Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ο πρόεδρος πρωταγωνιστής σκανδάλου διαφθοράς

ΜΑΝΙΛΑ.-

Το σκάνδαλο δωροδοκίας του προέδρου Τζόζεφ Εστράντα από τη «βιομηχανία» των στοιχημάτων εξελίσσεται στο μοναδικό πολιτικό θέμα για τη χώρα: ήδη, η αντιπολίτευση ζητεί επιμόνως την παραίτησή του, ενώ ως προς το ίδιο αίτημα τη φωνή τους υψώνουν πολιτικοί και θρησκευτικοί παράγοντες των Φιλιππίνων, αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Associated Press» και « Reuters».

Ωστόσο ο ίδιος ο Εστράντα απαντά με δηλώσεις («με καταδικάσατε δίχως δίκη») που... θυμίζουν την εποχή του ως κινηματογραφικού αστέρα ταινιών δράσης, όπως γράφουν οι τοπικές εφημερίδες. Είναι μάλλον επειδή έχει πολλούς ακόμη φίλους στο Κογκρέσο, από όπου θα πρέπει να περάσει μια πιθανή διαδικασία έρευνας με το ερώτημα της αποπομπής του - αν περάσει πρώτα από τον Οίκο των Αντιπροσώπων.

Η κατηγορία εναντίον του Εστράντα είναι ότι έλαβε «μερτικό» από τα έσοδα των παράνομων στοιχημάτων, κυρίως από το παιχνίδι που είναι γνωστό ως jueteng. Το ποσό, σύμφωνα με έναν τοπικό κυβερνήτη, που επίσης ενέχεται στο σκάνδαλο, ήταν περίπου 11 εκατομμύρια δολάρια...

Στις φωνές που διαβλέπουν την πιθανή αποτυχία των διαδικασιών αποπομπής και καλούν για παραίτηση του Εστράντα συμπεριλαμβάνεται και αυτή της Κορασόν Ακίνο, η οποία ντυμένη στα κίτρινα (το χρώμα - σήμα κατατεθέν της εξέγερσης κατά του Φερντινάντο Μάρκος) δήλωσε ότι «διακυβεύεται το μέλλον της χώρας».

Η πολιτική αναταραχή συμπίπτει με μια σοβαρή οικονομική κρίση, που άλλοι αναλυτές χαρακτηρίζουν αίτιο και άλλοι αιτιατό της. Ηδη η χώρα δηλώνει ότι δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει τους όρους βάσει των οποίων δανειοδοτήθηκε από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με προχθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας « Manila Times».

Ο Εστράντα πάντως δε φαίνεται σε μειονεκτική θέση: αν όλα τα άλλα αποτύχουν, ανέφερε ανάλυση της εφημερίδας « New York Times», ο πρόεδρος μπορεί να βασιστεί στους στρατηγούς. Εξ άλλου αυτός τους έδωσε την ευκαιρία που ήθελαν να αρχίσουν τον πόλεμο κατά των μουσουλμάνων στο Μιντανάο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ