Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αρχή με τους ελεύθερους επαγγελματίες

Τα συνήθη λάθη των φορολογουμένων (φυσικά πρόσωπα) επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών ενόψει και της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2008).

Η υποβολή των δηλώσεων ξεκινά με τους ελεύθερους επαγγελματίες (βιβλία Β' και Α' κατηγορίας) με τις καταληκτικές προθεσμίες να λήγουν - ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ - από τις 3 Μάρτη μέχρι και 17 Μάρτη και για τους αγρότες (γεωργικά εισοδήματα) από 1η Απρίλη μέχρι 15 Απρίλη. Οι καταληκτικές προθεσμίες για μισθωτούς -συνταξιούχους ξεκινούν στις 5 Μάη και φτάνουν μέχρι 2 Ιούνη. Σε περίπτωση ύπαρξης εισοδημάτων από περισσότερες από μία πηγές, η δήλωση εισοδήματος μπορεί να υποβληθεί στη μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ανάμεσα στα συνηθέστερα λάθη (δηλώσεις 2008) εντοπίζονται και τα παρακάτω:

  • Σε περίπτωση εγγάμων πρέπει να συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ (εφόσον υπάρχει). Σε περίπτωση διάστασης και πριν από την υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων πρέπει να υποβληθεί σχετική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ.
  • Οταν συμπληρώνονται οι κωδικοί (πίνακας 4) με τα καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση (κωδ. 401) πρέπει να συμπληρώνεται και ο κωδικός (425) με τα ακαθάριστα έσοδα. Αντίστοιχα συμπληρώνονται και οι κωδικοί 501 και 517 που αφορούν στα εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα
  • Τεκμαρτή δαπάνη (πίνακας 5): Τα ποσά που καταβλήθηκαν για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων και πιστωτικών καρτών για μη καταναλωτικά αγαθά πρέπει να αναγράφονται στον κωδικό 727. Στον ίδιο κωδικό προστίθενται και οι τόκοι εξόφλησης στεγαστικών δανείων α' κατοικίας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ