Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Ξαναμοίρασαν την πίτα

Δόθηκε στον Παναγόπουλο άδεια για Χανιά

Ρυθμιστική, στην κατεύθυνση να εξασφαλιστεί μία νέα ισορροπία μεταξύ των ακτοπλόων εφοπλιστών, είναι η χτεσινή απόφαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που ενέκρινε τις νέες άδειες σκοπιμότητας. Η γραμμή της Κρήτης «άνοιξε» για τον εφοπλιστή Παναγόπουλο και ταυτόχρονα σταθεροποιείται στις γραμμές του Ιονίου η παρουσία των «Μινωικών». Η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει μεν μία ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο εταιριών, αλλά ταυτόχρονα προαναγγέλλει και τη δημιουργία ακόμα πιο ισχυρών μονοπωλιακών καταστάσεων στις ελληνικές θάλασσες, καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε νέες συγχωνεύσεις των μικρότερων εταιριών με τις δύο μεγάλες. Την ίδια ώρα, όμως, μαύρα είναι τα μαντάτα για τους κατοίκους των νησιών που δεν ανήκουν στις γραμμές - φιλέτο. Μια πρώτη ανάγνωση των αδειών που εγκρίθηκαν δείχνει πως τα νησιά της άγονης γραμμής μένουν ουσιαστικά ακάλυπτα ή θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται με πλοία 30χρονα και βάλε. Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή του το ΥΕΝ ισχυρίζεται πως η πολιτική της απελευθέρωσης των θαλάσσιων συγκοινωνιών οδηγεί σε καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των νησιών.

Μία ακόμα είδηση που προέκυψε από τη χτεσινή ΓΕΑΣ είναι πως θα αποσυμφορηθεί το λιμάνι της Ραφήνας, καθώς οι αιτήσεις που είχαν ως αφετηρία αυτό στάλθηκαν πίσω για επανασχεδιασμό των δρομολογίων με αφετηρία το Λαύριο ή τον Πειραιά. Οι αιτήσεις που αφορούσαν αυξομειώσεις στα ναυλολόγια παραπέμφθηκαν σε άλλη συνεδρίαση.

Ως προς τις άδειες ξεχωρίζουν οι παρακάτω: Οι «Επιχειρήσεις Αττικής» πήραν άδεια για ταξίδι Πειραιά - Χανιά για πλοίο που θα κινείται με ταχύτητα 28 κόμβων και θα μεταφέρει 1.600 επιβάτες και 850 ΙΧ. Η ΑΝΕΚ πήρε μία ακόμα άδεια για Χανιά με πλοίο 28 κόμβων, 1.400 επιβατών και 900 ΙΧ. Η ΝΕΛ πήρε άδεια για Ηράκλειο με πλοίο 40 κόμβων, 1.800 επιβατών και 450 ΙΧ. Το πλοίο ΚΑΝΤΙΑ, 30 χρόνων, της ΑΝΕΚ μεταφέρεται στη γραμμή της Σαντορίνης. Η MFD πήρε παράταση της άδειας για Κεφαλλονιά - Κέρκυρα. Αδεια για ταξίδια στον Αργοσαρωνικό δόθηκε στις ΠΕΙΡΑΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ που ανήκουν στους ιδιοκτήτες του «IRON ANTONIS».

Μια σειρά άλλες αιτήσεις παραπέμφθηκαν για επανεξέταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ