Τα παιδιά στην Γάζα μέσα από ένα κατεστραμμένο σπίτι παρακολουθούν με έκπληξη την επίσκεψη των ...πολιτισμένων Ευρωπαίων |
Την απομάκρυνση του Αμος Γκιλάντ από τη θέση του βασικού διαπραγματευτή στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα αποφάσισε ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Η απόφαση Ολμέρτ φέρεται να σχετίζεται με τις δημόσιες δηλώσεις αποδοκιμασίας του Γκιλάντ, μετά την επιμονή της ισραηλινής κυβέρνησης να θέσει, εκ των υστέρων, εντός των διαπραγματεύσεων ως όρο και την απελευθέρωση του αιχμάλωτου στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται από τον Ιούνη του 2006.
Ο Γκιλάντ, στενός συνεργάτης του υπηρεσιακού υπουργού Αμυνας και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπάρακ, είχε μιλήσει για «ανόητες παράλογες κινήσεις» και για «προσβολή προς τους Αιγύπτιους διαμεσολαβητές», επιμένοντας ότι το θέμα Σαλίτ χρήζει ξεχωριστής διαπραγμάτευσης. Τη θέση του, διαρρέεται, ότι θα καταλάβει ο στενός συνεργάτης του Ολμέρτ Σαλόμ Τούργκεμαν. Η «απόλυση» Γκιλάντ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της «Χαμάς», που μίλησε για «απόδειξη της μη πρόθεσης του Ισραήλ να υπάρξει η οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας», ενώ επιβεβαίωσε ότι αρχίζουν την Τετάρτη οι συνομιλίες για την ενδο-παλαιστινιακή συμφιλίωση.
Την ίδια στιγμή, στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά τα επεισόδια βίας. Χτες, ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς το νότιο Ισραήλ, που έπληξε «ύποπτο» αυτοκίνητο χωρίς να προκαλέσει θύματα. Δύο 24ωρα νωρίτερα, δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι, που καμία οργάνωση δεν κατονομάζει ως μέλη της, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κοντά στον καταυλισμό αλ Μπουρέιγ, δίπλα στη συνοριακή γραμμή, στην κεντρική Γάζα.
Υπό αυτό το κλίμα, έφτασε το Σάββατο στη Γάζα αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τον ισραηλινό στρατό και να τ' αξιοποιήσει για την κατάθεση σχετικών προσφυγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες, στη Γάζα έφτασε, διά της μεθορίου της Ράφα και αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χανς Γκερ Πέτερινγκ. Εντός της βδομάδας, επαφές με την παλαιστινιακή προεδρία θα έχει ο Αμερικανός απεσταλμένος Μίτσελ και την επόμενη βδομάδα η υπουργός Εξωτερικών Κλίντον. Φυσικά, ΕΕ και ΗΠΑ στήριξαν και το τελευταίο μακελειό και τον πολύχρονο αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά τώρα θέλουν δήθεν να εμφανιστούν ...ευαίσθητοι στην ανθρωπιστική καταστροφή.
Την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και του νέου Αμερικανού Προέδρου ζήτησε, χτες, η Π. Αρχή μετά την κοινοποίηση κατεδάφισης άλλων 80 κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι κατεδαφίσεις θα γίνουν στη συνοικία αλ Μπουστάν, με τα συνήθη προσχήματα περί «παρανόμων κτισμάτων» και αφήνουν άστεγους 1.500 ανθρώπους τουλάχιστον.
Παράλληλα, η «Διεθνής Αμνηστία» κατήγγειλε Ισραήλ και «Χαμάς» για «παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας», επειδή «έβαλαν κατά κατοικημένων περιοχών, ...το Ισραήλ μάλιστα με απαγορευμένα όπλα». Η οργάνωση ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων εκατέρωθεν, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον ετησίως δίνει 3 δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ για να χρησιμοποιείται κατά τον τρόπο αυτό. Την έκθεση απέρριψαν και οι δύο πλευρές.
Απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου, ο Εχούντ Μπαράκ και το Εργατικό Κόμμα. Αντίθετα, η Τζίπι Λίβνι φέρεται να διαπραγματεύεται σκληρά ζητώντας διαδοχική πρωθυπουργία και δέσμευση για συνέχιση των «ισραηλινο - παλαιστινιακών επαφών στη βάση της λύσης των δύο κρατών». Προς το παρόν, δεν υπάρχει ένδειξη προόδου.
Την αναγκαιότητα «επίλυσης του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών» επεσήμανε και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα. Παράλληλα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες, εμμέσως, «πιέζουν» τον Νετανιάχου να δεσμευτεί για συνέχιση συνομιλιών όταν σχηματίσει κυβέρνηση, δηλαδή επί της ουσίας να μη συνεργαστεί με το ακροδεξιό «Ισραελ Μπεϊτένιου» του Λίμπερμαν.