ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Σε χαλάρωση ορισμένων επιμέρους πλευρών του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα προχώρησε η Γερουσία με την έγκριση του νομοσχεδίου που αίρει μόνο κάποιες κυρώσεις που επιβλήθηκαν επί κυβέρνησης Τζορτζ Μπους. Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης με 410 δισεκατομμύρια δολάρια που υπογράφτηκε και από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.
Οι συγκεκριμένες διατάξεις αφορούν τις επισκέψεις των Κουβανοαμερικανών στην Κούβα μία φορά το χρόνο και όχι μία φορά ανά τρία χρόνια, την παράταση του χρόνου παραμονής τους εκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες που ίσχυε μέχρι τώρα, καθώς και την αποστολή εμβασμάτων στους εκεί συγγενείς. Παράλληλα, γίνεται πιο εύκολο το εμπόριο γεωργικών προϊόντων και ιατροφαρμακευτικού υλικού.
Ωστόσο, στην ουσία ο πολύμορφος αποκλεισμός παραμένει, εκφράζοντας την προσπάθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να στραγγαλίσει τον υπερήφανο και αγωνιστή κουβανικό λαό. Αλλωστε, αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει και προχτεσινή απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για επιβολή προστίμου 20,950 δολαρίων στην «Lactalis USA», τη θυγατρική της γαλλικής εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων.
Επίσης χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιντνερ προς τους δύο γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, Ρόμπερτ Μενέντες και Μπιλ Νέλσον, που είναι υπέρμαχοι της διατήρησης του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ. Ούτε λίγο ούτε πολύ έσπευσε να τους καθησυχάσει πως το νομοσχέδιο δεν αλλάζει τις διατάξεις σε ό,τι αφορά την προκαταβολική αποπληρωμή των αμερικανικών προϊόντων που προορίζονται για την Κούβα και τους διαβεβαίωσε δε θα ανοίξει «παραθυράκι» για την ευκολότερη μετάβαση στην Κούβα σε εταιρείες που επιθυμούν να εμπορευτούν μαζί της.
Μάλιστα, ο Γκάιντνερ σημείωσε πως η κυβέρνηση «αναθεωρεί την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα ώστε να προσδιορίσει τον καλύτερο τρόπο για να ενισχύσει τη δημοκρατική αλλαγή στην Κούβα και να βελτιώσει τις ζωές του κουβανικού λαού», δηλαδή για την ανατροπή του σοσιαλισμού.