Κυριακή 29 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Το «βερίκοκο» της περιφερειοποίησης

Μετά το 2013 οι όποιες επιδοτήσεις, θα μετατραπούν ολοκληρωτικά σε ακόμα πιο πενιχρά κοινωνικά επιδόματα για τους φτωχομεσαίους αγρότες

Eurokinissi

Μετά το 2013 οι όποιες επιδοτήσεις, θα μετατραπούν ολοκληρωτικά σε ακόμα πιο πενιχρά κοινωνικά επιδόματα για τους φτωχομεσαίους αγρότες
Νέα οδυνηρά μέτρα περιμένουν τη μικρομεσαία αγροτιά μετά την ψήφιση του ελέγχου υγείας της νέας ΚΑΠ. Τα όσα ψηφίστηκαν τον περασμένο Νοέμβρη στρώνουν τον δρόμο για ακόμα χειρότερες αποφάσεις, που θα γίνουν πράξη από το 2013. Αυτό που φαίνεται είναι ότι θα επιβληθεί η λεγόμενη περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων, πράγμα που σημαίνει την οριστική αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την αγροτική παραγωγή και το ακόμα μεγαλύτερο ψαλίδισμά τους στο όνομα των αντιαγροτικών σχεδιασμών της ΕΕ, των επιταγών του ΠΟΕ και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ευρω - πολυεθνικών.

Οι Ελληνες αγρότες δεν αποκλείεται να τρίβουν τα μάτια τους από τα όσα θα αρχίσουν να προκύπτουν το επόμενο διάστημα, για τη μετά 2013 εποχή. Η επικείμενη επιβολή της περιφερειοποίησης και η περαιτέρω μείωση των πόρων για τις άμεσες ενισχύσεις, που επίσης θεωρείται δεδομένη, θα σημάνουν στην πράξη ακόμα μικρότερες επιδοτήσεις για κάθε δικαιούχο στην Ελλάδα και το μάρμαρο θα το πληρώσουν πιο ακριβά οι μικρομεσαίοι αγρότες. Τα όσα ψηφίστηκαν στον έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ, με την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και την προτροπή να ξεκινήσουν τα κράτη - μέλη την περιφερειοποίηση από το 2010, βρωμάνε άσχημα. Φαίνεται επίσης ότι στο παρασκήνιο σχεδιάζονται και προωθούνται ακόμα πιο οδυνηρά μέτρα για τη μετά το 2013 εποχή. Δεν ήταν καθόλου τυχαία άλλωστε η πρεμούρα της Γαλλικής προεδρίας, να συζητηθούν τα οικονομικά της ΚΑΠ για μετά το 2013, πράγμα που φάνηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 28/11/2008.

Παράλληλα, υπάρχουν ήδη έριδες και γκρίνιες για το ύψος των επιδοτήσεων ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ, για ανισότητες και βασικά από τις 12 νεοεισελθείσες χώρες. Γιατί η νέα ΚΑΠ τις «έριξε». Αυτές πιέζουν να εξομοιωθούν οι επιδοτήσεις και να γίνουν ίσες για όλες τις χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα η Πολωνία ζητάει να γίνει μια περιφέρεια ολόκληρη η ΕΕ. Πρόκειται σαφώς για διαχειριστικές προτάσεις σε μια ευρωλυκοσυμμαχία, που ο καθένας επιχειρεί να δαγκώσει και να αρπάξει ό,τι μπορεί από τον άλλον με δεδομένη την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Αυτό δημιουργεί άλλο ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για τους Ελληνες αγρότες. Οπως φάνηκε στην πολιτική απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, για τον έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ, η Κομισιόν το παζάρεψε το πράγμα και στο τελευταίο χωρίο της απόφασης αφήνεται ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, με αντάλλαγμα την ψήφο των 12 νέων μελών της ΕΕ...

Τι σημαίνει

Περιφερειοποίηση σημαίνει στην πράξη ότι καταργούνται τα ιστορικά δικαιώματα με βάση τα οποία δίνονται μέχρι τώρα οι επιδοτήσεις. Τα ποσά των όποιων ενισχύσεων της κάθε περιφέρειας θα μοιράζονται πλέον στις αγροτικές εκτάσεις της ίδιας περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων και των βοσκότοπων με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων. Η αξία των δικαιωμάτων των παραγωγών γίνεται ίδια για όλους, ανεξάρτητα την αξία των δικαιωμάτων που είχαν, ή αν είχαν δικαιώματα ή όχι. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις. Μια τέτοια εξέλιξη δε σημαίνει βέβαια ισότητα και δικαιοσύνη. Ενα πρώτο ζήτημα που προκύπτει, είναι πόσα χρήματα θα υπάρχουν για τις όποιες «περιφερειοποιημένες ενισχύσεις», είτε η περιφερειοποίηση αφορά τη χώρα, είτε το σύνολο της ΕΕ, είτε γίνει και κάπως αλλιώς. Αν κοπούν κι άλλο τα λεφτά από τις ενισχύσεις του λεγόμενου πρώτου πυλώνα και πάνε στον δεύτερο πυλώνα, οι επιδοτήσεις αυτές θα είναι ακόμα πιο πενιχρές, όπως και να μοιραστούν ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ και όπως και να μοιραστούν εντός των κρατών - μελών.

Εκτός παραγωγής

Ομως το πιο σημαντικό πρόβλημα θα είναι ότι οι επιδοτήσεις αυτές θα αποκοπούν εντελώς από την αγροτική παραγωγή. Το ξεκίνημα της αποδέσμευσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή, που ξεκίνησε με την ψήφιση της νέας ΚΑΠ το 2003, έδωσε την πρώτη δυνατή σφαλιάρα στην εγχώρια αγροτική παραγωγή. Η καθιέρωση της ενιαίας ενίσχυσης, που ενεργοποιείται με βάση τα καλλιεργούμενα στρέμματα ή και μη καλλιεργούμενα στρέμματα, είχε μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην αγροτική παραγωγή. Καπνός, τεύτλα και σταφίδα είναι τα κλασικά παραδείγματα δραματικής συρρίκνωσης της παραγωγής τους, αλλά και τα σιτηρά και το βαμβάκι δεν πήγαν πίσω. Ο έλεγχος υγείας, με εξαίρεση το βαμβάκι, καταργεί και όλα τα συνδεμένα με την παραγωγή στρεμματικά πριμ. Τι θα γίνει λοιπόν μετά το 2013 όταν επιβληθεί κατά πώς φαίνεται η περιφερειοποίηση; Τι θα γίνει αν οι όποιες επιδοτήσεις θα δίνονται ανά αγροτική εκμετάλλευση, χωρίς καμία σύνδεση με την παραγωγή; Είναι σίγουρο ότι η αγροτική παραγωγή θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο και τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα χειρότερα για την ελληνική ύπαιθρο και τις επιχειρήσεις - επαγγελματίες που εξαρτούν την ύπαρξή τους από τον αγροτικό τομέα.

Η ΕΕ με την καθιέρωση της αποδεσμευμένης ενίσχυσης έκανε το πρώτο βήμα να αποκοπούν οι επιδοτήσεις από την παραγωγή, στο όνομα των επιταγών του ΠΟΕ και των επιδιώξεων που υπήρξαν στα παζάρια που ακόμα συνεχίζονται. Ο ΠΟΕ ορίζει ότι απαγορεύονται τα παραγωγικά κίνητρα, μιας και θεωρεί τις επιδοτήσεις ως τέτοια. Θεωρεί επίσης ότι με τις επιδοτήσεις νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Αυτό κι αν είναι υποκρισία. Ετσι με τη νέα ΚΑΠ οι όποιες επιδοτήσεις που δίνονταν μέχρι την ψήφιση ως παραγωγικά κίνητρα, μετατράπηκαν σε ένα σημαντικό βαθμό ως κοινωνικά επιδόματα. Μετά το 2013 οι όποιες επιδοτήσεις, θα μετατραπούν ολοκληρωτικά σε ακόμα πιο πενιχρά κοινωνικά επιδόματα για τους φτωχομεσαίους αγρότες. Για τους μεγαλοαγρότες και τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο, θα είναι κάτι σαν μετοχές προς συγκέντρωση. Ο στόχος είναι να δίνονται όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα σε ακόμα λιγότερους αγρότες, τα οποία όμως θα τους προκύπτουν περισσότερα. Είναι σαφές ότι η ΕΕ θέλει να βγούνε από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες. Είναι επίσης σαφές ότι δεν την ενδιαφέρει και πάρα πολύ η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στα όριά της. Αλλωστε οι ευρωπολυεθνικές μπορούν να βρουν πάμφθηνα αγροτικά προϊόντα από τις φτωχές χώρες του πλανήτη και να τα τυποποιήσουν και μεταποιήσουν κερδοσκοπώντας σε βάρος όλων των λαών. Και αυτή την πολιτική ψηφίζουν και υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όποιος τους κι αν βρεθεί στην εξουσία κι από κοντά στηρίζουν ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ., με διαφορετική βέβαια επιχειρηματολογία.

Αντίσταση και ανατροπή

Το ΚΚΕ δήλωσε εξαρχής αντίθετο με τις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και τη μετατροπή των επιδοτήσεων σε κοινωνικά επιδόματα, όπως έγινε με τις αποδεσμευμένες ενισχύσεις, ή αλλιώς τη λεγόμενη ενιαία ενίσχυση και όπως πρόκειται να συμβεί σε πιο μεγάλο βαθμό με την επόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ. Το ΚΚΕ αντιπάλεψε αυτή την πολιτική και οι επισημάνσεις του για τη νέα ΚΑΠ επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να παλέψουν για την επανασύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Καλούνται να παλέψουν για επιδοτήσεις που θα στηρίζουν την παραγωγή και την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Για πραγματικές επιδοτήσεις και όχι για επιδόματα ελεημοσύνης και για επιδοτήσεις αποτροπής από τη συνέχιση της καλλιέργειας των χωραφιών. Μπορεί αυτή η κατάσταση να βολεύει σ' ένα βαθμό τους μεγάλους σε ηλικία αγρότες, που βλέπουν αυτές τις επιδοτήσεις σαν μια μορφή πρόωρης συνταξιοδότησής τους, όμως οι νέοι σε ηλικία μικρομεσαίοι αγρότες έχουν πρόβλημα και θα έχουν ακόμα πιο έντονο πρόβλημα από τη συνέχιση αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής.

Η αγροτιά καλείται να αντιπαλέψει την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της νέας ΚΑΠ και τις πρόσφατες αρνητικές αποφάσεις του ελέγχου υγείας της νέας ΚΑΠ. Καλείται να εντείνει και να μαζικοποιήσει τον αγώνα της, μέσα από τις γραμμές του συνεπούς αγροτικού κινήματος και του ΚΚΕ, προκειμένου να μην περάσουν οι υπάρχουσες αντιαγροτικές αποφάσεις, καθώς και τα νέα αντιαγροτικά σχέδια της ΕΕ. Καλείται να παλέψει με δύναμη, διάρκεια και συνέπεια για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που ευθύνεται για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι τώρα και τα οποία δυστυχώς θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα. Καλείται να παλέψει για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου την εξουσία θα έχει πραγματικά ο λαός, για να οργανώσει την οικονομία με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και να εφαρμόσει φιλοαγροτική πολιτική που θα επιδιώκει την ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ