Πολυνομοσχέδιο με συμπληρωματικά μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή. Με πρόσχημα την κρίση - και μετά το πακέτο με τις κρατικές ενισχύσεις των 28 δισ. ευρώ που αφορά στις τράπεζες και συνολικά στην πλουτοκρατία - προχωρούν με συγκεκριμένες εξειδικεύσεις για μεγαλοξενοδόχους και άλλες μερίδες του κεφαλαίου, στους οποίους και εκχωρούν νέες προκλητικές φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις.
Με τς προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις :
- Για τη διετία 2009 - 2010, ο συντελεστής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μειώνεται σε 0,33 τοις χιλίοις (επί της αντικειμενικής αξίας) από 1 τοις χιλίοις. Προκλητικά ωφελημένοι είναι οι μεγαλοξενοδόχοι οι οποίοι με πρόσχημα την κρίση είχαν προβάλει ανάλογες αξιώσεις. Πρόκειται για την πρώτη εξαίρεση που δίνεται στην εφαρμογή του μέτρου.
- Για το 2009 οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις απαλλάσσονται από το τέλος 0,6% που ισχύει στις δόσεις για παλαιά και νέα τραπεζικά δάνεια. Το συγκεκριμένο τέλος (ν. 128/1975) προορίζεται για προγράμματα στέγασης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)... Πολύ πρόσφατα η κυβέρνηση προχώρησε και σε τροποποίηση του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου, προκειμένου να αυξήσει τις κρατικές επιδοτήσεις σε όφελος των μεγαλοξενοδόχων.
- Μειώνεται σε 0,5% από 2% το «τέλος παρεπιδημούντων» που πληρώνουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με βάση τον τζίρο τους. Το σχετικό κονδύλι αποδίδεται στους Δήμους. Με άλλη διάταξη, ρυθμίζονται οφειλές του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ ύψους 1,71 δισ. ευρώ με την έκδοση ομολόγων σε 8 ετήσιες δόσεις. Πρόκειται για ψίχουλα, μιας και οι οφειλές αυτές ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ.
- Κυρώνεται η υπουργική απόφαση για την υπαγωγή στον «επενδυτικό νόμο» της επιχείρησης Νext Solar παραγωγής φωτοβολταϊκών μηχανημάτων στη ΒΙΠΕ Τρίπολης. Η κρατική επιδότηση στους μεγαλοεπιχειρηματίες φτάνει σε 29,9 εκατ. ευρώ ή στο 23% του κόστους.
- Την επόμενη βδομάδα θα κατατεθούν και οι συμπληρωματικές διατάξεις που αφορούν στην κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση «ενίσχυσης της ρευστότητας». Οι τράπεζες που θα μοιραστούν ζεστό κρατικό χρήμα (ύψους 28 δισ. ευρώ) δεν μπορούν - για το διάστημα της ρύθμισης - να καταβάλουν χρηματικό μέρισμα στους μετόχους αλλά μόνο σε μετοχές. Επίσης, δεν έχουν τη δυνατότητα επαναγοράς ιδίων μετοχών τους.
Με άλλες ρυθμίσεις επιχειρούν να τονώσουν την κυκλοφορία κεφαλαίων στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Διακηρυγμένος στόχος τους είναι η «προσέλκυση αλλοδαπών τίτλων», συγκεκριμένα «μετοχών της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας», καθώς και μετοχών από «αξιόλογες εταιρείες της ΝΑ Ευρώπης». Με άλλη ρύθμιση, τροποποιείται η σύνθεση του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με στόχο την καλύτερη εποπτεία του χρηματιστηριακού τζόγου, έτσι ώστε να διαφυλάσσονται τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων.