Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση

Ο αγώνας μας είναι κινητοποίηση ενάντια στην εξαθλίωση, λένε οι αγρότες

Από το μπλόκο στον Προμαχώνα

Motion Team

Από το μπλόκο στον Προμαχώνα
Ενισχύθηκαν και χθες τα «μπλόκα» σε Μακεδονία και Θράκη με αγρότες και κτηνοτρόφους που έφθαναν με τα τρακτέρ τους, δηλώνοντας ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο σε ό,τι αφορά την απώλεια του εισοδήματός τους.

Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται από την Κυριακή με τα τρακτέρ τους έξω από τη Ν. Χαλκηδόνα, στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Βέροιας, έλεγαν ότι η κατάρρευση των τιμών των προϊόντων τους τους οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση. Χαρακτηριστικά, ανέφεραν ότι το καλαμπόκι πέρσι το πωλούσαν 25 λεπτά και φέτος μόλις 9! Εξάλλου, και στα υπόλοιπα μπλόκα οι αγροτοκτηνοτρόφοι, ανάμεσά τους πάρα πολλοί νέοι αγρότες, τόνιζαν ότι ο πρωτοφανής ξεσηκωμός στην ύπαιθρο δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο οδηγείται με την ΚΑΠ ο Ελληνας παραγωγός, καθώς, από τη μια, υπάρχει πολύ σημαντική πτώση των τιμών του παραγωγού και, από την άλλη, μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Η πρόκληση, πρόσθεταν, είναι το συνεχιζόμενο μεγάλωμα της ψαλίδας μεταξύ των τιμών παραγωγού και των τιμών που αναγκάζεται να πληρώνει ο καταναλωτής στο ράφι των πολυκαταστημάτων.

Οι αγρότες των Σερρών συνέχισαν και χθες να βρίσκονται δυναμικά στους δρόμους. Από προχθές το μεσημέρι, έχουν αποκλείσει το Τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα με τη Βουλγαρία, αποτρέποντας την έλευση των οχημάτων από και προς τη γειτονική χώρα. Ισχυρά είναι και τα μπλόκα στα Νέα Κερδύλλια και το Στρυμονικό. Οι αγρότες κλείνουν κατά τακτά διαστήματα την Εγνατία και τη γέφυρα του Στρυμόνα. Επίσης, οι αγρότες του Κιλκίς χθες απέκλεισαν το δρόμο Θεσσαλονίκης - Δοϊράνης στη γέφυρα Σταυροχωρίου.

Σε αποκλεισμό της Εγνατίας οδού, στο ύψος του κόμβου της Χρυσούπολης και της παλιάς Εθνικής Οδού Ξάνθης - Καβάλας, προχώρησαν και χθες οι αγρότες του Νέστου. Ακόμη, άλλοι αγρότες από τα Τενάγη Φιλίππων και το Παγγαίο απέκλεισαν το δρόμο στο Σταυρό του Αμυγδαλεώνα.

Σε αποκλεισμούς δρόμων στον Δυτικό κόμβο της Εγνατίας στην Κομοτηνή, προχώρησαν και χθες οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ροδόπης, ενώ κλειστή παρέμεινε και η επαρχιακή οδός Κομοτηνής - Ιάσμου.

Επίσης, οι αγρότες της Χαλκιδικής, που έχουν συγκεντρώσει από την Κυριακή τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Τρίγλιας στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, θα αποφάσιζαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Στο μεταξύ, οι αγρότες του Εβρου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου, ετοιμάζουν την Κυριακή δυναμική κινητοποίηση στα Τελωνεία Κήπων και Ορμενίου, διαδηλώνοντας ενάντια στην πολιτική που καταστρέφει την αγροτική παραγωγή, εξαθλιώνει τους αγρότες και ερημώνει την ύπαιθρο. Την πλήρη συμπαράστασή του στους αγώνες των αγροτών, εκφράζει, με μήνυμά του, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Εβρου, τονίζοντας ότι η αντιαγροτική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία 20 χρόνια από τις ελληνικές κυβερνήσεις υπηρετεί τα κέρδη των πολυεθνικών, καταστρέφει τη μικρομεσαία αγροτιά, ερημώνει την ύπαιθρο και επιβαρύνει την οικονομία της χώρας με αστρονομικά ποσά για εισαγωγές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Παράλληλα, καλεί τους εκπαιδευτικούς του νομού να βρεθούν την Κυριακή στα μπλόκα των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ