Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Σε άμεσο κίνδυνο επικουρική και εφάπαξ

Η αντιασφαλιστική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την οποία στήριξε διαχρονικά η πλειοψηφία στη διοίκηση του Ταμείου, το έχει οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού

Στην κατάρρευση οδηγείται το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού της Γενικής Τράπεζας (ΤΑΠΓΤΕ), καθώς τα χρήματα που διαθέτει επαρκούν για να καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις μόνο για το Μάρτη. Οι αιτίες δεν είναι άλλες από την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και την αντιασφαλιστική πολιτική «τζογαρίσματος» των αποθεματικών των Ταμείων, που χρόνια τώρα εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το ΤΑΠΓΤΕ παρέχει επικουρική σύνταξη και εφάπαξ και διοικείται από εκπροσώπους των εργαζομένων. Σήμερα, οι μηνιαίες υποχρεώσεις του για τις επικουρικές συντάξεις φθάνουν τις 820.000 ευρώ, όταν οι μηνιαίες εισφορές που εισπράττει είναι μόλις 200.000 ευρώ. Εχει, δηλαδή, τετραπλάσιες υποχρεώσεις από τις εισφορές που λαμβάνει, χωρίς να έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία. Ακόμα, για το εφάπαξ εισπράττει μηνιαίως σχεδόν 200 χιλιάδες ευρώ από εισφορές. Ομως, οι υποχρεώσεις του δεν μπορούν να υπολογιστούν γιατί δεν έχουν τακτικό χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε τη Γενική Τράπεζα (μεταβίβαση των μετοχών που κατείχε το Μετοχικό Ταμείου Στρατού) στη «Societe Generale», δύο μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2004. Ετσι, η γαλλική τράπεζα έφθασε να κατέχει το 50,1% της τράπεζας. Από το 2005 μέχρι σήμερα η «Societe Generale», σύμφωνα με τη σημερινή διοίκηση του ΤΑΠΓΤΕ, με προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» μείωσε το προσωπικό κατά 320 άτομα, επιβαρύνοντας παραπέρα το ΤΑΠΓΤΕ, κατά 20 εκατομμύρια ευρώ (απώλεια εισφορών, πρόωρη καταβολή εφάπαξ και συντάξεων). Ακόμα, αξιοποιώντας τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, εντάσσει όσους προσλαμβάνει από το 2005 και μετά στο επικουρικό του ΙΚΑ και όχι στο ΤΑΠΓΤΕ, με συνέπεια να χάσει το τελευταίο και τις εισφορές των νεοπροσλαμβανόμενων.

Μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση του ΤΑΠΓΤΕ φέρνει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός που έσπευσε να εφαρμόσει την πολιτική «τζογαρίσματος» των αποθεματικών, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το 1999 η πλειοψηφία στη διοίκηση του ΤΑΠΓΤΕ «τζόγαρε» περίπου το 90% αποθεματικών του! Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί σχεδόν το 50% αυτών, πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ. Σ' αυτό πλαίσιο, αποτελεί μέγιστη υποκρισία η δήλωση της πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Απασχόλησης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, πως για την κατάσταση του ΤΑΠΓΤΕ φταίει αποκλειστικά η κυβέρνηση της ΝΔ.

Και σήμερα το ΤΑΠΓΤΕ δηλώνει ότι δε διαθέτει άλλη περιουσία πλην των ασφαλιστικών εισφορών. Η «λύση» που προβάλλει η πλειοψηφία στη σημερινή διοίκηση του ΤΑΠΓΤΕ είναι η ένταξή του στο ΕΤΑΤ, το θνησιγενές μόρφωμα που έφτιαξε η ΝΔ για να χτυπήσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Ομως η διοίκηση της Τράπεζας αρνείται να καταβάλει ακόμα και το ποσό που προβλέπεται για να γίνει η ένταξη.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ