Είναι γνωστό ότι η κατάσταση που επικρατεί στο αγροτικό κίνημα δεν είναι αυτή που απαιτούν οι καιροί και επιβάλλουν οι ανάγκες.
***
Οι ηγεσίες αυτές έχουν εκφράσει την πλήρη συμφωνία τους με τις αντιαγροτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ και του ΠΟΕ και μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, εμφανίζονται «βασιλικότεροι του βασιλέως», προτείνοντας οι ίδιες στην ΕΕ τη λήψη σκληρών αντιαγροτικών μέτρων, όπως, π.χ. έκανε η ΠΑΣΕΓΕΣ, ζητώντας να μειωθεί η βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας κατά 1.000.000 στρέμματα.
Και, βεβαίως, όχι μόνο δεν οργανώνουν και δε συντονίζουν την πάλη της αγροτιάς εναντίον αυτής της καταστροφικής πολιτικής, αλλά κάνουν ό,τι μπορούν για να σύρουν τον αγροτικό κόσμο στο «άρμα» της. Κι όσο περνάει από το χέρι τους, φροντίζουν να βάλουν εμπόδια και να υπονομεύσουν τους αγροτικούς αγώνες.
***
Αυτά έδωσαν το σύνθημα για τη διάλυση των μπλόκων κι αυτή τη φορά, επαναλαμβάνοντας την τακτική που είχαν ακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια. Ολοι θυμούνται την «άτακτη φυγή από τα Τέμπη» που οργάνωσαν το Φλεβάρη του 2002, προσφέροντας ένα μεγάλο και, εν πολλοίς, ανέλπιστο «δώρο» στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ήταν «στριμωγμένη στον τοίχο» και αναζητούσε «χείρα βοηθείας».
Οι αγροτοσυνδικαλιστές του ευρωμονόδρομου δεν κρύβουν ότι ο δικός τους «αγώνας» κινείται στον «ντορό» της διαχείρισης της ΚΑΠ. Και μπορεί να μην το λένε φανερά, αλλά αντικειμενικά, η δράση τους, τα πλαίσια πάλης που διαμορφώνουν και που δεν ξεφεύγουν από την ταξική ουσία της εφαρμοζόμενης ευρωενωσιακής πολιτικής δεν μπορούν να το κρύψουν ότι συμφωνούν με το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και το πέρασμα της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων που προωθεί, με σχεδιασμό και πρόγραμμα, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.
***
Μάλιστα, οι πιο προβεβλημένοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ φαίνεται, σιγά - σιγά να σπρώχνονται στην οπισθοφυλακή - έχουν τόσο πολύ ξεπέσει στη συνείδηση της μικρομεσαίας αγροτιάς, τα τελευταία χρόνια, ώστε να δημιουργείται η ανάγκη σταδιακής απόσυρσής τους - και να βγαίνουν μπροστά κάποια «νέα φιντάνια» του ΠΑΣΟΚ που έχουν προετοιμαστεί να αναλάβουν το ρόλο του «πρώτου βιολιού» μέσα στον αγροτοσυνδικαλισμό του ευρωμονόδρομου και τους οποίους χρειάζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τώρα, αλλά, προπάντων, θα τους χρειαστεί όταν - όπως ελπίζει και προσμένει - ξανααναρριχηθεί στην κυβερνητική εξουσία.
Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι η συγκρότηση της λεγόμενης «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών», η οποία προβάλλει «αιτήματα» που κινούνται, απαρεγκλίτως, στις κατευθύνσεις της ΚΑΠ και της ΕΕ, είναι έργο των αγροτοσυνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ κι εκεί έχουν, ως συνήθως, «προσκολληθεί» και μερικοί του ΣΥΡΙΖΑ.
***
Ολη η αλήθεια είναι ότι πιέσεις «άνωθεν», πράγματι, δέχονται - κυρίως για να ενεργήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά - αλλά και οι ίδιοι δεν έχουν καμιά διάθεση και καμιά πρόθεση να αντισταθούν σ' αυτές.
Αυτό που ισχύει και, πλέον, αποδεικνύεται είναι ότι ο ρόλος «δούρειου ίππου» μέσα στο αγροτικό κίνημα δεν τους επιβλήθηκε παρά τη θέλησή τους, αλλά προθύμως τον έχουν αναλάβει.
***
Πρώτον, γιατί θέλουν να πλαγιοκοπήσουν τους αγώνες που εκ των πραγμάτων αναπτύσσονται λόγω της πολιτικής ξεκληρίσματος και που τους οργανώνει το συνεπές αγροτικό κίνημα με πλαίσιο πάλης υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών. Θέλουν να υπονομεύσουν την ενότητα, τη δυναμική, την αποτελεσματικότητα και την προοπτική τους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι κάθε φορά που η ΠΑΣΥ εξαγγέλλει κινητοποιήσεις, αυτοί οργανώνουν ξεχωριστές, στον ίδιο χρόνο και σε παραπλήσιο τόπο.
Δεύτερον, διότι εκφράζουν και εκπροσωπούν τους μεγαλοαγρότες, οι οποίοι έχουν αιτήματα κι αυτά, κάθε φορά, προβάλλουν. Οπως, π.χ., το «αίτημα» που πρόβαλλαν σε τούτη την κινητοποίηση, για αποκλεισμό των μικρών καλλιεργητών και των εργατοαγροτών από την «ενίσχυση» που υποσχέθηκε η κυβέρνηση και το μοίρασμά της αποκλειστικά στους «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες και, γενικότερα, τον αποκλεισμό τους από τις επιδοτήσεις.
***
Η ενδυνάμωση της ΠΑΣΥ, που εκφράζει το συνεπές αγροτικό κίνημα με τη συστράτευση σ' αυτήν όλων των μικρομεσαίων αγροτών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, αποτελεί τη βασική και αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός αγροτικού κινήματος που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις του αγροτικού κόσμου.
Η ΠΑΣΥ μπορεί να οργανώσει τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων και, προπάντων, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που την ξεκληρίζει και την οδηγεί στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
***