Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Κάτω το εμπάργκο»

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Αβάνας έδωσαν «άμεση απάντηση» και κυρίως μαχητική, στο πρόσφατο αμερικανικό νομοσχέδιο

ΑΒΑΝΑ.-

Περισσότεροι από 800 χιλιάδες Κουβανοί με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, πήραν μέρος στο χτεσινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά του εμπάργκο γενοκτονίας που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο νησί της Επανάστασης σχεδόν 40 χρόνια και καταγγέλλοντας την υποκριτική «κίνηση καλής θέλησης» εκ μέρους των ΗΠΑ, για υποτιθέμενη χαλάρωσή του.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πρωτεύουσας Αβάνας πήρε μέρος στη διαδήλωση κρατώντας σημαίες της χώρας. Η διαδήλωση ξεκίνησε από την αρχή της παραλιακής λεωφόρου Μαλεκόν και ξεχύθηκε σαν ποτάμι σε όλη τη διαδρομή της, περνώντας μάλιστα και από τα γραφεία αντιπροσώπευσης των αμερικανικών συμφερόντων, όπου σταμάτησε για να αποδώσει διάβημα διαμαρτυρίας κατά της πρόσφατης ψήφισης νομοσχεδίου για τον τρόπο με τον οποίο επιτρέπει την πώληση φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης στην Κούβα.

Η διαδήλωση, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα «Κάτω το εμπάργκο» και «Ζήτω η Επανάσταση», μεταδόθηκε απ' ευθείας από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Κούβας, και χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τον Κουβανό Πρόεδρο που τέθηκε επικεφαλής της πορείας. Η διαδήλωση είχε επίσης ως στόχο, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, να καταγγείλει «τη χονδροειδή παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος των Αμερικανών υπηκόων να μεταβούν στην Κούβα».

Οσον αφορά στο κύριο στόχαστρο των διαδηλωτών, που ήταν η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε ήδη από το Κογκρέσο και αφορά τις εμπορικές σχέσεις, μάλλον τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κούβα: Οπως τόνισαν εξαρχής Κουβανοί αξιωματούχοι, το παρόν νομοσχέδιο στόχο έχει να σφίξει ακόμη περισσότερο τον κλοιό του αποκλεισμού γύρω από την Κούβα, καθώς οι όροι που θέτει επί της ουσίας τον «ενισχύουν». Ετσι, ο κουβανικός λαός έδωσε μια πρώτη απάντηση, μια «άμεση απάντηση... στις βλαπτικές τροποποιήσεις οι οποίες περιέχονται στο νομοσχέδιο αυτό».

Το επίμαχο νομοσχέδιο, που πρέπει επίσης να ψηφιστεί και από τη Γερουσία και να επικυρωθεί από τον Λευκό Οίκο, επιτρέπει την πώληση ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στην Κούβα, απαγορεύει όμως τη χρηματοδότηση τέτοιων πωλήσεων από κυβερνητικούς οργανισμούς ή αμερικανικές ιδιωτικές τράπεζες, συνεπώς η Κούβα στις συναλλαγές της θα πρέπει να καταβάλλει μετρητά ή να πρέπει να έχει εγγυητή κάποια άλλη χώρα, γεγονός πρωτόγνωρο παγκοσμίως και κυρίως αντίθετο με όλους τους ισχύοντες νόμους που διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο. Τέλος, το νομοσχέδιο αυτό θα προσδώσει επίσης ισχύ νόμου στους ισχύοντες περιορισμούς που αφορούν τα ταξίδια των Αμερικανών στην Κούβα, γεγονός που θα εμποδίσει το Λευκό Οίκο να άρει τέτοιου τύπου κυρώσεις χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ