Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Προστασία μόνο για τις «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου

Οι Ελληνες καταναλωτές υπολογίζεται ότι από το 2013 και μετά θα πληρώνουμε κάθε χρόνο τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ παραπάνω στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με πρόσχημα την αγορά δικαιωμάτων ρύπων...
Οι Ελληνες καταναλωτές υπολογίζεται ότι από το 2013 και μετά θα πληρώνουμε κάθε χρόνο τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ παραπάνω στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με πρόσχημα την αγορά δικαιωμάτων ρύπων...
Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ για τις κλιματικές αλλαγές απέσυραν και το τελευταίο «φύλλο συκής» του δήθεν «φιλοπεριβαλλοντικού» προσωπείου το οποίο προσπαθεί να καλλιεργήσει, διεκδικώντας μάλιστα ηγετικό ρόλο διεθνώς στην προστασία του περιβάλλοντος. Τόσο στη Σύνοδο Κορυφής, όσο και στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο, το περιβόητο «Κλιματικό - Ενεργειακό Πακέτο» έγινε «φύλλο και φτερό», φανερώνοντας πόσο υποκριτικές είναι οι διακηρύξεις των επικεφαλής της ΕΕ ότι επιδιώκουν μια παγκόσμια συμφωνία με στόχο να μειωθούν οι ρύποι που προκαλούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» κατά 20% έως το 2020, σε σχέση με το 1990.

Αποδείχτηκε ότι στην πραγματικότητα, με αφορμή τις κλιματικές αλλαγές, για τις οποίες είναι υπεύθυνη η δράση των πολυεθνικών, προβάλλεται και από την ΕΕ ως λύση η λεγόμενη πράσινη οικονομία, στην οποία θα επενδύσουν τα ίδια μονοπώλια τα πλούτη που έχουν συσσωρεύσει. Μια «πράσινη» οικονομία που περιλαμβάνει επενδύσεις - και μάλιστα δραστικά επιδοτούμενες από τα κράτη, δηλαδή από τη φορολογία του εργαζόμενου λαού - στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, των μεταφορών, της μεταποίησης κ.ά. Φανερώθηκε ξεκάθαρα ότι δεν τους ενδιαφέρει ούτε το περιβάλλον, ούτε το μέλλον του πλανήτη, ούτε η υγεία του λαού, αλλά μόνο τα κέρδη των μονοπωλίων.

Αλλωστε, ο Ελληνας Επίτροπος για το Περιβάλλον της ΕΕ Στ. Δήμας το παραδέχτηκε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο: «Η δέσμη μέτρων της ΕΕ για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια δημιουργεί τη βάση για ένα νέο new deal, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το πόσο «κροκοδείλια» είναι τα δάκρυα που χύνουν για το μέλλον του πλανήτη, τόσο η ΕΕ, όσο και οι ντόπιες δυνάμεις του ευρωμονόδρομου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, που συμφώνησαν με τα υποτιθέμενα μέτρα), αλλά και οι διάφορες «μη κυβερνητικές οργανώσεις», το αποδεικνύει και το γεγονός ότι όλες πλέον οι παραδοχές τους ξεκινούν από το ότι σίγουρα μέχρι το 2050 η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα ανέλθει στους 2 με 2,5 βαθμούς Κελσίου...

Το βάρος στο «εμπόριο ρύπων»

Σύμφωνα και με τις νέες αποφάσεις της ΕΕ, το μέτρο που κυριαρχεί είναι αυτό των «ευέλικτων μηχανισμών», δηλαδή το «εμπόριο ρύπων», σύμφωνα με το οποίο αντί οι ρυπογόνες επιχειρήσεις να επενδύουν σε αντιρρυπαντική τεχνολογία, αγοράζουν «δικαιώματα» για να μπορούν να βομβαρδίζουν με περισσότερους ρύπους την ατμόσφαιρα!

Πρόκειται για ένα μέτρο που στην πράξη αποδείχτηκε ότι όχι μόνο είναι αναποτελεσματικό, αλλά επιβλήθηκε με γνώμονα και το πώς τα ρυπογόνα μονοπώλια θα αναλάβουν μικρότερο κόστος και θα κερδοσκοπήσουν.

Είναι χαρακτηριστικό πρόσφατο δημοσίευμα της «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», στο οποίο αναλύονται τα αποτελέσματα της τρίχρονης εφαρμογής (2005-2007) στην ΕΕ από την αγοραπωλησία των ρύπων, κατ' επιταγήν του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Οπως δείχνουν τα αποτελέσματα αυτά, οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο σύστημα εμπορίας ρύπων όχι μόνο δε μείωσαν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά τις αύξησαν κατά 0,4% το 2006 και κατά 0,7% το 2007! Με δεδομένο μάλιστα ότι όλα τα «δικαιώματα» ρύπων παραχωρούνται δωρεάν στις επιχειρήσεις αυτές έως το 2012, ενώ αγοράζουν από το «Χρηματιστήριο Ρύπων» μόνο αν θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή τους, οι επιχειρήσεις αυτές έβγαλαν και τεράστια καθαρά κέρδη από το σύστημα αυτό, χρεώνοντας στους καταναλωτές πολύ μεγαλύτερες «ρήτρες καυσίμων». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της γερμανικής εταιρείας ενεργειακού κολοσσού RWE, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στην ΕΕ. Η εταιρεία αυτή, εξαιτίας του συστήματος εφαρμογής του εμπορίου ρύπων, τα τρία πρώτα χρόνια εφαρμογής του κέρδισε επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ!

Και ρυπαινόμενοι και χαρατσωμένοι

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ, η κατάσταση αυτή της δωρεάν χορήγησης «δικαιωμάτων» ρύπανσης θα συνεχιστεί για όλες τις επιχειρήσεις έως το 2012, άρα και οι δυνατότητες κερδοσκοπίας.

Αλλά το ίδιο αναμένεται να συμβεί και από το 2013 έως το 2020, αφού η λειτουργία του χρηματιστηρίου ρύπων ουσιαστικά θα ενισχυθεί πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη των μονοπωλίων, χωρίς να προστατεύεται το περιβάλλον. Στην ουσία, τη «νύφη» θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, δηλαδή οι ρυπαινόμενοι, με περισσότερα χαράτσια. Γιατί σ' αυτούς θα μετακυλιστεί το οποιοδήποτε κόστος των επιχειρήσεων για αγορά ρύπων. Για παράδειγμα, οι Ελληνες καταναλωτές υπολογίζεται ότι από το 2013 και μετά θα πληρώνουμε κάθε χρόνο τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ παραπάνω στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με πρόσχημα την αγορά δικαιωμάτων ρύπων...

«Πακέτο» εικονικής μείωσης ρύπων

Ειδικότερα το «πακέτο» της ΕΕ, μετά τους αλλεπάλληλους συμβιβασμούς που επέβαλαν τα μονοπώλια, προβλέπει ότι:

  • Ολες οι ρυπογόνες επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες στο διεθνή ανταγωνισμό θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν κάθε χρόνο δωρεάν όλα τα «δικαιώματα» ρύπων!
  • Επιτρέπεται στα κράτη - μέλη να εξασφαλίζουν εικονική μείωση της ρύπανσης έως και 67%, αγοράζοντας «δικαιώματα» ρύπων από τρίτες χώρες.
  • Πάνω από το 90% των ευρωπαϊκών βιομηχανιών δε θα πληρώνουν για «δικαιώματα» ρύπων, καθώς θα τους παρέχονται έως το 2020 δωρεάν. Οι υπόλοιπες θα αγοράζουν σταδιακά το 20% των «δικαιωμάτων» από το 2013, ενώ το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 70% το 2020.
  • Οι βιομηχανίες ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα των νέων χωρών (Βαλτικές χώρες, Πολωνία κ.ά.) όπως και αυτές της Ιταλίας, εξαιρούνται και δε θα πληρώνουν το 100% των «δικαιωμάτων» ρύπων, αλλά μόνο ένα 30%.
  • Τα οποιαδήποτε έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων δεν απαιτείται να χρησιμοποιούνται για περιβαλλοντικά έργα.

Οσον αφορά τις εκπομπές από τα καύσιμα, τα όποια μέτρα παραπέμπουν στο 2020, όπου επιβάλλεται μια μείωση 6% σε σχέση με το 2010. Παράλληλα προβλέπεται ένα 10% των καυσίμων στις μεταφορές να προέρχονται από βιοκαύσιμα, δηλαδή ουσιαστικά δίνονται κίνητρα για αντικατάσταση καλλιεργειών από παραγωγής τροφίμων σε παραγωγής καυσίμων. Δηλαδή να συνεχιστεί μια κατάσταση η οποία αύξησε τις τιμές σε βασικά είδη τροφίμων, αύξησε την πείνα στον πλανήτη, ενώ έδωσε το δικαίωμα στις πολυεθνικές των Γενετικά Μεταλλαγμένων προϊόντων να το παίζουν «σωτήρες»!

Το ίδιο ισχύει και για την αυτοκινητοβιομηχανία, όπου ναι μεν επιβάλλεται να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο (από τα 160 γρ./χλμ.), αλλά με βάση τον κανονισμό που ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρονται τόσοι μεταβατικοί στόχοι που ουσιαστικά είναι σαν να μη λαμβάνεται κανένα μέτρο έως το 2019!

Προωθείται η αύξηση της ενέργειας κατά 20% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ατομική Ενέργεια από πυρηνική σχάση...

Προωθούνται μέτρα όπως αυτό της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα σε γεωλογικούς σχηματισμούς, που βρίσκεται όμως σε πειραματικό στάδιο, χωρίς να έχουν εξεταστεί ούτε τα οφέλη του, ούτε οι επιπτώσεις του.

Για πρώτη φορά, ύστερα από καιρό, συζητήθηκε, τόσο στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, όσο και στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που έγινε στο Πόζναν της Πολωνίας, το θέμα της αποδάσωσης, αφού υπολογίζεται ότι αυτή ευθύνεται για το 20% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Ωστόσο, οι στόχοι που τίθενται (η ανάσχεση της απώλειας των τροπικών δασών στο μισό έως το 2020) είναι ανεπαρκέστατοι, καθώς αφήνουν το περιθώριο να καταστραφούν έως το 2020 τουλάχιστον 750 εκατομμύρια στρέμματα δασών!

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: «Οι εργαζόμενοι - όπως τόνισε πρόσφατα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ - δεν μπορούν να περιμένουν περιβαλλοντική προστασία από την ΕΕ και τις επιχειρήσεις που μολύνουν ασύδοτα το περιβάλλον. Μόνο οι δικοί τους αγώνες, ενταγμένοι στην προοπτική της λαϊκής οικονομίας και της λαϊκής εξουσίας μπορούν να τους προστατεύσουν αποτελεσματικά».


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ