Κυριακή 12 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Διαχρονικό έλλειμμα 200 κρεβατιών

Μείζον πρόβλημα για τη λειτουργία τους είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού

Τεράστιες ελλείψεις διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αντιμετωπίζει η χώρα μας, με αποτέλεσμα να είναι καθημερινό φαινόμενο η αγωνιώδης αναζήτηση κλίνης ΜΕΘ και κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Κι όμως, περίπου 100 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν «κλειστές», κυρίως εξαιτίας της έλλειψης του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού.

Αυτή η μάχη για τη σωτηρία ενός πολυτραυματία - σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία - οδηγεί πολλές φορές σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια όπου ο άρρωστος καλείται να πληρώσει 500.000 - 1.000.000 δραχμές για κάθε μέρα νοσηλείας για να καλύψει την ανεπάρκεια του δημόσιου τομέα. Κι όταν η οικογένεια ξετιναχτεί στην κυριολεξία, τότε οι επιχειρηματίες αναζητούν ένα κρεβάτι σε κάποια ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων...

Οι ΜΕΘ, πέρα απ' την πολιτική υποβάθμισης, απειλούνται άμεσα και ως θεσμός.

Μέχρι τώρα οι ΜΕΘ λειτουργούν μεικτές, για όποιον δηλαδή και από όποια κλινική τις χρειαστεί. Τώρα όμως βρίσκεται υπό συζήτηση η κατάταξή τους σε σε παθολογικές και χειρουργικές, με αποτέλεσμα να μετατραπούν ουσιαστικά σε παραρτήματα των διαφόρων κλινικών που θα λειτουργούν για την εξυπηρέτηση της «πελατείας» τους.

Οι εντατικολόγοι έχουν αποτυπώσει με λεπτομέρειες τις ανάγκες της χώρας σε κάθε χρονική στιγμή, αλλά ποτέ δεν υπήρξε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κάλυψης των αναγκών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στο «Ρ» ο Γιώργος Μπαλτόπουλος, πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τις ΜΕΘ, στη χώρα μας βρίσκονται σε λειτουργία 460 κλίνες ΜΕΘ (αναλυτικά στοιχεία ανά Περιφερειακό Σύστημα Υγείας φαίνονται στον πίνακα).

Το Σεπτέμβρη του 1997 ήταν 319 και το Σεπτέμβρη του 2001 ήταν 407. Το 1997 έγινε η πρώτη μέτρηση των αναγκών και έδειξε ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζονταν τότε 560 κλίνες ΜΕΘ. Δηλαδή υπήρχε έλλειψη 240 κλινών σε σχέση με τις - τότε - ανάγκες.

Γενικά τα κρεβάτια των ΜΕΘ καλύπτουν 3-10% των ενεργών κρεβατιών των νοσοκομείων, αφού αφαιρεθούν τα κρεβάτια των ψυχιατρικών κλινικών. Σήμερα οι μετρηθείσες ανάγκες είναι αυξημένες κατά 10 - 15% σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 1997: Μ' άλλα λόγια, θα έπρεπε να λειτουργούν 615 - 645 κλίνες αλλά υπάρχουν αναπτυγμένες μόνο 460.

Δηλαδή, την τελευταία πενταετία παρατηρείται ένα σταθερό έλλειμμα 200 κλινών στην εντατική ιατρική. «Μείζον πρόβλημα για τη λειτουργία των ΜΕΘ αποτελεί η έλλειψη νοσηλευτών», επισημαίνει στο «Ρ» ο Γ. Μπαλτόπουλος, που πέραν των άλλων είναι διευθυντής της Πανεπιστημιακής ΜΕΘ του ΚΑΤ που μεταφέρθηκε εκεί από τους «Αγιους Ανάργυρους», μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999. Σημειωτέον, ότι με αυτή τη μεταφορά οι κλίνες ΜΕΘ των «Αγίων Αναργύρων» συρρικνώθηκαν από 12 σε εφτά.

«Για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ, συνεχίζει ο Γ. Μπαλτόπουλος, χρειάζονται 4 νοσηλευτές που δεν τους έχουμε. Η αναλογία νοσηλευτών, στην Ελλάδα, είναι 2,6 - 2,8 νοσηλευτές ανά κρεβάτι ΜΕΘ που λειτουργεί. Τουλάχιστον 50 παραπάνω κλίνες, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αν υπήρχαν νοσηλευτές».

Πέραν των άλλων, με την πρόσληψη νοσηλευτών θα μπορούσε να αυξηθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και έτσι, να απελευθερώνονται κρεβάτια γρηγορότερα. Πολλοί ασθενείς όμως μένουν για αρκετές μέρες στη ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για την παρακολούθηση των ασθενών, αφού η μεταφορά τους σε κλινικές του ΕΣΥ που επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης προσωπικού, είναι τουλάχιστον επικίνδυνη. «Ετσι, οι ασθενείς παραμένουν στη ΜΕΘ με τον κίνδυνο να προσβληθούν από λοιμώξεις και η χώρα αποστερείται κλίνες ΜΕΘ», επισημαίνει ο Γ. Μπαλτόπουλος και τονίζει ότι οι ΜΑΦ πρέπει να είναι εξάρτημα όλων των ΜΕΘ της χώρας, με αριθμό κλινών που να φτάνουν το 50 - 100% του αριθμού των κλινών ΜΕΘ.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ