Στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την παρακολούθηση και αποθήκευση τηλεφωνικών συνομιλιών, μέσω και της κατάργησης της ανωνυμίας των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων, προχωρά η κυβέρνηση, με αφορμή την απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Χτες, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Ευρ. Στυλιανίδης, δήλωσε για το θέμα ότι έχει αρχίσει η μελέτη των θεσμικών πλαισίων που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη για τα καρτοκινητά τηλέφωνα, και πρόσθεσε: «Δε θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, θα εφαρμόσουμε πλαίσια τα οποία είναι συμβατά με το κοινοτικό δίκαιο και ισορροπούν ανάμεσα στο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων από τη μια και από την άλλη στη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της δημόσιας ασφάλειας». Σημειώνεται ότι χτες το βράδυ ο υπουργός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, δήλωσε: «Το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο προαναγγέλθηκε, εφαρμόζεται ήδη ή βρίσκεται στη διαδικασία της εφαρμογής σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεγάλες και μικρές», είπε, αναφέροντας ως παραδείγματα τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Και υποστήριξε ότι «κανένα δικαίωμα των πολιτών δεν πλήττει η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία», επικαλούμενος ως ατράνταχτο επιχείρημα ότι στις παραπάνω χώρες της ΕΕ «και η δημοκρατία λειτουργεί και τα δημοκρατικά δικαιώματα γίνονται σεβαστά και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απολύτως σεβαστά»...
Από την άλλη, δεν μπόρεσε να εξηγήσει πώς συσχετίζεται η κατάσταση στις φυλακές με τη χρήση των καρτοτηλεφώνων, με δεδομένο ότι τα κινητά απαγορεύονται στις φυλακές. Περιορίστηκε να επαναλάβει το σαθρό επιχείρημα ότι «ο νομοταγής πολίτης δεν έχει τίποτα να φοβηθεί»... Ανέφερε ακόμα ότι «το μέτρο αυτό, βεβαίως, θα μελετηθεί. Θα μελετηθούν όλες οι παράμετροί του και θα πάρει το δρόμο που χρειάζεται, προκειμένου να μπει σε εφαρμογή». Από την άλλη, καθησύχασε πως «το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας υφίσταται και θα εξακολουθήσει να υφίσταται, δεν αλλάζει κάτι».
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να συνεργαστούν και να μη «βάζουν τα στενά επιχειρηματικά τους συμφέροντα πάνω από την ασφάλεια της χώρας και του κάθε πολίτη».
Για την εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Ν. Αλεξανδρίδης, μιλώντας στο περιθώριο ημερίδας, είπε ότι υπάρχουν «ανοιχτά» νομικά ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με το απόρρητο των επικοινωνιών αλλά και με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σημείωσε επίσης ότι εφόσον κάποιος χρήστης επιθυμεί να διατηρήσει το απόρρητο του τηλεφώνου του θα του παρέχεται αυτή η δυνατότητα, όπως συμβαίνει σήμερα στη σταθερή τηλεφωνία.
Ξεκίνησε χτες το απόγευμα στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά η δίκη των τεσσάρων σωφρονιστικών υπαλλήλων και του πιλότου του ελικοπτέρου, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατήγγειλαν την όλη διαδικασία με την οποία ασκήθηκαν διώξεις και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι. Ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε αναφέρθηκε στις ελλείψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων, στο συνωστισμό κρατουμένων στις φυλακές, στην έλλειψη στοιχειώδους εκπαίδευσης των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Πρόσθεσε πως την ώρα της απόδρασης από σύμπτωση στη συγκεκριμένη πτέρυγα υπήρχαν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι και όχι ένας. Οπως κατέθεσε ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, ο ένας από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που βρίσκονται σήμερα κατηγορούμενοι έχει μόνο δύο χρόνια προϋπηρεσία κι ακόμα δεν έχει περάσει από σχολή για εκπαίδευση.