ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Καθόλου τυχαία δεν είναι η μηχανή προπαγάνδας που έχουν στήσει στις ΗΠΑ και αλλού διεθνή ΜΜΕ όσον αφορά στην ψήφιση ή όχι του νέου σχεδίου «αναθέρμανσης της οικονομίας» του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Προβάλλουν συνεχώς τα πιθανά οφέλη του σχεδίου δεδομένης της αντίθεσης του αμερικανικού λαού για τη διάσωση των τραπεζών, καθώς σε συνδυασμό με το προηγούμενο σχέδιο των 700 δισ. σημαίνει ότι θα υφαρπαγούν από τους Αμερικανούς εργαζόμενους έως και 8 τρισ. δολάρια για τη διάσωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου...
Η αντίθεση των Ρεπουμπλικανών στην υπερψήφιση του σχεδίου Ομπάμα προκαλεί εκ νέου «υποχωρήσεις» εκ μέρους της κυβέρνησης στο όνομα της «διακομματικής συναίνεσης», όπως, παραδείγματος χάριν, η απεμπόληση διάταξης προς όφελος των δανειοληπτών στεγαστικών προϊόντων ή η ανακοίνωση του διορισμού του Ρεπουμπλικανού Τζουντ Γκρεγκ στη θέση του υπουργού Εμπορίου.
Ομως, το εν λόγω σχέδιο Ομπάμα εκτός της δυσφορίας των Αμερικανών πολιτών έχει προκαλέσει και την οργή «συμμάχων», όπως του Καναδά και της ΕΕ. Μάλιστα, η ΕΕ και ο Καναδάς καταγγέλλουν ότι διάταξη του σχεδίου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, που προωθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, μπορεί να προωθήσει τον προστατευτισμό και αφορά σε άρθρο με το οποίο επιδιώκεται ότι μόνο αμερικανικός σίδηρος και χάλυβας, καθώς και άλλα βιομηχανικά προϊόντα, θα χρησιμοποιούνται στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το πακέτο.
Παράλληλα, η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, η Fed, ανακοίνωσε ότι παρατείνει για ένα εξάμηνο, δηλαδή μέχρι την 30ή Οκτώβρη (έληγε την 30ή Απρίλη), το πλαίσιο «αντι-κρίση» που η ίδια θέσπισε με στόχο, υποτίθεται, να εφοδιάζονται με ικανοποιητική ρευστότητα όλες ανεξαιρέτως οι αγορές στις ΗΠΑ, ενώ μία ενότητα διέπει τα της συνεργασίας, σε αυτήν τη συγκυρία, με 13 μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες του εξωτερικού.
Την ίδια στιγμή, οι απολύσεις συνεχίζονται εντός των ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. Περικοπές στο δυναμικό της κατά 7.000 εργαζόμενους ή το 4% του συνολικού της δυναμικού, ανακοίνωσε η μεγάλη αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων «Macy's». Επίσης, η γερμανική εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων «Schaeffler» ανακοίνωσε πως θα εξαναγκάσει σε μειωμένη απασχόληση 20.000 εργαζομένους της εξαιτίας της δραματικής πτώσης της ζήτησης. Τέλος, ο σκανδιναβικός αερομεταφορέας SAS ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προχωρήσει σε περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας, με πρόσχημα το σχέδιο «ευρείας αναδιάρθρωσης έπειτα από μεγάλες ζημίες το 2008». Αλλοι 5.600 υπάλληλοι πρόκειται να αποχωρήσουν λόγω δραστηριοτήτων που θα πωληθούν ή θα ανατεθούν αλλού.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 6,35% κατά τη διάρκεια του Γενάρη, φθάνοντας συνολικά τα 3.327.801 άτομα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, ανακοίνωσε το υπουργείο Απασχόλησης της χώρας.
Ο αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις επίτροπος της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, τάχθηκε υπέρ ενός ευρωπαϊκού σχεδίου αποκατάστασης εμπιστοσύνης στις τράπεζες, που προβλέπει ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα δημιουργήσουν ειδικά «οχήματα» που θα απορροφήσουν τα προβληματικά στοιχεία - «τοξικά πάγια» - στο πρότυπο της «Bad Bank» που πρόκειται να δημιουργηθεί στις ΗΠΑ. Ενώ στο Λονδίνο, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Κίνας, Γκόρντον Μπράουν και Γουέν Ζιαμπάο, αντίστοιχα, υπέγραψαν σειρά εμπορικών συμφωνιών. Ο Κινέζος πρωθυπουργός καυτηρίασε την έλλειψη εποπτικών ελέγχων στο δυτικό τραπεζικό σύστημα, ενώ ο Μπράουν πλειοδότησε προτείνοντας ...να αντικατασταθούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα με νέους και αποτελεσματικότερους θεσμούς.