Παρασκευή 20 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Απαιτούν ακόμη σκληρότερα μέτρα

Τα συγχαρητήρια από τους μεγαλοεργοδότες δέχεται η κυβέρνηση την επομένη των ανακοινώσεων για την εισοδηματική πολιτική

Ανικανοποίητοι εμφανίζονται οι μεγαλοβιομήχανοι και μεγαλοεπιχειρηματίες (ΣΕΒ και ΣΕΛΠΕ) από τα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων και ζητούν ακόμη σκληρότερα μέτρα. Παράλληλα, χαιρετίζουν το πάγωμα μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, καθώς η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης τους δίνει το «πράσινο φως» ώστε με μεγαλύτερη ένταση να προωθήσουν τις εργασιακές ανατροπές και τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, δήλωσε χτες ότι «τα μέτρα αυτά ήταν αναγκαία. Αλλά είναι ανεπαρκή» και «δεν αντιμετωπίζουν κανένα από τα μεγάλα, διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας. Οι μεγάλες αποφάσεις είναι μπροστά μας». Αυτές οι «μεγάλες αποφάσεις» σκιαγραφούνται συστηματικά το τελευταίο διάστημα από τους μεγαλοβιομήχανους. Ξεκινούν με την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού «από μηδενική βάση» για να φτάσουν στην άμεση απελευθέρωση όλων των αγορών και των επαγγελμάτων, στη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους σαν ένας ευέλικτος μηχανισμός εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους, στην άρση κάθε ρυθμιστικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις και τις αμοιβές των εργαζομένων. Κι όλα αυτά είναι μονάχα ένα μικρό μέρος της άποψής τους για τις αλλαγές που πρέπει να πάρει μια «στιβαρή» κυβέρνηση που δε θα υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Κ. Βάρδας, κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο, εκφράζοντας ωστόσο τον κυριότερο φόβο των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί, τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, λόγω μιας πιθανής «καταιγίδας νέας φορολογικής επιδρομής». Στάθηκε με έμφαση στην απουσία σκληρότερων μέτρων για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, σημειώνοντας ότι δεν ανακοινώθηκαν μέτρα «για το βαθύ, σπάταλο κράτος, ούτε για τις δεκάδες οργανισμούς και επιτροπές του δημοσίου». Ταυτίστηκε με τον ΣΕΒ στην άποψη ότι η οικονομική πολιτική «πρέπει να έχει μακροπρόθεσμο στόχο» και «στρατηγική».

Τη μεγαλύτερη χαρά για τα νέα δεινά των εργαζομένων φαίνεται να την πήραν οι εμποροβιομήχανοι της Αθήνας, αφού ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, δήλωσε ότι «με το αυτό μείγμα πολιτικής ενισχύονται τα έσοδα του δημοσίου», όπως και ότι «ενισχύονται τα χαμηλά εισοδήματα» και μάλιστα «περισσότερο από μια αύξηση στο ύψος του πληθωρισμού». Οι συγκεκριμένες δηλώσεις αντανακλούν τις άμεσες προτεραιότητες των εμποροβιομηχάνων, που θα εκμεταλλευτούν τα κυβερνητικά μέτρα ως ισχυρό «όπλο» εναντίον των εργαζομένων στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σε διάφορους κλάδους και τομείς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ