Associated Press |
Από πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο κύμα απολύσεων στην Ισπανία |
Οι αντιθέσεις, κυρίως, μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού όσον αφορά στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση συνεχίζονται και θα αυξάνονται όσο πλησιάζει η 2 Απρίλη, ημέρα που θα αρχίσει η Σύνοδος της G20 στη βρετανική πρωτεύουσα.
Επανήλθε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παρά τη δημόσια εκδηλωμένη αντίθεση των Ευρωπαίων και ειδικά της Γερμανίας, και ζητά «συντονισμένη δράση», να δεσμεύσουν το 20% του ΑΕΠ τους, δηλαδή αυξάνοντας τα δημοσιονομικά πακέτα για τη διάσωση της παγκόσμιας οικονομίας από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Επίσης, οι ΗΠΑ ζητούν το δεκαπλασιασμό των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - από 50 δισ. δολάρια σε 500 δισ. δολάρια - ώστε να είναι πραγματικά σε θέση να βοηθήσει όποια χώρα «βυθίζεται» λόγω της οικονομικής κρίσης.
Είναι οι δύο βασικοί άξονες της θέσης των ΗΠΑ που κατά τους αναλυτές θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Πάντως, όπως έχει διατυπωθεί πολλαπλώς και δημοσίως οι Ευρωπαίοι αν και συμφώνησαν στην αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, διπλασιασμό όμως, απέρριψαν την περαιτέρω ενίσχυση των δημοσιονομικών πακέτων στήριξης, επισημαίνοντας ότι αυτά που έχουν αποφασίσει είναι ήδη αυξημένα, και φοβούμενοι περαιτέρω επιβάρυνση των προϋπολογισμών τους. Επιπλέον, ζητούμενο στη Σύνοδο της G20 είναι οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των χρηματοοικονομικών αγορών, που θεωρείται «μοναδικό σημείο σύγκλισης» με τους Ευρωπαίους, αν και... οι Ευρωπαίοι - και κυρίως οι Γερμανοί και οι Γάλλοι - επιθυμούν πιο αυστηρό σύστημα εποπτείας, από ό,τι οι ΗΠΑ, επιρρίπτοντας στους χρηματοοικονομικούς θεσμούς την ευθύνη πυροδότησης της κρίσης. Φυσικά, οι ΗΠΑ δεν είναι απολύτως μόνες τους. Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει συνταχθεί μαζί τους με τις δηλώσεις τόσο του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν που συστρατεύτηκε με την πρόταση Ομπάμα ζητώντας να αυξηθούν οι πόροι του ΔΝΤ σε 500 δισ. δολάρια, όσο και του υπουργού Οικονομίας Αλιστερ Ντάρλινγκ που τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ανάληψης συντονισμένης διεθνούς δράσης και δηλώνοντας ότι οι κυβερνήσεις «οφείλουν να είναι προετοιμασμένες να κάνουν περισσότερα».
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Mail» ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει πρόσω ολοταχώς «προς τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930» και ότι η συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται να κυμανθεί στο 1% με 2%. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το «καθημερινό δελτίο θυέλλης» όπου: