Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στημένο παιχνίδι στο πνεύμα της κυρίαρχης πολιτικής

Αποκαλύφθηκε πια το στημένο παιχνίδι που παίζεται εδώ και δυο βδομάδες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προς όφελος της κυρίαρχης πολιτικής, με τις κραυγές της πρυτανείας για το άσυλο από τη μια και την κατάληψη του συνονθυλεύματος «αντιεξουσιαστών» - ΕΑΑΚ - ΣΥΝ από την άλλη: Στη χτεσινή συνεδρίαση της συγκλήτου, οι υποτίθεται «αντιμαχόμενες» πλευρές τα βρήκανε, ανταλλάσσοντας προτάσεις «διαχείρισης» του προβλήματος των εργαζόμενων στους εργολάβους, στο πνεύμα πάντα της κυρίαρχης πολιτικής. Μέχρι να τα βρουν και επισήμως όμως, έπαιξαν μια χαρά το παιχνίδι τους, συκοφαντώντας τις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, υπονομεύοντας μορφές πάλης, εκφυλίζοντας τελικά και οι μεν και οι δε το χαρακτήρα του ασύλου, στο αν παραβιάζεται ή όχι από την «κατάληψη» και αν θα παρέμβουν ή όχι κατασταλτικοί μηχανισμοί και εισαγγελείς. Αυτό το παιχνίδι βρήκε τη συνέχειά του χτες με καταλήψεις στις πρυτανείες των Πανεπιστημίων Αθήνας και Παντείου.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, το συνονθύλευμα των «αντιεξουσιαστών» - ΕΑΑΚ - ΣΥΝ χαρακτήρισε μεν «παράνομους» τους εργολάβους, όμως πρότεινε τη «μετατροπή του καταστατικού της Εταιρείας Διαχείρισης της περιουσίας του ΑΠΘ» ώστε να προσληφθούν από αυτήν οι εργαζόμενοι, δηλαδή να φύγουν από τους ιδιώτες εργολάβους και να προσληφθούν από την ιδιωτική επιχείρηση - παραμάγαζο του Πανεπιστημίου... Λες και πρόκειται για πρόβλημα διαπλοκής και διαφάνειας των εργολάβων ή πρόβλημα «καλού» και «κακού» εργοδότη!

Τελικά, όλοι μαζί, Πρυτανεία, καθηγητές των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και φοιτητές των «αντιεξουσιαστών» - ΕΑΑΚ - ΣΥΝ έβγαλαν μία «απόφαση» που ζητάει από τους εργολάβους να μην παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, λες και δεν είναι η υπάρχουσα «εργατική νομοθεσία» αυτή που τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις, που επιβάλλει τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο... Σ' αυτό το πνεύμα «τα βρήκανε» οι υποτιθέμενοι «αγωνιστές» καταληψίες, η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών και οι πρυτανικές αρχές. Να, πώς οι παραπάνω δυνάμεις στους φοιτητές περιορίζουν τις διεκδικήσεις στα νόμιμα όρια των απαράδεκτων συλλογικών συμβάσεων του 1 ευρώ που υπογράφει η ΓΣΕΕ, να, γιατί θέλουν να σέρνουν τους φοιτητές στις συγκεντρώσεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού!

Με το όλο πνεύμα της συζήτησης διαφώνησαν μόνο οι δυνάμεις της ΔΗΠΑΚ και της ΠΣΚ. Ο Γ. Τσιλιγκιρίδης, εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ, υπογράμμισε ότι οι πρυτανικές αρχές μέχρι στιγμής έχουν συναινέσει στο απαράδεκτο καθεστώς των εργολάβων, ενώ τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αξιοποιήθηκαν για να στοχεύσουν το πανεπιστημιακό άσυλο. Ο Αγγ. Κατσάνος, από την ΠΣΚ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες τόσο των ομάδων που κατέλαβαν το κτίριο Διοίκησης όσο και της ίδιας της Πρυτανείας υπονομεύουν το πανεπιστημιακό άσυλο. Ως προς το ζήτημα των εργολαβιών στο Πανεπιστήμιο υπογράμμισε ότι στην πραγματικότητα η διοίκηση του ΑΠΘ δε θέλει να λύσει το πρόβλημα, γιατί συμφωνεί και εφαρμόζει όλες τις αντεργατικές πολιτικές και τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ.

Σε σχετική ανακοίνωσή της για τα γεγονότα η ΚΝΕ τονίζει μεταξύ άλλων: «Απέναντι στην αντιδραστική λαίλαπα ενάντια στα δικαιώματα λαού και νεολαίας, που προωθούν η ΕΕ, η πλουτοκρατία και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δε χωράει κανένας εφησυχασμός και για κανέναν. Πολύ περισσότερο δε χωράει καμιά αυταπάτη για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων που προωθούν η ΕΕ, τα κόμματά της και οι σύμμαχοί τους και όποιος σπέρνει τέτοιες αυταπάτες πρέπει να μπαίνει στο περιθώριο από το λαό και τη νεολαία.

Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η επίθεση είναι ακόμα πιο μανιασμένη. Απολύσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανασφάλιστη εργασία, εργοδοτική τρομοκρατία, γιγάντωση μηχανισμών καταστολής, περιορισμός δαπανών για Υγεία και Παιδεία είναι η καθημερινότητα που ζουν λαός και νεολαία. Το ΑΠΘ δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί από αυτήν την κατάσταση. Εργολάβοι και επιχειρηματίες έχουν κατασκηνώσει για τα καλά στο Πανεπιστήμιο με τις πλάτες των πρυτανικών αρχών», τονίζει η ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ