα, εκδήλωση τιμής για τον κομμουνιστή Σουκατζίδη, αποκλείοντας, ουσιαστικά, το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές! Καλούν σαν ομιλητή τον Λ. Κύρκο! Αυτόν που αποκηρύσσει - λόγω και έργω - μετά βδελυγμίας τον κομμουνισμό και το ΚΚΕ... Δηλαδή, μέσα από ένα πολιτικό - κομματικό παρασκήνιο, επιχειρείται η αποπολιτικοποίηση - αποκομματικοποίηση του Ν. Σουκατζίδη. Επιχειρείται να διαστρεβλωθεί το νόημα των αγώνων και της θυσίας του και η διαχρονική αξία τους. Να αποκοπεί η δράση του από την κομμουνιστική του ιδεολογία, να αποχρωματιστεί το ηθικό μεγαλείο του κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, μέλους του ΚΚΕ, με προφανείς στόχους...

Πρόκειται για συνέχεια πολλών άλλων προσπαθειών από κυβερνητικούς και άλλους «προοδευτικούς και αριστερούς» παράγοντες και πολιτικούς φορείς, που, με το πρόσχημα τιμητικών εκδηλώσεων, επιχειρούν, μέσω της αποσιώπησης, της διαστρέβλωσης και της παραχάραξης ιστορικών γεγονότων, τον αποχρωματισμό και ευνουχισμό του νοήματος και της αξίας του παραδείγματος της Εθνικής Αντίστασης και των ηρωικών αγώνων του λαού μας, των αγωνιστών κομμουνιστών. Γι' αυτό και, αντί να διδάσκεται στα σχολεία σαν πηγή φρονηματισμού και διαπαιδαγώγησης η πραγματική Ιστορία της Αντίστασης, το επίσημο κράτος προσπαθεί να τη συκοφαντήσει και να την υποβαθμίσει. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν να αποσυνδέσουν αυτούς τους αγώνες και τις θυσίες του λαού και των κομμουνιστών από το ΚΚΕ! Κι ας ήταν το ΚΚΕ, ακριβώς, η μήτρα και η ραχοκοκαλιά της Αντίστασης, το κόμμα που έδωσε εκατόμβες θυμάτων των μελών και στελεχών του. Προσπαθούν να υποβαθμίσουν και εξαφανίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΚΕ στον εθνικοαπελευθερωτικό και τους κοινωνικούς αγώνες του λαού μας.

Δεν τους «πονάει», απλώς, η σημερινή πολιτική και οι θέσεις του ΚΚΕ και πασχίζουν να συκοφαντήσουν και να υπονομεύσουν την πρόταση του Κόμματος για το Λαϊκό Μέτωπο, την πολιτική συμμαχιών του Κόμματος. Για να κρύψουν τις δυνατότητες του λαού, που μπορεί να εκφραστούν μέσα από το Μέτωπο, σήμερα, και για να σπείρουν την απογοήτευση των λαϊκών μαζών, επιχειρούν να θάψουν την ίδια την ιστορία του ΚΚΕ, την Εθνική Αντίσταση και, μαζί, το μεγαλείο του αγώνα των κομμουνιστών. Θέλουν, δηλαδή, να εξαφανίσουν οτιδήποτε από την ιστορία του λαού μας, που φρονηματίζει, διαπαιδαγωγεί και διδάσκει ότι υπάρχει - και σήμερα - διέξοδος από την γκρίζα πραγματικότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης των πολυεθνικών μονοπωλίων. Οπως τότε, με το ΕΑΜ, στις σημερινές συνθήκες, με το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, το νέο ΕΑΜ που προτείνει το ΚΚΕ.

Φυσικά, στο τέλος δε θα τους περάσει! Απλώς, αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν κανένα ιερό και όσιο!


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Η εκδοχή της τουρκικής πλευράς...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οπως είναι γνωστό, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν, με βάση διεθνείς συμφωνίες, καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Η χρησιμοποίηση των νησιών αυτών σε οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και των ΝΑΤΟικών ασκήσεων, συνιστά παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να επιτρέψει κάτι τέτοιο... Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συνεχώς υπερέβαινε τα σχέδια και τις οδηγίες του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία γνωστοποιώντας συνεχώς τις παραβιάσεις αυτές στο ΝΑΤΟ, ζήτησε τη λήψη μέτρων... Ωστόσο, όταν τα ελληνικά αεροσκάφη δεν έλαβαν υπόψη τις οδηγίες αυτές, το ΝΑΤΟ αναγκάστηκε να ζητήσει τρεις φορές να μην εισέλθουν τα ελληνικά αεροσκάφη στο χώρο της άσκησης. Το αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσει η Ελλάδα από την άσκηση».

Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή της Αγκυρας για τα όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τη ΝΑΤΟική άσκηση, «Destined Glory». Ολα τα παραπάνω αναγράφονται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Κι όπως διαβάζετε, πέρα από την πρόσθεση και της Ικαρίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που η Αγκυρα θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα, η τελευταία ισχυρίζεται ότι λειτούργησε σε πλήρη συμφωνία και συνεργασία με τη ΝΑΤΟική ηγεσία.

... η ελληνική...

Ανάλογη, βέβαια, είναι και η εκδοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Οι εγχώριοι κυβερνώντες βεβαιώνουν, πως το ΝΑΤΟ εγγυάται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, παραδεχόμενοι μόνο την «αδυναμία της ατλαντικής συμμαχίας», να επιβάλλει τη διεθνή νομιμότητα, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μιλούν, μάλιστα και για γνωμοδότηση της Νομικής Επιτροπής της «λυκοσυμμαχίας», σύμφωνα με την οποία δικαιώνονται οι ελληνικές θέσεις, σχετικά με τη Λήμνο και την Ικαρία, ενώ η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου ισχυρίζεται πως «τα όσα έκανε η Τουρκία δεν τα αποδέχεται κανείς στο ΝΑΤΟ, γεγονός που οδηγεί σε δυσμενή θέση την τουρκική κυβέρνηση».

Κι αν αναρωτιέστε, ποια είναι η αλήθεια, γύρω από τα όσα έγιναν και συνεχίζονται να γίνονται, με αφορμή τη ΝΑΤΟική άσκηση, πάρτε υπόψη σας και το εξής: Μπορεί να αποχώρησαν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση, αλλά η τελευταία συνεχίζεται κανονικά και τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι λοιποί «σύμμαχοι» της χώρας μας, δεν έδειξαν την παραμικρή ενόχληση σχετικά με τα όσα έθεσε η ελληνική πλευρά...

... και η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε»

Βέβαια, η ελληνική πλευρά απειλεί ότι θα θέσει το θέμα στα πολιτικά όργανα της «λυκοσυμμαχίας» και, συγκεκριμένα, στην επόμενη Σύνοδο των υπουργών Αμύνης. Μην έχετε, όμως, την παραμικρή αμφιβολία ότι, κι αν αυτό γίνει, δεν πρόκειται να παρθεί κάποια απόφαση δικαίωσης των διαμαρτυριών της ελληνικής πλευράς, ούτε, βέβαια, θα καταδικάσει το ΝΑΤΟ τις ενέργειες της Τουρκίας. Θα αξιοποιηθεί, όμως, και το συγκεκριμένο γεγονός στην κατεύθυνση της παραπέρα πρόσδεσης της Ελλάδας στη Νέα Δομή και τους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης και εντονότερης επιδιαιτησίας των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στις ελληνοτουρκικές διαφορές και της επικυριαρχίας τους στο Αιγαίο.

Ετσι, για να μη μείνει και η παραμικρή αμφιβολία ότι η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» παραμένει μια βασική συνιστώσα της πολιτικής και του σύγχρονου ιμπεριαλισμού.

Αθώο το ΝΑΤΟ...

«Οσον αφορά την άσκηση "Destined Glory" πρέπει να τονίσω ότι είναι ψευδές πως το ΝΑΤΟ ακύρωσε ή εμπόδισε πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών σε ορισμένους αεροδιαδρόμους»...

Πρόκειται για την πιο «φρέσκια», τη χτεσινή δήλωση του Δ. Ρέππα, σχετικά με την τακτική του ΝΑΤΟ έναντι της χώρας μας. Μια δήλωση που πρέπει να καταχωρηθεί στη σωρεία των τοποθετήσεων στις οποίες επιδίδονται τα κυβερνητικά στελέχη τα τελευταία 24ωρα, στην προσπάθειά τους να «αθωώσουν» το ΝΑΤΟ. «Αθώο» λοιπόν το ΝΑΤΟ, αφού, όπως λέει ο κ. Ρέππας, «δεν ακύρωσε» και «δεν εμπόδισε» τις πτήσεις των ελληνικών μαχητικών... Το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ έκανε τον «τροχονόμο» της Τουρκίας, όταν η τελευταία εμπόδιζε και ακύρωνε τις πτήσεις των ελληνικών μαχητικών, δεν τον ενοχλεί και τόσο τον κ. Ρέππα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινός αγώνας

Ηαλληλεγγύη στους αγώνες των λαών προϋποθέτει έτσι και αλλιώς να λειτουργήσουν κάποιοι μηχανισμοί ταύτισης. Αυτοί οι μηχανισμοί είναι φορές που είναι περίπλοκοι και ίσως δύσκολοι στην ερμηνεία τους. Μπορεί να οφείλονται σε λόγους ιστορικούς, παραδοσιακής φιλίας, μηχανισμούς της κοινωνικής ψυχολογίας ή ακόμα κάποια τυχαία συγκυρία, που κάνοντας αυτόματα τις προσθεσοαφαιρέσεις της στις συνειδήσεις των ανθρώπων βγάζει στην επιφάνεια μόνο την αλληλεγγύη, σβήνοντας ίσως σαν δευτερεύουσες άλλες πιθανές διαφορές...

Ομως στην περίπτωση του παλαιστινιακού λαού δε χρειάζεται κανένας μηχανισμός ταύτισης. Ισως, γιατί τελικά δεν πρόκειται μόνο για «αλληλεγγύη», αλλά για κοινό αγώνα. Χρόνια τώρα πάνω στην πλάτη τους συγκρούονται τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, χρησιμοποιώντας για κνούτο επιβολής τις φιλοδοξίες των ισραηλινών κυβερνήσεων.

Πρόκειται για τα ίδια εκείνα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που μόλις πριν λίγο καιρό βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία και απειλούν με αιματοκυλίσματα ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Είναι αυτά τα ίδια που έχουν δρομολογήσει τη διαδικασία διχοτόμησης της Κύπρου. Πρόκειται, επίσης, για εκείνους τους ενόχους που μόλις πρόσφατα απέδειξαν στην πράξη μιας ΝΑΤΟικής άσκησης πως αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για την προσπάθεια της επιβολής της λεγόμενης Νέας Τάξης Πραγμάτων στην περιοχή.

Αρα οι σφεντόνες των δωδεκάχρονων Παλαιστινίων δε σημαδεύουν μόνο τους Ισραηλίτες πάνοπλους στρατιώτες. Σημαδεύουν την ίδια επιβολή της Νέας Τάξης που και ο λαός μας πρόσφατα απέδειξε πως ξέρει «να της βγάζει γλώσσα» και να τη στέλνει... στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια αυτά, η επίσκεψη αυτές τις μέρες στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, δεν είναι πράξη απλής αλληλεγγύης. Πρόκειται, ίσως, για δήλωση παρουσίας ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό. Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο το γεγονός πως είναι η πρώτη επίσκεψη επίσημης αντιπροσωπείας από όλο τον κόσμο, από τις μέρες που ξεκίνησε η νέα εξέγερση του παλαιστινιακού λαού.

Αν όμως, κάθε τόσο ο Παλαιστινιακός λαός σηκώνει το κεφάλι και ζητάει δικαίωμα στο να υπάρχει, ταυτόχρονα και άλλο τόσο καταπιέζεται και ο ισραηλινός λαός. Είναι απόλυτος νόμος που έχει επιβεβαιωθεί και ιστορικά. Οταν το κράτος της κυρίαρχης τάξης πνίγει τόσο ασφυκτικά ένα γειτονικό λαό δεν μπορεί παρά να καταπιέζει και το δικό του. Μπορεί με «εθνικισμούς» να τους μοιράζει «υπνωτικά για την καταπίεση», αλλά το «ξύπνημα» είναι πάντα επιστροφή σε πολύ σκληρή πραγματικότητα.

Οαγώνας είναι κοινός για όλους τους λαούς της περιοχής. Η Νέα Τάξη προσπαθεί να επιβληθεί άλλες φορές με ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, άλλες χρησιμοποιώντας τον πάνοπλο Ισραηλινό στρατό, άλλες το χαζοχαρούμενο πρόσωπο της λεγόμενης «δημοκρατίας» των Κοστούνιτσα, άλλες τους κουτοπόνηρους ελιγμούς κυβερνήσεων σαν τη δική μας... Πολλά τα «πρόσωπα», ένα το περιεχόμενό της που είναι η υποταγή των λαών. Ομως, οι λαοί δε φαίνονται διατεθειμένοι να υποκύψουν και ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα και με τις πέτρες...

«Προστάτες»

Τ' αφεντικά μας

τα τρανά,

κακό σπυρί

στα πισινά,

που κάθε τόσο

μας πονά!

*

Οι «σύμμαχοί» μας

οι καλοί,

οχ πώς μας κάνουνε

«γουλί»,

όποτε πάμε

για μαλλί!

*

Οι «φίλτατοί» μας

- θα το πω,

έχω παράδειγμα

νωπό -

συχνά μας πιάνουν

τον... ποπό!

*

Κι όμως εμείς

πιστοί εκεί,

«ζήτω οι φίλοι

οι Δυτικοί»

κι ας μας τραβάνε

το... βρακί!


Ο Οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ