Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Πολλούς «νικητές» ανέδειξαν οι κάλπες
  • Ενισχυμένη συνολικά αναδείχτηκε η ισραηλινή αντίδραση
  • Αύξησε τις δυνάμεις του, παρά τις αντίξοες συνθήκες, το «Χαντάς», όπου συμμετέχει το ΚΚ Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ως την πλέον «συγχυσμένη» επόμενη μέρα εκλογικής αναμέτρησης, κρίνει ο ισραηλινός Τύπος το αποτέλεσμα που ανέδειξαν οι κάλπες των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Τρίτης. Η καταμέτρηση συνεχίζεται και σήμερα αναμένεται να συνυπολογιστούν οι ψήφοι των Σωμάτων Ασφαλείας. Θεωρητικώς, το αποτέλεσμα δεν αναμένεται να αλλάξει εντυπωσιακά. Πιο συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το «Καντίμα» εξασφαλίζει 28 έδρες, το «Λικούντ» 27, το ρατσιστικό ακροδεξιό «Ισραελ Μπεϊτάνιου» 15, το Εργατικό Κόμμα 13, το θρησκευτικό «Σας» 11, το θρησκευτικό «Ενωμένος Ιουδαϊσμός - Τοράχ» 5. Ακολουθούν τα μικρότερα δεξιά κόμματα «Εθνική Ενότητα» και «Εβραϊκό Σπίτι» 4 και 3 αντιστοίχως, το Μέτωπο για την Ισότητα και την Ειρήνη - Χαντάς (όπου κορμός είναι το ΚΚ Ισραήλ) με 4 (το 2006 είχε 3 έδρες), τα αραβικά κόμματα «Ενωμένη Αραβική Λίστα - Τα' αλ» και «Μπάλαντ» 4 και 3 αντιστοίχως, και το κεντρο-αριστερό «Μέρετζ» 3. Από τα πρώτα αποτελέσματα, είναι ξεκάθαρο ότι κανένα κόμμα δε διασφαλίζει 61 έδρες από τις 120 της Κνέσετ, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, ως συνήθως.

Επίσης, είναι σαφές ότι το Χαντάς, παρά τις εντελώς αντίξοες συνθήκες, τις διώξεις και την καταστολή που υπέστη καταγγέλλοντας το μακελειό στη Γάζα, βγαίνει ενισχυμένο.

Χθες, Λίβνι και Νετανιάχου έριζαν για το ποιος είναι νικητής, με την πρώτη να τείνει χείρα συνεργασίας σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τον δεύτερο να διατείνεται ότι «τελικά» θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Το σενάριο αυτό δεν αποκλείεται, καθώς συνολικά οι δεξιές και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις συγκεντρώνουν 65 έδρες. Το βέβαιο είναι ότι ρυθμιστής, όπως αναμενόταν, αναδείχτηκε ο Λίμπερμαν και το φασιστικό - ρατσιστικό «Ισραελ Μπεϊτάνιου». Ο ίδιος είχε, ήδη, σειρά συναντήσεων χθες (Λίβνι, Νετανιάχου, κ.ά.) δηλώνοντας ότι δεν αποκλείει τίποτε. Μεγάλος χαμένος το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα που, για πρώτη φορά, βρίσκεται στην τέταρτη θέση με τόσο λίγες έδρες. Με σκεπτικισμό δέχτηκαν τα αποτελέσματα των ισραηλινών εκλογών στην Παλαιστινιακή Αρχή. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ εκτίμησε ότι επρόκειτο για «ψήφο παράλυσης της ειρηνευτικής διαδικασίας», ενώ η «Χαμάς» μίλησε για «ενίσχυση των σιωνιστικών δυνάμεων». Ο Χαβιέ Σολάνα, η Προεδρία της ΕΕ, αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος έσπευσαν να επιμείνουν στην αναγκαιότητα «συνέχισης με επιμονή της ειρηνευτικής διαδικασίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ