Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι πόλεμοι «σκοτώνουν» τις γλώσσες

Με εξαφάνιση απειλούνται περίπου 2.500 από τις 6.000 γλώσσες στον κόσμο, σύμφωνα με τον «Ατλαντα για τις Γλώσσες του Κόσμου που Κινδυνεύουν» («Atlas of the World''s Languages in Danger»), την τελευταία έκδοση του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η «Ουνέσκο», στο Παρίσι.

«

Ο θάνατος μιας γλώσσας σημαίνει ταυτόχρονα εξαφάνιση μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από ιστορίες μέσω θρύλων, μέχρι παροιμίες και αστεία», δήλωσε ο επικεφαλής της «Ουνέσκο», Κοϊσίρο Ματσουούρα. Ο «Ατλας» είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας περισσότερων από 30 γλωσσολόγων από όλο τον κόσμο, ορισμένοι από τους οποίους είχαν συμμετάσχει και στις δύο προηγούμενες εκδόσεις. Ο διευθυντής της έκδοσης, Κρίστοφερ Μόουσλι, δήλωσε ότι περίπου 200 γλώσσες πέθαναν τις προηγούμενες τρεις γενιές. Πέρυσι η γλώσσα της Αλάσκας Eyak εξαφανίστηκε, με το θάνατο της τελευταίας που τη μιλούσε, της Μαρί Σμιθ Τζόουνς.

Οι συνηθέστεροι λόγοι για την εξαφάνιση κάποιας γλώσσας - σύμφωνα με την «Ουνέσκο» - είναι «οι πόλεμοι και ο αναγκαστικός εκτοπισμός λαών. Οι γλώσσες εξαφανίζονται επίσης, επειδή οι μετανάστες αντικαθιστούν τη μητρική τους γλώσσα με τη γλώσσα της χώρας όπου εγκαθίστανται μόνιμα», αναφέρει ο Μόουσλι. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ελπιδοφόρες εξαιρέσεις (που επιβεβαιώνουν τον κανόνα), όπως στην Αυστραλία, όπου απειλούμενες γλώσσες μιλιούνται τώρα από νέους.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλία - όπως οι Μελανησία, Υποσαχάριος Αφρική και Νότια Αμερική - είναι μεταξύ εκείνων των οποίων οι γλώσσες διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης. Αλλά και στη Γαλλία 13 γλώσσες (διάλεκτοι) - σύμφωνα με τον «Ατλαντα» - διατρέχουν «μεγάλο κίνδυνο να εξαφανιστούν», όπως οι διάλεκτοι της Νορμανδίας και Βρετάνης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ