Παρασκευή 20 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΟΚΕ
Αντεργατική ομοφωνία από τους «κοινωνικούς εταίρους»

Παρουσία των εργοδοτών και των εκπροσώπων των κομμάτων του κεφαλαίου παρουσιάστηκε χτες το κατάπτυστο κείμενο που θέλει να σύρει τους εργαζόμενους στον γκρεμό

Από τη συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτικών Ενώσεων τον περασμένο μήνα, που έγινε με πρωτοβουλία της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και κατέληξε σε 11 «σημεία σύγκλισης» σε βάρος των εργαζομένων

Eurokinissi

Από τη συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτικών Ενώσεων τον περασμένο μήνα, που έγινε με πρωτοβουλία της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και κατέληξε σε 11 «σημεία σύγκλισης» σε βάρος των εργαζομένων
Να κουκουλώσουν τη βαθιά αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική, που με αφορμή και την κρίση εντείνεται με τη «συναίνεση» και τη «συνεργασία όλων», επιχείρησαν χτες στο Ζάππειο οι φορείς που συμμετέχουν στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), κατά την παρουσίαση της «Εθνικής Κοινωνικής Αναπτυξιακής Συμφωνίας». Μια «συμφωνία» που φέρνει τη σφραγίδα των αντιδραστικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της υπερκερδοφορίας του κεφαλαίου και συνιστά συνέχιση και όξυνση της ίδιας ταξικής πολιτικής σε συνθήκες κρίσης, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Σε αυτή τη «συμφωνία» επιχειρούν να αποσπάσουν τη συναίνεση των εργαζομένων.

Στην αίθουσα του Ζαππείου, γύρω - γύρω βιομήχανοι και τραπεζίτες, μεγαλοεργοδότες, πλειοψηφία των ΓΣΕΕ, ΚΕΔΚΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, εκπρόσωποι όλων των φορέων που συμμετέχουν στην ΟΚΕ, κυβέρνηση και εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ., όλοι τους, συντεταγμένα και στοχοπροσηλωμένοι επιχείρησαν να παρουσιάσουν τα ιδιοτελή συμφέροντα της πλουτοκρατίας ως συμφέροντα όλης της κοινωνίας, βάφτισαν τους εγωιστικούς στόχους των συντεχνιών τους ως «εθνικούς στόχους».

Χειροκροτούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Τον χορό έσυρε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, παρουσιάζοντας την «Εθνική Κοινωνική Αναπτυξιακή Συμφωνία» ως το Ευαγγέλιο στο οποίο οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποταχτούν. Να υποταχτούν δηλαδή στα γνωστά θέσφατα που τα προηγούμενα χρόνια ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, την «ανάπτυξη» με ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» που μόνο δεινά έφερε στους εργαζόμενους.

Και όπως ήταν φυσικό, ένα τέτοιο περιεχόμενο δεν μπορούσε παρά να λάβει τα εύσημα τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Ετσι ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης χαιρέτισε τη «συμφωνία των κοινωνικών εταίρων», η οποία, όπως είπε, «αποδεικνύει ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για συναίνεση στην ελληνική κοινωνία». Προκλητικά μάλιστα, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας» δηλαδή το πάγωμα των μισθών και συντάξεων, αποβλέπουν σε αυτό το στόχο.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η αξιολόγηση της «συμφωνίας» εκ μέρους του Γ. Ραγκούση, γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος χαρακτήρισε «βαρυσήμαντη την πρόταση της ΟΚΕ» που «αποδεικνύει ότι υπάρχουν ιδέες για να βγούμε από το τέλμα» και υπενθύμισε ότι η ΟΚΕ - δηλαδή το όργανο του κοινωνικού εταιρισμού που έγινε κατ' εντολή της ΕΕ - είναι «επίτευγμα που γεννήθηκε επί ΠΑΣΟΚ». Επιπλέον διεκδίκησε για λογαριασμό του κόμματός του και την πολιτική της συναίνεσης, κάτι που στερείται - όπως ισχυρίστηκε - η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στην ίδια όχθη εργοδότες - ΓΣΕΕ

Ενα βήμα μπροστά απ' όλους ήταν η παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τα κόμματα για ατολμία «τα κόμματα - είπε - βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία σε σχέση με την κοινή γνώμη». Και ακόμα πως αυτά «συγκλίνουν ως προς την απροθυμία τους να αναδεχτούν το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται κάθε πραγματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια». Το μήνυμα της μεγαλοεργοδοσίας σαφές. Απαιτεί νέα μέτρα χωρίς να φοβηθούν το πολιτικό κόστος.

Υπέρμαχος της συμφωνίας δήλωσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, αλλά κατήγγειλε την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής αξιοπιστίας. Και ενώ εμφανίστηκε στα λόγια επικριτικός προς την κυβέρνηση και για τα μέτρα που ανακοίνωσε, δήλωσε χωρίς ίχνος ντροπής ότι η ΕΓΣΣΕ που υπέγραψε πέρυσι με τον ΣΕΒ, αποτελεί ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους! Υπενθυμίζουμε ότι η Σύμβαση αυτή, για την οποία επαίρεται, το πρώτο τετράμηνο του 2009 δεν προβλέπει ούτε ένα λεπτό αύξηση στα κατώτερα μεροκάματα και στους μισθούς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ