Σάββατο 28 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Επιλογές
Θεατρικές διαδρομές

«Η περίπτωση Σρέμπερ» της Κάριλ Τσέρτσιλ παρουσιάζεται μέχρι τις 12/4, στο θέατρο «Αλεκτον». Μετάφραση Αντώνη Γαλέου. Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία Στέλιου Κρασανάκη. Σκηνικά-κοστούμια Νίκου Αλεξίου. Ηχητικός σχεδιασμός Σπύρου Αραβοσιτά. Παίζουν: Κώστας Ζαχαράκης, Δημήτρης Τσιλιφώνης. Στο ρόλο του δικαστή, ακούγεται ο Βασίλης Παπαβασιλείου και στο ρόλο των αχτίνων η Ολια Λαζαρίδου.

Ο Ντάνιελ Πολ Σρέμπερ (1842-1911), πρόεδρος του Εφετείου, καθηγητής Νομικής στη Δρέσδη, για μια δεκαετία υπήρξε έγκλειστος σε ψυχιατρεία. Εκεί έγραψε τα «Αξιομνημόνευτα της νευρασθένειάς μου», που εξέδωσε το 1903. Το εκτενές αυτό βιβλίο με τις ακριβείς περιγραφές της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής του κατάστασης, περιήλθε στα χέρια του Φρόιντ, ο οποίος το χρησιμοποίησε σαν θεραπευτικό υλικό, προκειμένου να διαμορφώσει και να στηρίξει τη θεωρία του για την παράνοια. Ο Σρέμπερ κατέγραψε σ' αυτό «το έργο τέχνης της ψυχής του» (κατά τον Φρόιντ), ένα μεγαλειώδες παρανοϊκό σύστημα, ένα μεγαλομανιακό και καταδιωκτικό παραλήρημα. Μέσα από αυτή την κατά κάποιο τρόπο αυτοθεραπεία του, εκφράζει το τέλος του ρομαντισμού, μια μεταβατική περίοδο τρέλας και μελαγχολίας μεταξύ 19ου και 20ού αιώνα. Παράλληλα συμπυκνώνει, σχεδόν προφητικά, την επερχόμενη παραφροσύνη του ναζισμού.

  • Η Θεατρική Εταιρεία Πόλις πραγματοποιεί τις τελευταίες παραστάσεις, της βραβευμένης από την ένωση Ελλήνων θεατρικών κριτικών, θεατρικής παράστασης «Κοραή 4 - Προσβάσιμος χώρος» στον χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, (πρώην Κρατητήρια της Κομαντατούρ) της οδού Κοραή, στην Αθήνα. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 7 Απρίλη κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Το έργο της Αιμιλίας Βάλβη, επιχειρεί να μιλήσει για τους σύγχρονους τόπους αλλά και τρόπους βασανιστηρίων. Οι άνθρωποι που σήμερα βασανίζονται στον πλανήτη, δε βασανίζονται γι' αυτά που γνωρίζουν αλλά γι' αυτό που είναι. Τα σύγχρονα βασανιστήρια δεν αφήνουν σημάδια, δεν αποδεικνύονται, η βία ασκείται με τους πιο ύπουλους και ταυτόχρονα τους πιο επιστημονικούς τρόπους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ