Σάββατο 24 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Μετριούνται σε χιλιάδες οι χαμένες ζωές

Η πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού έχει οδηγήσει ώστε 3.000 ασθενείς - σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας - να πεθαίνουν κάθε χρόνο, ενώ θα μπορούσαν να σωθούν, αν υπήρχαν οι κατάλληλες και επαρκείς υποδομές

Καθημερινά χάνονται ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν, αν λειτουργούσαν τα πλήρως εξοπλισμένα κρεβάτια των ΜΕΘ που παραμένουν κλειστά εδώ και χρόνια, λόγω έλλειψης προσωπικού
Καθημερινά χάνονται ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν, αν λειτουργούσαν τα πλήρως εξοπλισμένα κρεβάτια των ΜΕΘ που παραμένουν κλειστά εδώ και χρόνια, λόγω έλλειψης προσωπικού
Εκατοντάδες άνθρωποι που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, από την τραγική έλλειψη κλινών ΜΕΘ στη χώρα. Την ίδια ώρα -διαχρονικά - παραμένουν κλειστά 130 έτοιμα και πλήρως εξοπλισμένα κρεβάτια ΜΕΘ που θα μπορούσαν να σώσουν, τουλάχιστον, 3.000 ζωές κάθε χρόνο, γιατί δεν προσλαμβάνεται το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία τους. Τα τραγικά στοιχεία, που αποτυπώνουν ανάγλυφα συνειδητές πολιτικές επιλογές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που μετριούνται σε χαμένες ζωές, έδωσαν χτες στη δημοσιότητα σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε το 2008 σε ΜΕΘ της χώρας.

Ανάμεσα στα συγκλονιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι και τα παρακάτω:

  • Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2.000 κλίνες ΜΕΘ, διαθέτουμε σταθερά κάτω από 500 δημόσιες και 117 ιδιωτικές.
  • Σταθερά τα τελευταία χρόνια το 25% των υπαρχουσών κλινών ΜΕΘ παραμένουν κλειστά. Αιτίες μη λειτουργίας είναι ότι λείπουν νοσηλευτές στο 76% των ΜΕΘ, γιατροί στο 26%, εξοπλισμός στο 15% και χώρος στο 13%.
Εγκληματικές ελλείψεις

Το μέγεθος των συνεπειών από την πολιτική που δεν εξασφαλίζει επάρκεια σε δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, στο όνομα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, αποκαλύπτουν και τα παρακάτω στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες:

  • Στις ΜΕΘ διασώζονται σταθερά οι 3 στους 4 βαρέως πάσχοντες ασθενείς, που διαφορετικά και στην κλασική ιατρική θα ήταν εξ ορισμού χαμένοι.
  • Οι λειτουργούσες 425 κλίνες ΜΕΘ νοσηλεύουν το χρόνο περίπου 12.750 ασθενείς, απ' τους οποίους οι 9.500 επιβιώνουν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Εταιρείας, κάθε κλίνη ΜΕΘ νοσηλεύει κατά μέσο όρο 30 ασθενείς το χρόνο.
  • Αν ήταν ανοιχτές οι έτοιμες κλίνες ΜΕΘ, θα μπορούσαν να νοσηλεύσουν 4.500 ασθενείς επιπλέον το χρόνο και να σώσουν τουλάχιστον 3.000 ζωές. Αντίθετα σήμερα, υπολογίζεται ότι καθημερινά 30 βαρέως πάσχοντες περιμένουν για κρεβάτι ΜΕΘ, - οι υπάρχουσες δημόσιες κλίνες ΜΕΘ έχουν πληρότητα που πλησιάζει το 100% - με τραγικές επιπτώσεις για την υγεία όσων μένουν εκτός εντατικής για κάποιες ώρες ή μέρες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, απαιτείται το 8%-10% των νοσοκομειακών κλινών να είναι εντατικής θεραπείας. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι μόλις 1,6% στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 1,9% στα πανεπιστημιακά, ενώ αντίθετα στον ιδιωτικό τομέα (μια μέρα νοσηλείας χρεώνεται 2.000-3.000 ευρώ) το ποσοστό είναι 7,4%.

Αλλά και οι ΜΕΘ που λειτουργούν αντιμετωπίζουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού και οι συνθήκες εργασίας για το προσωπικό είναι δυσβάσταχτες. Για να θεωρείται ένας νοσηλευτικός χώρος ΜΕΘ, απαιτούνται τουλάχιστον 4-6 νοσηλευτές ανά κλίνη. Στην Ελλάδα αναλογούν 2,5 νοσηλευτές ανά κλίνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και εργαζόμενους. Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί και η ύπαρξη πεπαλαιωμένου εξοπλισμού στις ΜΕΘ. Η έρευνα δείχνει ότι σε μεγάλο ποσοστό ο εξοπλισμός των ΜΕΘ ξεπερνάει τη δεκαετία.

Στοχευμένη αντιλαϊκή πολιτική

Την ανάγκη να υπάρξει αγώνας όλου του λαού για την ανατροπή της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία σαν εμπόρευμα και αφήνει εκατοντάδες ανθρώπους - που θα μπορούσαν να σωθούν - να πεθαίνουν, υπογράμμισε παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συνέντευξη ο Αλέκος Τομαράς, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Και αυτός ο στρατηγικός τομέας της Υγείας είναι πολύ πίσω, σαν αποτέλεσμα της στοχευμένης πολιτικής που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την Υγεία, ξεκαθάρισε. Και κάλεσε σε αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας σε όλο τον πληθυσμό της χώρας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο χώρο.

Στον αντίποδα και σε ένα κρεσέντο πρόκλησης, το υπουργείο Υγείας κυκλοφόρησε χτες ανακοίνωση σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Η ηγεσία του υπουργείου εγκαλεί την ηγεσία της Εταιρείας, λέγοντας ότι είναι «ώρα να σοβαρευτούμε και να αναλάβει επιτέλους ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν»! Ισχυρίζεται μάλιστα ότι τα λεγόμενα του προέδρου της Εταιρείας «προκαλούν αδικαιολόγητη ανησυχία στο κοινωνικό σύνολο και θέτουν σε αμφισβήτηση την επάρκεια των υπηρεσιών του ΕΣΥ, αλλά και των λειτουργών του». Αλλά και ότι το «το κείμενο των δηλώσεων διαβιβάζεται στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ώστε να διερευνηθεί η βασιμότητά τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη η υποστελέχωση της ΜΕΘ Ασκληπιείου Βούλας(2023-03-21 00:00:00.0)
Προκλητική διαφήμιση της συμφωνίας για κρεβάτια ΜΕΘ(2020-01-24 00:00:00.0)
Εγκληματικές ελλείψεις και εκχώρηση στους ιδιώτες(2007-11-02 00:00:00.0)
Στο βωμό της εμπορευματοποίησης(2005-06-04 00:00:00.0)
Διαχρονικό έλλειμμα 200 κρεβατιών(2003-01-12 00:00:00.0)
Η κλίνη(1996-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ